Сурова веган ядкова торта “Плодово съзвездие”

Сурова веган торта с плодове 7

Миналото лято се влюбих във веган тортите и в частност тези, които са напълно сурови. Приготвянето на десерти с ограничен набор от продукти, които традиционно сме свикнали да използваме, ни кара да насочим кулинарното си въображение и креативност в посока, която, противно на логиката, ни дава огромна свобода. Не усещаме необходимостта да използваме познатите брашно-яйца-масло-захар като основа на тортите и това всъщност ни дава цял един океан от възможности, върху които да базираме новото си творение. А според моя опит, когато не прибягваме към добре заучените комбинации, има огромен шанс да създадем истински шедьоври, които тотално да преобърнат представите ни за това какво всъщност е естеството на любимите ни десерти. Ето така аз открих любовта си към консумирането и най-вече приготвянето на сурови веган торти. 

Ето някои от най-любимите ми сурови веган торти:

Сурова веганска морковена торта с крем от кокосово пюре и кашу

Веган торта “Лятна фантазия”

Сурова веган кокосова торта с мраморен крем от киви и банан

Веган плодова торта “Блаженство”

Сурова торта с чиа и къпини “Кокосов рай”

Сурова торта с кадифен крем и горски плодове

Сурова веган боровинкова торта

Сурова веган торта с плодове

Погрешно е впечатлението, че приготвянето на една сурова веган ядкова торта отнема часове наред. Да, разбира се, някои от веган тортите, които аз правя, отнемат много време, просто защото продуктите и техниките на приготвяне изискват това време сами по себе си. Днешното ми предложение, обаче, е пример за сурова веган ядкова торта, която можете да си направите за по-малко от час. 

Сурова веган торта с плодове

Това прекрасно сурово бижу направих като изненада за рождения ден на една много специална за мен дама, както и за годишнината от сватбата й заедно с един много специален за мен мъж. Някак си за такъв двоен празник нямаше как да не поднеса нещо наистина специално на трапезата. 

Сурова веган торта с плодове

Но понеже разполагах с не повече от 1 час за приготвянето на тортата от начало докрай, реших да подходя класически, вместо да използвам времеемки и сложни техники и комбинации. А основният принцип, който използвах за приготвянето на тази торта, можете да приложите за всяка комбинация от продукти, която ви допада.  Има две основни стъпки в случая – оформянето на блат с любимите ви ядки и сушени плодове (може да включите и малко по-нетрадиционни продукти, като например Пукан ориз Пукан камут), и декорирането на тортата, което освен като украса служи и като допълнение към вкуса – в случая аз избрах пъстра комбинация от красиви плодове, които перфектно балансираха вкуса и текстурата на ядковата основа. Полезен трик, ако използвате банани и ябълки и не искате те да покафеняват, е да намажете резенчетата с малко разтопен желатин (или агар-агар като напълно веган алтернатива) непосредствено след декорирането.

Рецепта

Продукти:

За ядковата основа*:

150 гр. орехи
150 гр. кашу
100 гр. сурови белени тиквени и слънчогледови семки
10тина сочни обезкостени фурми
шепа стафиди
1/2 с.л. натурално какао
2-3 с.л. кокосови стърготини или кокосово брашно
2-3 шепи пукан ориз и пукан камут по желание (може и без тях)

За декорацията:

2 банана
150 гр. ягоди
1 слива
1 киви
1 мандарина
няколко парченца карамбола

Приготвяне:

Накиснете ядките за няколко часа. Измийте ги добре и отцедете водата.
Смелете всички продукти за основата до желаната хомогенност. По желание оставете едри парченца ядки, за да е по-хрупкав блата.
Притиснете смлените продукти в разглабяща се форма за торта плътно по дъното и стените (покрита с алуминиево или стреч фолио), така че да образувате стабилен блат. Оставете блата да се стегне в камера за десетина минути и освободете от формата.
Декорирайте с избраните плодове по желание.

Забележка:
*Количеството продукти е ориентировъчно – може да замените някои от ядките или останалите продукти от основата с други любими свои или пък изцяло да изберете друга комбинация сурови съставки в количество, което прецените според предпочитанията ви колко дебела да е основата.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>