Зеленчукова яхния с пресен розмарин

Всички зеленчуци от бабината градина в една импровизация на тема миш-маш

Зеленчукова яхния на бавен огън

Ако имам някакво любимо традиционно и популярно в България ястие или с други думи някоя нашенска манджа, гозба или яхния, това определено е миш-машът. Дегустирала съм го на десетки места из цялата страна, сама го приготвям редовно и често го използвам като вдъхновение за всякакви рецепти.

Въпреки подвеждащата увертюра, днес няма да видите рецепта за миш-маш, а за нещо вдъхновено от него. Понеже бях снабдена с всякакви прекрасни зеленчуци от градината на баба, нямаше как да не спретна някаква богата зеленчукова яхния. И понеже ми се беше доял миш-маш, комбинацията беше задължителна. Вижте как да си приготвите сочна, пъстра и много витаминена зеленчукова яхния на основата на миш-маш.

Зеленчукова яхния на бавен огън

В днешната рецепта съм включила доста разнообразни зеленчуци, които изискват различно време за приготвяне. Морковите омекват най-трудно, така че готвенето на моята зеленчукова яхния започна с тяхното предварително задушаване.

Ако нямате против някои от зеленчуците ви да са хрупкави, тогава не го мислете и мятайте всичко заедно 🙂 Аз исках яхнията да стане еднородна, затова се постарах зеленчуците ми накрая да са сравнително еднакви като степен на готовност. 

Зеленчукова яхния на бавен огън

Какво е важно при готвенето?

Вариантите да приготвим зеленчукова яхния в градски условия, когато не разполагаме с любимата печка на дърва, са няколко. Аз посегнах към любимия уок тиган, в който оставих зеленчуците да къкрят общо близо час и половина.

Основното при приготвянето беше, че готвих на съвсем тих огън. Исках зеленчуците да запазят възможно най-много от полезните си витамини и минерали, а при термичната обработка това е доста трудно постижимо, ако не и невъзможно. При приготвяне на по-ниска температура, някои от зеленчуците все пак успяват да запазят немалко от полезните си елементи. 

Зеленчукова яхния на бавен огън

Полезно и практично

Когато приготвяте рецепти с патладжан, полезен трик е предварително да нарежете и накиснете патладжана във вода с малко сол, така че да се отмие всякаква евентуална горчивина. Никак не е приятно да сготвите нещо патладжанено и накрая да установите, че е непоносимо горчиво. 

Веган версия

Ако искате да приготвите постен вариант на една подобна зеленчукова яхния, спокойно заменете сиренето в рецептата с тофу или веган сирене, а яйцата просто пропуснете, или сложете малко нахут от консерва с част от течността. Резултатът е не по-малко вкусен, а консистенцията в крайна сметка е доста подобна. 

Зеленчукова яхния на бавен огън
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 15 min
Total Time
1 hr 35 min
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr 15 min
Total Time
1 hr 35 min
Продукти
 1. 1 патладжан
 2. 2 червени чушки
 3. 1 зелена чушка
 4. 2 моркова
 5. 1 глава лук
 6. 1 глава чесън
 7. 250 мл. доматен сос или няколко нарязани на ситно меки домата
 8. 3 яйца
 9. 100 гр. сирене
 10. 3-4 с.л. зехтин
 11. клонка пресен розмарин
 12. щипка риган
 13. щипка босилек
 14. сол на вкус
 15. чаша вода
Приготвяне
 1. Нарежете патладжана и го накиснете във вода с малко сол за около 15 минути.
 2. Нарежете всички зеленчуци.
 3. В дълбок тиган сипете водата, доматения сос, зехтина и подправките.
 4. Започнете да задушавате морковите в тигана на тих огън и когато започнат да омекват - добавете и останалите зеленчуци.
 5. Бъркайте яхнията периодично.
 6. Към края на готвенето добавете сиренето и яйцата, разбъркайте отново и изключете котлона. Оставете яхнията за още няколко минути до пълно омекване на зеленчуците.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>