Смути “Плодова експлозия” за вкусен старт на деня

Или какво да правим с плодовете ако са узрели повече от предпочитанотоsmuti-multivitamin

Според моите наблюдения, когато се заговори на тема плодове, има два типа хора. Едните са тези, които обичат сочните, добре узрели и често сериозно поомекнали плодове. Аз съм от другите – онези, които обожават да “пасат” всякакви зелении още много преди да се възприемат като подходящи за ядене.

Обожавам джанки, зарзали (оказва се, че това друго име за кайсиите не се слави със сериозна популярност),  гроздето го подпуквам веднага щом зрънцата му започнат да придобиват форма, ябълките задължително трябва да са кисели, за крушите да не говорим, че и динята ми е в същия кюп. Е, разбира се плодове като ягоди, череши, малини, къпини и сродните харесвам добре узрели. Но има една категория плодове, които са ми много по-вкусни, когато са неузрели! Затова ако случайно вкъщи останат плодове, които узреят и омекнат повече, от колкото харесвам, смутитата винаги спасяват положението.

Така се роди и днешната рецепта за моето смути мултивитамин. Вижте всички плодове, които използвах в рецептата.

smuti-multivitamin

Смутитата нашумяха през последните години, защото освен вкусни, те са и доста практични. От една страна са удобни ако сме в движение, но имаме нужда от утоляване на жаждата или залъгване на глада. От друга страна, смутитата са супер за хора, които не обичат да консумират плодове в традиционната им форма. 

smuti-multivitamin

Що се отнася до това до колко са полезни смутитата, разнообразието от противоречиви мнения може да ви обърка тотално. От една страна се твърди, че при пюрирането на плодовете немалко от полезните им витамини и минерали реално се губят. От друга страна пък, неоспоримо е, че по този начин можем лесно да си набавим широк спектър от полезни елементи, които иначе трябва да приемаме отделно. За съжаление самата аз не знам какво категорично казва науката по темата, но смутитата често присъстват в менюто ми на този етап.

Ето няколко от любимите рецепти за смути, които съм споделяла.

Смути с киви и нектарини

Смути с грозде, спанак и спирулина

Пъпешово смути с банан и авокадо

Смути с къпини и ядково мляко

Свежо лятно смути с ягода и банан

 

Смути "Плодова експлозия" за вкусен старт на деня
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
  1. 1/2 пъпеш
  2. 1/4 авокадо
  3. 50 гр. боровинки
  4. 100 гр. бяло грозде
  5. 1 киви
  6. 100 мл. студена вода или 6-7 кубчета лед
  7. 1 ч.л. спирулина по желание
  8. 1 с.л. бирена мая по желание
Приготвяне
  1. Блендирайте всички продукти до пълно хомогенизиране.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>