Плодов енергиен шот с лапад, мака и спирулина

Близки срещи със суперхрани от екзотични и от нашите си земи

Плодов енергиен шот с лапад и спирулина

Една от все по-разпространяващите се тенденции в здравословното хранене и изобщо в стремежа към здравословен начин на живот, е приемането на суперхрани. Тази тенденция има колкото привърженици, толкова и противници.

Много хора възприемат суперхраните като билки от далечни земи със странни имена и гръмко рекламирани здравословни свойства, които, обаче, са чисто и просто маркетингови продукти. Други хора подхождат с отворено съзнание и дават шанс на различните суперхрани, вслушвайки се в тялото си и следейки как реално тези суперхрани им се отразяват.

Аз, както винаги, оставям вярна на баланса – не отричам нещо без да съм му дала шанс. Особено, когато освен суперхраните от далечни земи, по нашите си земи е пълно с наши си суперхрани, чиито здравословни ефекти и ползи за организма не могат да бъдат отречени 🙂 Днес ви представям симбиоза между екзотични и локални суперхрани, комбинирани в един вкусен енергиен шот. 

Плодов енергиен шот с лапад и спирулина

Една от най-полезните свежи зеленийки, до която пролетта ни дава съвсем лесен (и евтин!) достъп, е лапада. Заради баланса между витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, заедно с копривата и спанака, лападът се счита за един от най-полезните зеленчуци. Подходящ за използване в супи и салати, в печива и във всякакви вариации на смутита (като днешния енергиен шот), лападът понижава кръвното налягане, подпомага храносмилането, използва се при лечение на анемия, диабет и заболявания на черния дроб.

В допълнение към множеството други здравословни ползи, за лапада е важно да знаем, че високото съдържание на хлорофил в него го превръща в ценно оръжие при борбата с рака. Повече за лапада, неговия състав и всички негови здравословни ползи може да прочетете в статията Лапад – вкусен дар от пролетта. 

Плодов енергиен шот с лапад и спирулина

Плодов енергиен шот с лапад, мака и спирулина
Serves 5
Write a review
Print
Prep Time
2 min
Cook Time
3 min
Total Time
5 min
Prep Time
2 min
Cook Time
3 min
Total Time
5 min
Продукти
 1. 1 банан
 2. 1 киви
 3. 1/2 круша
 4. 1/2 авокадо
 5. 4-5 пресни листа лапад
 6. 100 мл. кокосово или ядково мляко
 7. 2-3 сочни обезкостени фурми за екстра сладост по желание
Суперхрани по желание
 1. 1 с.л. спирулина
 2. 1/2 с.л. мака
 3. 1 с.л. бирена мая на люспи
Приготвяне
 1. Блендирайте всички продукти заедно за няколко минути, докато течността стане напълно хомогенна.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>