Зеленчукова гондола с пшеничен гранулат

…където традицията среща съвременния вкус


 • Идея за ефектна презентация на автентично ястие

 • Вкусно предложение за любителите на чесъна

 • Кой е седмият вкус?


veggie-seitan-gratin

Кой е седмият вкус? 

Макар основните вкусове да са солено, кисело, сладко, горчиво, люто и умами, има един вкус, който с една дума описва най-вълшебната комбинация от всички наши любими вкусове. Домашно.

Вкусът на домашно приготвена храна е онова качество, което все повече съвременни ресторанти се опитват да постигнат. Симулирането на онзи вкус, който напомня за дома, създава у посетителите усещане за уют, сигурност и принадлежност. Неслучайно в много фюжън заведения се прави симбиоза именно между традиционни ястия с леко осъвременен характер и модерна презентация.

veggie-seitan-gratin

Идея за ефектна презентация на автентично ястие

Днешната рецепта е съвсем лесна и доста класическа, но съдът, в който я приготвих, моментално ме изпраща на едно много любимо мое място – в Копривщица.

Приготвих една съвременна версия на огретен с броколи и карфиол в глинен съд. За съжаление нямах под ръка фурна на дърва, където вкусът би се получил най-вълшебен, но пък и моята електрическа фурна се справи геройски.

Вижте моята рецепта за зеленчукова гондола с пшеничен гранулат. 

veggie-seitan-gratin

Вкусно предложение за любителите на чесъна

Моята зеленчукова гондола си седя продължително време в шкафа, докато измислих достойно ястие, с което да я сефтосам 🙂 Реших да е огретен, тъй като той е сред доста популярните по нашите места основни ястия. Исках обаче и да му придам съвременен характер. Точно затова в рецептата добавих пшеничен гранулат, за който съм ви разказвала многократно. Всички мои рецепти с пшеничен гранулат може да откриете тук.

Пшеничният гранулат е чудесен алтернативен източник на протеини. Той е от растителен произход и протеиновото му съдържание спокойно може да се мери с това на една пържола.

Интересното при днешната рецепта обаче е друго. Понеже съм изключителен любител на чесъна, нямаше как той да не намери място в днешната рецепта. Един от любимите ми начини за приготвяне на чесън е да го “заровя” някъде дълбоко в плънката на някое ястие. Така той се задушава нежно и омеква до степен, в която след това е съвсем крехък и сочен. Ако сред дегустаторите ви има любители на чесъна, опитайте да ги изненадате с чеснови “бомбички” тук-там в ястието. Гарантирам ви, че комбинацията между сочната му текстура и контрастът с останалите продукти ще бъде наистина един много приятен сюрприз.  veggie-seitan-gratin

Зеленчукова гондола с пшеничен гранулат
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Продукти
 1. 400 гр. броколи
 2. 400 гр. карфиол
 3. 1 глава чесън
 4. 200 гр. пшеничен гранулат
 5. 4 яйца
 6. 1 кофичка кисело мляко
 7. подправки на вкус
Приготвяне
 1. Обелете скилидките чесън.
 2. Начупете броколите и карфиола на малки парченца.
 3. Разбъркайте добре киселото мляко с яйцата, целите скилидки чесън, пшеничния гранулат и подправките.
 4. Изсипете всички продукти без зеленчуците в избрания съд (най-добре глинен) и върху тях подредете зеленчуците, така че да най-горната им част да е над повърхността.
 5. Печете за около 40-45 минути на 200 градуса.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>