Печено пиле в плик с печурки и бейби картофки

Мариновано. Глазирано. Бавно печено. Сочно. Класическа рецепта в изтънчено изпълнение. 

Печено пиле в плик с печурки и бейби картофки

Рядко съм склонна да разкривам компроментиращи лични детайли и свои странности в блога, но днешната рецепта ме подтиква към една пълна откровеност по темата. Всеки има неща, особено в хранителните си навици, които някак си избягва да прави в компанията на външни хора. Аз имам две такива. Едното, което според близките ми категорично е едно от най-странните неща у мен, е, че обичам да ям рибешки глави. Второто, което вярвам е доста по-популярно, е глозгането на кокали 🙂

Трудно се описва специфичното удоволствие да оглозгаш едно крехко кокалче. Крилце или кълка. Ребърце. Каквото и да е. И това идва от човек, който три години не консумираше абсолютно никакво месо. Но абстрахирайки се от потенциалната криворазбрана жестокост на едно такова деяние, някак си, целият процес на глозгане се съпътства от едно странно удовлетворение и усещане за завършеност. Поне при мен. Моят най-почетен дегустатор не притежава този варварски навик, което автоматично значи, че за мен остава двойна доза кокалчета за забавление.

И след тази озадачаваща изповед, няма как да не споделя и днешната рецепта за моето печено пиле в плик с бейби картофки и печурки. Мариновано. Глазирано. Бавно печено. Сочно. Печено пиле в плик с печурки и бейби картофки

Печеното пиле е може би едно от най-разпространените ястия у нас. Със сигурност много от вас имат ярки спомени за моменти, в които са хапвали печено пиле. При мен има няколко.

В детската градина ни приготвяха печени пилешки бутчета с едни такива разкашкани картофи. Чак недоумявах как успяваха всеки път да постигнат тази гадна консистенция на картофите, които бяха толкова преготвени, че се разпадаха само като ги докоснех с вилицата. 

В университета, особено през периода, в който бях луднала по диетата на Пиер Дюкан, печените пилешки бутчета бяха ежедневно меню за мен. Имаше едно определено място в Благоeвград, от което си ги купувах, винаги си избирах най-големите и имах цял ритуал докато ги хапвах 🙂 

Днешната ми интерпретация на тази рецепта е хем доста класическа, хем в ново изпълнение. 

Печено пиле в плик с печурки и бейби картофки

Пилето беше домашно, щастливо тичало на воля и лично отгледано от моите баба и дядо. Картофките бяха от градината на дядото на най-почетния ми дегустатор. Виното, в което мариновах пилето пък беше правено от другия ми дядо. Изобщо, безкрайно много любов и грижа събрани в едно удивително вкусно и приготвено с моята любов и грижа ястие. 

Ако не разполагате с достатъчно време да мариновате пилето от предната вечер, няма проблем да го приготвите и директно. Допълнителното престояване в маринатата просто придава една допълнителна дълбочина и плътност на вкуса, а и прави месото по-крехко. 

Печено пиле в плик с печурки и бейби картофки
Write a review
Print
Cook Time
120 hr
Cook Time
120 hr
Продукти
 1. 1 цяло пиле
 2. 500 гр. бейби картофки
 3. 250 гр. печурки
За маринатата
 1. 500 мл. червено вино
 2. 1 глава чесън
 3. пресни подправки по избор (аз сложих розмарин, мащерка и чубрица)
За глазиране
 1. 2 с.л. зехтин
 2. 100 мл. соев сос
 3. 1 с.л. мед
 4. 1 с.л. горчица
 5. микс подправки по избор (може и готов)
Приготвяне
 1. Оставете пилето да се маринова с червеното вино и обелената и нарязана на шайби глава чесън за една нощ като го покриете плътно с алуминиево или стреч фолио. Не изхвърляйте маринатата.
 2. На следващата сутрин измйте добре картофите, почистете печурките и пригответе глазурата от всички продукти без зехтина.
 3. Намажете цялото пиле със зехтин с помощта на четчица.
 4. Глазирайте пилето като използвате същата четчица - целта е глазурата да покрие всички части на пилето.
 5. Поръсете цялото пиле обилно с подправките.
 6. С останалата част от глазурата намажете и зеленчуците.
 7. Напълнете пилето с част от зеленцуците.
 8. Поставете пилето в плик за печене и добавете и останалите зеленцучи при него.
 9. Изсипете маринатата от предната вечер в плика и стегнете плътно, така че да не изтече течността.
 10. Печете пилето около 2 часа на около 150-160 градуса - ниската температура ще позволи на пилето да се изпече равномерно и отвътре, и отвън.
 11. Поднесете пилето със зеленчуците и със соса, останал от маринатата.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>