Мини тортички с лека бананова глазура

Две хапки = натюрморт от цветове, вкусове, аромати, и всички макронутриенти

Мини тортички с хрупкава основа и нежна бананова глазура

Ако организирате детско парти, но условията не позволяват да поръчвате и разрязвате огромна торта, ако искате да направите симпатични индивидуални десерти за гостите на някакво събиране, или ако просто се чудите каква лека, засищаща и пълноценна сутрешна или следобедна закуска да си приготвите, днешните мини тортички са една страхотна нетрадиционна, но много подходяща идея. 

Вижте как да си направите сладкият приятел на повечето здравословни режими – мини тортички с хрупкава пълнозърнеста основа и лек, но много богат протеинов крем с привкус на мед и банан.Мини тортички с хрупкава основа и нежна бананова глазура

Приготвянето на тези мини тортички ми отне буквално 10 минути. За основата използвах пълнозърнести крекери от булгур, които си бях купила от летището в Малта. Бях много разочарована, че у нас все още се намират само оризови и царевични крекери. Напоследък започнах да виждам и версии с чиа, но все още изборът е доста ограничен. Този вид крекери са много подходящи за леко хапване на крак, за основа на мини сандвич, а в моя случай – дори като блат за мини тортички.

Този вид крекери са нискокалорични (в цял пакет се съдържат около 300 калории) и са добра алтернатива ако не можете да изключите хляба от менюто си, но се опитвате да го намалите. Правят се по технология, в която зърното се нагрява, пука се по подобие на познатите ни пуканки, а след това се пресова в съответната форма. Аз съм опитвала същия вид крекери от елда, киноа, ръж и чиа, и безкрайно много се надявам скоро да станат широко популярни и в България, защото наистина са една от разумните опции за вид “снакс”.

Мини тортички с хрупкава основа и нежна бананова глазура

Първоначалната хрупкавост на крекерите много бързо може да се промени в сочна и по този начин крекерите да станат много подходяща основа за някакъв сандвич или тип брускета, защото самата им структура лесно се напоява с течност. По тази причина моите мини тортички се получиха леко хрупкави около краищата, а сърцевината им се напои с глазурата и станаха много сочни. 

За глазурата мога да кажа, че отново избрах като основа изварата. Имам няколко любими марки извара, всяка от които има специфичен вкус и консистенция и съответно различно приложение в моята кухня. Сред любимите ми марки на пазара са изварата на Олимпус, която обичам да използвам като основа на пастети и разядки, Домлян, която е перфектна за основа на сладки мусове и кремове, както и изварата на Маджаров, която обичам да хапвам просто така. Основното при изварата, независимо от марката, е, че високото й протеиново съдържание и малко калории за 100 грама я правят един от най-верните приятели на повечето здравословни хранителни режими. Изварата е неутрална на вкус, което значи, че позволява инкорпориране както в сладки, така и в солени рецепти. 

Моите мини тортички реших да декорирам изцяло с натурални продукти, но ако приготвяте такъв десерт за някакъв по-представителен повод, спокойно може да се развихрите с украсата. 

Мини тортички с лека бананова глазура
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
За глазурата
  1. 200 гр. извара
  2. 1 ч.л. кокосова паста/масло/тахан по желание
  3. 1-2 с.л. мед или друг подсладител
  4. 1/2 банан
За основата
  1. 4 пълнозърнести или други крекери по избор
За декорацията
  1. плодове, ядки, семена по желание
Приготвяне
  1. Пасирайте всички продукти за глазурата с чопър, пасатор или кухненски робот, докато стане напълно гладка.
  2. Шприцовайте глазурата върху крекерите и декорирайте.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>