Фаршировани яйца с праз и пресен чесън

Фаршировани яйца с праз и пресен чесън

Макар упорито да се опитвам да се справя с останалите след Великден сварени яйца, голямата бройка си е сериозно предизвикателство, основно поради факта, че все пак трябва да сме разумни с количествата, които консумираме 🙂 Но въпреки това, идеите ми за интересни приложения на хартисалите шарени борци не спират! След скорошната рецепта за домашен пастет с варени яйца, авокадо и рикота, която споделих като идея какво да правим с хартисалите ни яйца, днес ви предлагам още един интересен вариант за предястие – фаршировани яйца с праз и пресен чесън. Фаршировани яйца с праз и пресен чесън

Може би сте забелязали, че комбинацията авокадо + сирене присъства и в другата ми скорошна рецепта за домашен пастет с варени яйца, авокадо и рикота. Всъщност, едно от любимите ми неща в кулинарията е именно възможността чрез едни и същи или поне много подобни продукти да сътворявам тотално различни ястия. 

Днешното предложение е точно толкова лесно и бързо за приготвяне, но презентацията му е много различна. Фаршировани или пълнени яйца, са вид предястие, което предполага изключително много възможности за интерпретация и като продуктова комбинация, и като презентация. С други думи, когато имате концепция, хранителните продукти играят ролята на изразните средства, с които да разкажете някаква история или да предадете някакво съобщение.

Фаршировани яйца с праз и пресен чесън

Ако искате да постигнете по-небрежен резултат, който да напомня например за пикник в гората – използвайте продуктите, за да “нарисувате” тази картина. Ако пък искате да създадете усещане за елегантност и стил, изберете леки елементи (в моя случай целите зрънца червен пипер, черният пипер и стръкчетата пресен чесън), чрез които да подчертаете стила и излъчването на ястието, което поднасяте. 

Фаршировани яйца с праз и пресен чесън
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Prep Time
10 min
Cook Time
5 min
Total Time
15 min
Продукти
 1. 5 варени яйца
 2. 50 гр. сирене по избор (аз използвах овче)
 3. 1/2 авокадо
 4. 2-3 глави праз лук
 5. 2 глави пресен чесън
 6. подправки и декорация по желание
Приготвяне
 1. Разрежете едно от варените яйца наполовина и издълбайте половинките, така че да се образуват кухини.
 2. Поставете жълтъка от издълбаното яйце заедно с останалите яйца, сиренето, авокадото, праза и подправките в чопър и пасирайте до получаване на хомогенна смес.
 3. Шприцовайте пастета в яйчените кухини и аранжирайте по желание.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Аврам
  May 13, 2016

  Аз ли нещо не разбирам или просто в т.1 думата “едно” трябва да бъде заменена с “всяко” ? И ако е така, то в т.2 трябва вероятно да бъде “заедно с жъртъците на останалите яйца”.
  Както, разбира се, “глави пресен чесън”
  Но с удоволствие ще пробвам рецептата!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   May 14, 2016

   Здравейте. Всъщност всеки може да адаптира количеството продукти спрямо броя яйца, които иска да напълни. В случая, аз разрязах едното от варените яйца и използвах него като “кошничка”. Неговият жълтък заедно с всички останали цели варени яйца + праз лук блендирах, за да получа пастета или плънката, с която напълних 2те кошнички от разполовеното варено яйце. Него напълних с пастета и декорирах с пресен чесън, но това е просто идея, всеки може да се спре на декорация по свой избор. Хартисалият пастет хапнахме намазан върху крекер. Надявам се, че така става малко по-ясно 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>