Спаначен омлет с нахут и сирене

Защо са важни аминокиселините и какво трябва да знаем за тях? 

Спаначен омлет с нахут и сирене

Винаги, когато хем ми се яде нещо здравословно и домашно приготвено, хем не разполагам с много време или енергия за сложни кулинарни манипулации, първата ми мисъл се насочва към омлетите. И това никак не е случайно. Яйцата са един от пълноценните източници на протеини, тъй като съдържат всички 22 аминокиселини. Именно от всички тези аминокиселини има нужда организмът ни, за да функционира пълноценно. Но повече за аминокиселините след малко 🙂

Днес ви споделям една изключително сочна и вкусна рецепта за спаначен омлет, който освен засищащ е и много наситен с всякакви важни нутриенти.

Спаначен омлет с нахут и сирене

Какво е важно да знаем за аминокиселините?

Без да изпадаме в дълбоки научни обяснения, важно е да знаем, че аминокиселините са един от основните градивни елементи на белтъчините (или протеините) в нашето тяло. Те играят ключова роля при изграждането на мускулите. Активните аминокиселини са 20 на брой. Тялото ни синтезира част от тях, но 9 от тях трябва да си набавяме чрез храната. Съществуват редица животински и растителни храни, които са пълноценни, тъй като съдържат всички тези 9 незаменими аминокиселини. Повече за ролята на аминокиселините може да прочетете в статията Какво са аминокиселините? Какви видове има? За какво служат?

Източници на аминокиселини

Източниците на протеини се делят на две групи. Едните са тези, които съдържат всички 20 аминокиселини в достатъчни количества, включително и 9те незаменими. Останалите или не съдържат всички 9 аминокиселини, които тялото ни не синтезира само, или дори да ги съдържа, то количеството им не е достатъчно и трябва да се комбинират с други източници. И двете групи продукти, обаче, са изключително важни. Оптималната консумация включва разнообразие и комбинация между различните продукти. Затова и в днешният спаначен омлет съм включила един пълноценен (или пълен) източник на аминокиселини – яйцата, както и един непълен – спанакът. 

Спаначен омлет с нахут и сирене

От къде да си набавяме аминокиселините?

Природата предлага огромно разнообразие както от животински, така и от растителни източници на незаменимите аминокиселини. Дори за хората, които не консумират животински продукти природата предлага растителни продукти, които могат да зареждат телата ни с тези толкова важни елементи. Разбира се, при хората с вегетариански и веган режим на хранене съществува риска от недостатъчно поети с храната количества, така че ако се храните по този начин винаги комбинирайте по няколко растителни източници, така че хем да си набавите всички незаменими аминокиселини, хем това да е в достатъчно количество.  

Спаначен омлет с нахут и сирене

А ето и някои други пълни и непълни протеинови източници:

Пълноценни (пълни): съдържат всички 9 незаменими аминокиселини

 • месо
 • риба
 • млечни продукти
 • яйца
 • киноа
 • елда
 • семена чиа
 • спирулина

Непълни: не съдържат всички 9 незаменими аминокиселини или не ги съдържат в достатъчни количества

 • ядки и семена
 • варива
 • зеленчуци

През близо трите години, през които не консумирах месо, познанията ми за това от какво има нужда тялото ми бяха доста ограничени. Това, разбира се, доведе до единствения логичен резултат. Започнах да чувствам хронична отпадналост, будех се изморена, хемоглобинът ми беше доста нисък. Изобщо, личеше си, че не знам какво и в какви количества да давам на тялото си. 

Всеки от нас има пълната свобода да изгражда хранителни навици, които смята за подходящи за себе си  и в които искрено вярва. Но това, към което аз горещо апелирам винаги е преди да направим каквато и да е промяна да се образоваме достатъчно много, за да може промяната да е здравословна, вместо да ни вреди. 

Спаначен омлет с нахут и сирене
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
10 min
Total Time
20 min
Продукти
 1. 3 яйца
 2. 2 шепи спанак
 3. 100 гр. нахут
 4. 30 гр. сирене
 5. шепа маслини
Приготвяне
 1. Разбийте яйцата и натрошете сиренето при тях.
 2. Добавете нарязаните обезкостени маслини и нахута и разбъркайте.
 3. Измийте, отцедете и нарежете спанака на дребно.*
 4. Разбъркайте всички продукти и изпечете омлета по обичайния начин.
Забележка
 1. *Можете и да го пасирате или накълцате с чопъра.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>