Коледен венец от зеленчуков пастет с извара и нар

…защото дори разядката на масата може да носи празнично настроение!

Коледен венец от зеленчуков пастет с извара и нар

След като вчера ви споделих моята рецепта за Джинджифилови пълнозърнести меденки с аромат на бадеми и канела, а миналата седмица загатнах как една прекрасна закуска от Спаначени палачинки може да бъде аранжирана изцяло с празничен щрих, вече официално съм набрала бясна празнична скорост 🙂

Всяка рецепта, която ще ви споделя до Коледа, ще ви оборудва с още една идея как може да поканите празничния дух у дома и на трапезата си. И то, разбира се, по вкусен и здравословен начин!

Днес ви споделям един прекрасен Коледен венец, който се приготвя за точно 10 минути. Вижте как приготвих този празничен зеленчуков пастет само с няколко продукта и без усилия. Коледен венец от зеленчуков пастет с извара и нар

Как да си приготвим веган алтернатива на нашия Коледен зеленчуков венец?

Лошите новини са, че ако спазвате стриктно постите, днешният зеленчуков пастет няма да е подходящ за трапезата ви преди Коледа. Добрите новини са, че като всяка моя кулинарна идея, и тази идва в няколко версии 🙂 

В основната рецепта на този зеленчуков пастет има извара. Това е продукт, за който съм говорила многократно и който присъства в менюто ми почти ежедневно. Като един от любимите ми немесни източници на протеин, изварата е супер вариант за сладки и солени рецепти, за сурови ястия и печива. В този смисъл, пастетът се получава с наистина разкошна консистенция благодарение на изварата. 

Ако обаче искате да се насладите на този пастет и преди Коледа, имате няколко варианта за замяна на изварата.

Една от най-подходящите алтернативи, която постига почти същата консистенция, е нахутът. Често използвам нахут, тъй като при пюриране той става гладък и е много подходящ за сгъстяване на различни ястия. Освен това, вкусът му е неутрален, което позволява да се използва дори в сладки рецепти. Странно? Разбира се 🙂 Дайте му шанс и ще разберете точно какво имам предвид! 

Другият вариант е вместо извара да използвате някакво ядково или соево “кисело мляко”. В повечето здравословни магазини се продават подобни веган алтернативи на млечните продукти. Ако изберете този вариант ще се наложи да сгъстите вашия зеленчуков пастет с някакъв буферен продукт, тъй като самото веган кисело мляко с по-рядко от изварата. Може да добавите малко повече авокадо, което ще компенсира гъстотата. Разбира се, винаги може да оставите пастета и с по-рядка консистенция. Ще бъде не по-малко вкусен, но вероятно няма да се шприцова толкова успешно. 

Да започнем вечерта с нещо свежо…

Моят най-почетен дегустатор има един любим израз, който редовно ползва във всякакви различни ситуации. Като чуя “искам нещо свежо” и вече ми е ясно, че:

  • Иска закуска, която е на основата на кисело мляко

или

  • Гледа му се нещо леко и неангажиращо за разтуха след работа

Е, мисля си, че с този зеленчуков пастет добавям още една категория към “нещо свежо” 🙂 Благодарение на приятната комбинация на леко соления пастет с леко кисело-сладкия вкус на нара, цялостното усещане от тази разядка е наистина освежаващо. 

Идеи за поднасяне

Може да поднесете пастета шприцован върху някакво плато или пък да направите малки парти хапки, които да наредите във формата на венец. Друг вариант е да консумирате пастета с някакви домашни крекери или пък намазан върху филийка. Може вместо под формата на венец, да го шприцовате във формата на нещо друго зелено и Коледно – например елха. Изобщо, пускайте празничното вдъхновение в действие и творете!

Рецепта

Продукти:
400 гр. извара
100 гр. пресен спанак
1 зряло авокадо
2-3 с.л. лимонов сок
хималайска сол на вкус

За декорация: нар, червена чушка, черна маслинка

Приготвяне:
Пасирайте всички продукти без тези за декорация с помощта на пасатор или чопър.
Шприцовайте пастета и декорирайте по желание.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>