Спаначени палачинки за Коледно настроение

Да поканим Коледния дух на трапезата си с нещо вкусно и здравословно

Спаначени палачинки за Коледно настроение

След като вчера официално открих тазгодишния празничен сезон с обявяването на моята предстояща Коледна работилница за вкусотии, днес предпразничните вълнения продължават да набират скорост. Вижте как съвсем лесно може да поканите Коледния дух в дома и на трапезата си с един празничен прочит на здравословна закуска 🙂 Днес ще видите първата от серия рецепти, които ще посветя на пречупването на здравословната храна през призмата на празниците. Или с други думи как да накараме дори и скептиците около нас да се развълнуват искрено заради нещо като… спаначени палачинки 🙂 Вижте моята рецепта за бързи и здравословни спаначени палачинки с фибри за Коледно настроение. 

Спаначени палачинки за Коледно настроение

Когато апетитът има голямата дума…

Случва ли ви се в продължение на някакъв период да имате апетит за нещо конкретно? Аз наблюдавам подобна закономерност при себе си по отношение на закуската. Понякога има седмици наред, в които се събуждам с мисълта за бъркани яйца с малко сирене, авокадо и чери домати. Никаква грандиозна причина – просто тялото ми споделя коя енергия ще го зареди оптимално. Е, в момента съм в палачинковата си фаза.

Спаначени палачинки за Коледно настроение

От месеци наред почти всяка сутрин ми се закусват палачинки. И понеже за мен всяко заставане над котлона и всяко посягане в хладилника са нов шанс да сътворя някаква рецепта и да експериментирам с някаква нова комбинация от продукти, броят на палачинковите рецепти, които съм изпробвала е наистина внушителен. И най-хубавото от всичко е, че всяка една от рецептите е реално здравословна и можем да й се наслаждаваме с напълно чиста съвест. 

Любимите ми здравословни палачинки

Няма как след цялото това експериментиране да не се оформят няколко фаворити сред рецептите. Това са моите еднолични лидери в личната ми класация за палачинки. Ето и някои от тях:

Магданозени палачинки с извара

Магданозени палачинки с извара

 

Орехови палачинки с канела

Орехови палачинки с канела

 

Кокосови палачинки за 5 минути

Кокосови палачинки за 5 минути

 

Солени палачинки без брашно със сирене

Солени палачинки без брашно със сирене

Какво дават на тялото ни спаначените палачинки?

Днешните спаначени палачинки са също толкова здравословни и имат много стратегически състав. Овесените трици са прекрасен източник на фибри. Ако червата ви често ви поставят предизвикателства, фибрите сутрин са прекрасен начин да им помогнете да станат по-работливи. От яйцата набавяме ценни протеини, а от спанака хлорофил и незаменими аминокиселини. Комбинацията от ябълково брашно и бирена мая ни позволява да включим алтернатива на класическото брашно, чрез която рецептата става лека и с контролирано количество здравословни въглехидрати. 

Как да поканим Коледния дух на трапезата?

Аранжирането на палачинките е най-забавната част! Именно в това занимание могат да се включат и дечица, а това е и прекрасен повод да получат контрол върху храната, която консумират. Точно този контрол подтиква децата да бъдат много по-склонни да изпробват нови продукти и непознати ястия и култивира в тях лично отношение към храната и усещане за персонален избор. Това е връзката, която в последствие способства за развиване на генерално здравословни навици при готвенето и храненето. 

Повече за начините, по които да поканим Коледния дух на трапезата си ще си поговорим по време на моята Коледна работилница за вкусотии, която ще се проведе на 18ти декември от 15:00 часа на ниво 2 в The Mall на Цариградско шосе. 

Спаначени палачинки за Коледно настроение
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Продукти
  1. 2 яйца
  2. 3 с.л. овесени трици
  3. 3 с.л. бирена мая
  4. 2 с.л. ябълково брашно
  5. 3-4 шепи пресен спанак
Приготвяне
  1. Блендирайте всички продукти до пълно хомогенизиране.
  2. Загрейте тиган на среден огън и го намазнете съвсем леко.
  3. Изпечете палачинки с различен диаметър, за да може да ги разрежете на ленти с различна дължина, за да аранжирате елхичките.
  4. Декорирайте по желание и поднесете.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>