Здравословен обяд за 5 минути без уреди и готвене

Пълнозърнеста тортила „Свежа Палитра“

Пълнозърнеста тортила „Свежа Палитра“

Постоянно чувам около себе си “не мога да готвя“, “нямам време да готвя“, “не обичам да готвя” и всякакви негативни изказвания, които хората много удобно използват като аргументи защо не се хранят здравословно. Истината е, че дори с динамично ежедневие пълно с множество задачи и отговорности, 5, 10 или 15 минути са време, което със сигурност можем да отделим. А точно толкова чисто време ни е необходимо, за да си приготвим един прекрасен, вкусен и здравословен обяд, дори да сме в офиса и да не разполагаме с възможности за сериозно готвене или с повече време. Food Revolution DayУтре ще се проведе българското издание на Food Revolution Day, идеята на който е всеки от нас да положи грижата да си приготви домашна храна и заедно да отпразнуваме избора да се грижим за здравето си по този начин – чрез качествена и истинска храна, която сами планираме и приготвяме за себе си и хората, които обичаме.

Предложението, което ви споделям днес е перфектно за този повод, защото наистина е съвсем лесно, не изисква никакви уреди и термична обработка, не изисква сложно планиране, а просто изисква желание и малко грижа от наша страна.

Пълнозърнеста тортила „Свежа Палитра“

Да се храниш здравословно няма нужда да значи да имаш всички познания на света за метаболитни процеси, макро и микронутриенти, цикличност в човешкото тяло и така нататък. Всичко това е изключително важно, ценно и интересно, но по никакъв начин не е определящо за това да правим правилните избори относно храната, която приемаме.

Истината е, че на теория всички ние знаем основните принципи за това какво при храненето е хубаво или не за нас. И макар да сме заобиколени от изключително противоречива информация и много псевдо специалисти, които допълнително внасят хаос в нашите убеждения, всъщност в основата на всичко е да направим избора. Избор за това да си направим лесен и здравословен обяд вместо избора да си купим баничка от лафката по пътя от метрото. Избора да отделим 5 минути и да минем през един магазин напът за работа, за да си вземем малко зеленчуци, вместо избора да си поръчаме пица по телефона за обяд в офиса.  Избора да си сварим сутрин 2-3 яйца, докато се приготвяме да потеглим от вкъщи, вместо избора да изядем купа зърнена закуска с тонове захар и изкуствени оцветители, консерванти и какво ли още не. Избори, избори, избори. И контролът е изцяло наш. 

Пълнозърнеста тортила „Свежа Палитра“

Всички тези мънички избори влияят – на настроението ни, на кожата и косата, на продуктивността, на тонуса и енергията, на теглото, на всички показатели на организма ни. И да, едно предложение като днешното ви се струва съвсем очевидно, нали? Нещо, което всеки може да направи и няма нужда някой да ви дава инструкции как да нарежете домат или да сгънете тортила. Е, жалко е как макар да знаем колко е лесно, бързо и очевидно, всъщност масово правим съзнателния избор да не го правим. 

Така че, за да променим нещо, първо имаме крещяща нужда да го пожелаем наистина. И да правим избори. Един след друг. Мънички. А най-лесно е да направим правилен избор, когато дълго време сме правили грешни избори и сме видели как ни се отразяват. 

Пълнозърнеста тортила „Свежа палитра"
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
  1. (В) 1 пълнозърнеста тортила
  2. (В) общо около 200 гр. домат, краставица, чушка, печурка
  3. (В) 1-2 листа свежа маруля
  4. (М) ¼ авокадо или 5-6 маслини
  5. (П) 100 гр. сирене котидж, извара или 2 предварително сварени яйца
Приготвяне
  1. Нарежете зеленчуците на дребно.
  2. Поставете марулята върху тортилата.
  3. Разпределете останалите продукти и завийте тортилата плътно или наполовина.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/
Пълнозърнеста тортила „Свежа Палитра“

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>