Веган торта “Плодов дует”

Анатомията на една веган торта – елементи, съвети, хитрини

Сурова веган торта с ягоди и банани

Всеки кулинар, било то любител или професионален, си има някаква запазена марка, нещо, което носи неговия почерк и което хората разпознават още като го видят. При мен тази запазена марка се казва веган торта. С течение на времето развих много особено отношение към този вид десерти заради свободата, която ми предоставят да импровизирам вкусово и визуално, и заради истинските здравословни ползи, които се съдържат във всеки един продукт, който внимателно избирам и инкорпорирам във всичките си рецепти. Нямам любима рецепта за веган торта, защото всяка една, която правя, носи своя характер и е вдъхновена от конкретен човек или повод.

Но ето някои от най-обичаните от дегустаторите им мои сурови веган торти: 

Сурова веган ядкова торта “Плодово съзвездие”

Сурова веган торта “Екзотика”

Плодова торта “Пролетна фиеста”

Мини десертно бижу: торта с киви, банан и чиа

Сладоледена торта “Ягодова прохлада”

Сурова веган боровинкова торта

Днешната рецепта за веган торта е малко позакъсняла – това беше тортата, която поднесох за дегустация на участниците в кулинарната работилница за здравословна и жива храна, която проведохме в Био магазин Spirala преди няколко седмици. Софи Йотова от Foodie Boulevard

Концепцията зад тортата беше да съдържа същите продукти като основните рецепти, които щях да демонстрирам по време на работилницата. Единствените разлики бяха в количествата и в съдържанието на желиращ и сгъстяващ агент в тортата, които спомогнаха за фиксирането на формата й. 

По време на работилницата, заедно с участниците приготвихме Кокосови бонбони с горски плодове „Кокобери“ и Сурово бананово веган суши. В основата и на двете рецепти са горските плодове, бананите, ядките, сушените плодове и естественият подсладител. Тъй като работилницата беше посветена на импровизациите в кухнята и на това как можем да придаваме множество метаморфози на продуктите, исках да демонстрирам как тези базови продукти могат да се използват в три коренно различни рецепти. 

Анатомията на една веган торта – съвети и трикове

Сурова веган торта с ягоди и банани

При веган тортите има множество възможности за комбинация между продуктите и в следствие на това огромно разнообразие от рецепти, но сякаш има няколко основни категории сурови веган торти. Днешната торта е от категорията ядков блат + плодова плънка + елегантна “суха” декорация (тоест няма тежки глазури и разливащи се кувертюри, а само семпъл и стилен щрих от няколко цветово контрастни плодчета, ядки и евентуално още нещо по избор). Тук, вариациите са отново безброй, а единственото общо е типът продукти, с които “жонглираме”. 

Основата – елементи, предназначение, комбинации, импровизации

Ядков блат можем да си направим буквално от всякакъв вид ядки. Можем и да комбинираме няколко различни вида, или пък да използваме само любимите ни. Можем, също така, да включим пукани зърна (амарант, киноа, камут, елда и т.н.), какаови зърна, кокосов чипс или кокосови стърготини, тахан… 🙂

Едни от най-честите критики към почти всяка една моя веган торта, са, че рецептите ми са доста скъпи. Това твърдение хем е истина, но същевременно е и напълно невярно 🙂 Ако вместо скъпи ядки използвате същото количество, например, слънчогледово семе, тиквено семе и сурови фъстъци, цената за блат със същите размери ще е около четири пъти по-ниска, от колкото ако използвате, да кажем, кедрови ядки, макадамия, бразилки орехи, пекани… Тук опираме до основния принцип, който не спирам да повтарям – осмелявайте се да импровизирате спрямо вкусовете и възможностите си. След като веднъж имате концепция, на практика нямате нужда от рецепта! Вдъхновенията са винаги добре дошли, но всичко друго е във вашите ръце 🙂

 Важното при приготвянето на ядков блат е да използвате продукти, които да действат като “лепило” и да спояват останалите елементи. Това най-често са сушените плодове и в частност фурмите. Фурмите са една от най-популярните съставки в суровите десерти, тъй като са много сладки, сочни и лепкави – точно характеристиките, които ни трябват при приготвянето на сурови десерти 🙂 Това, обаче, по никакъв начин не трябва да ви спира да използвате и други сушени плодове с подобни цели и предназначения.

Сурова веган торта с ягоди и банани

Някои от сушените плодове, които са подходящи за употреба като “слепващи” елементи (в допълнение към фурмите) са:

 • сушените смокини
 • обезкостените сушени сливи
 • сушените банани (правете разлика между сушени банани и бананов чипс – банановият чипс е твърд и пържен, а сушените банани са меки и лепкави)
 • червените боровинки (в тях най-често има добавена захар)
 • сушените кайсии

Друг често използван продукт в суровите блатове е таханът. Таханът, като малко по-евтина алтернатива на ядковото масло, е изключително полезен, среща се в множество разновидности и се приготвя чрез пресоване на ядки. В търговската мрежа ще откриете всякакви разфасовки от всякакви видове ядки и семена на цени между 4 лв. и 25 лв. за бурканче.

Няма определен вид тахан, който да се препоръчва за този вид рецепти. Отново като при ядките – направете своя избор спрямо вкусовите си предпочитания и бюджета, който може да отделите за такъв разход. Основната цел на тахана е да спомогне за спояването на останалите продукти в блата. Моят личен фаворит е таханът от кашу, защото има съвсем леко естествено сладък вкус и много приятна лепкава консистенция. Таханът може също да се използва като слепващ елемент, но в много по-малка степен от сушените плодове.

Имайте предвид, че таханът освен много полезен е страшно калоричен и много мазен, така че внимателно преценете съотношението спрямо останалите продукти в блата (аз обикновено използвам около 2-3 с.л. за блат с диаметър 16 см. и дебелина 1,5-2 см.). Един от по-особените видове тахан, заради по-острия си вкус, е сусамовият, така че преценете дали вкусът му ви допада преди да го включите в рецептата си.

В зависимост от гъстотата и това колко е мазен таханът ще прецените и какво е подходящото количество, което ще ви свърши работа. 

Някои от най-любимите ми разновидности тахан, които често използвам при приготвяне на всякакви сурови десерти, са:

Сурова веган торта с ягоди и банани

Плодова плънка може би не е най-точният термин, но това, на практика, е основата на тортата или нейният “крем”. Няма правило относно това какви плодове може или не може да използвате за приготвянето на плодов “крем” за сурова торта. Има, обаче, няколко основни плодове, които са много полезни от гледна точна на постигане на някаква конкретна консистенция.

Ако в основата на крема ви са ягоди, както в днешната рецепта, имате нужда от плод, който да сгъсти крема и да му придаде плътност. Моите любими “сгъстяващи” плодове са бананите и авокадото. Включвайки ги в избора си от плодове за приготвяне на плънката си осигурявате една идея по-гъст крем с кремообразна консистенция, който ще има нужда от по-малко количество желиращ агент, за да се фиксира или “стегне” във формата, която сте избрали за своята торта. С други думи ако използвате по-“воднисти” плодове, подсигурете си няколко банана, авокадо или друг плод за сгъстяване.

Друг трик за сгъстяване е да използвате “воднист” плод, който, обаче, вместо под формата на пюре използвате нарязан на парченца. Например, ако искате тортата ви да е изцяло с ягодова плънка, но искате плънката да е с приятна гъстота, пасирайте половината ягоди, а останалите нарежете на дребни кубчета и разбъркайте в основното ягодово пюре. По този начин хем имате изцяло ягодова плънка, хем имате приятна консистенция, която много по-лесно ще се стегне. 

Желирането или стягането на веган тортите е малко по-особено. Ако нямате проблем с желатина – използвайте го, там правилото е 10 гр. на 500 мл. течност за средно сгъстяване. Ако, обаче, желатинът е абсолютно изключен в менюто ви (все пак е с животински произход), опциите ви са малко по-ограничени. Имайте предвид, че колкото по-голямо е количеството крем, който искате да сгъстите, толкова повече желиращ агент ще трябва да използвате. Хитър трик за сгъстяване на плодов крем е използването на кокосово масло или кокосово пюре, които при загряване се втечняват, но когато ги поставите в хладилника се втвърдяват и подпомагат стягането на плънката. 

Някои от най-полезните желиращи или стягащи агенти за веган десертите са:

Когато плодовете ви не са достатъчно сладки, веган опциите за допълнително подслаждане са наистина много. Преди не можех да си представя да използвам течен подсладител, различен от мед, но в магазините за здравословно хранене има толкова възможности от всякакъв ценови диапазон, че чак нямам търпение да изпробвам всичките 🙂 Подсладителите можете също да използвате за леко сгъстяване на плодовия крем, но внимавайте да не прекалите 🙂

Някои от предпочитаните от мен подсладители за веган плодови кремове са:

Ако в крайна сметка след всички продукти, които сте включили в плодовата плънка на вашата торта, консистенцията все още ви притеснява и стягането на тортата е под въпрос, има няколко спасителни жилетки, към които можем да прибегнем, за да сгъстим всеки плодов крем

Някои от най-често използваните от мен растителни продукти за сгъстяване на плодов крем са:

А като заговорим за декорация, тук единственото ограничение е въображението. Използвайте контрастни цветове и текстури, играйте си с формите, изобщо рисувайте с продуктите, които природата ни е дала! В днешната веган торта използвах съвсем семпла декорация от няколко пресни ягоди, няколко сурови ядки шамфъстък и шепа кокосови стърготини. Толкова лесно, а финалният вид е изключително нежен и елегантен. Едно от важните презентационни и аранжорни решения, които взех при приготвянето на тази торта, беше как да подредя слоевете. Тъй като знаех, че искам да използвам ягоди за декорация, най-логичното решение беше да подредя ягодовия и банановия слой така, че декорацията да изпъква възможно най-много. С други думи, използвайте симетрията и организирайте отделните цветови елементи спрямо някаква конкретна идея. Макар че не мога да отрека, че понякога и случайните решения и дори гафовете и дефектите изиграват ролята на ефекти 🙂 

Веган торта "Плодов дует"
Serves 20
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
2 hr
Total Time
2 hr 30 min
Prep Time
30 min
Cook Time
2 hr
Total Time
2 hr 30 min
Продукти
За ядковия блат
 1. 100 гр. сурово кашу
 2. 100 гр. орехи
 3. 50 гр. сурово белено слънчогледово семе
 4. 2-3 шепи кокосови стърготини
 5. 10 сочни обезкостени фурми
 6. 5-6 сушени смокини
 7. щипка канела
 8. щипка ванилия
 9. 2 с.л. масло от кашу
За ягодовия слой
 1. 500 гр. ягоди
 2. 200 гр. натурално тофу
 3. 1 банан
 4. 5-6 сушени смокини
 5. 4-5 с.л. кокосово брашно
 6. 2 с.л. агар агар
За банановия слой
 1. 2 банана
 2. 100 гр. натурално тофу
 3. 2 с.л. масло от кашу
 4. 4-5 сушени смокини
 5. 1 с.л. агар агар
Приготвяне
 1. За ядковия блат: смелете всички продукти в чопър до получаване на еднородна лепкава смес.
 2. Оформете блат като притискате лепкавата смес по дъното на разглабяща се форма за торта или ринг.
 3. Приберете в хладилника докато приготвяте плодовия крем.
 4. За ягодовия слой: Разтворете агар агара според указанията на опаковката.
 5. Пасирайте всички останали продукти за ягодовия слой до желаната степен, добавете разтворения агар агар и разбъркайте добре.
 6. Изсипете ягодовата смес върху ядковия блат.
 7. Приберете тортата в хладилника.
 8. За банановия слой: повторете стъпките, които следвахте при приготвяне на ягодовия слой и след като тортата е видимо достатъчно стегната, изсипете внимателно банановия слой върху ягодовия.
 9. Декорирайте по желание.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Lerzan
  May 2, 2016

  Здравей,

  Поздрави от слънчева Англия?.
  Невероятен блог, невероятни торти, десерти , мусове. Искам да попитам в колко см форма е направена тортичката?
  Поздрави Лерзан

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   May 2, 2016

   Здравейте, благодаря за прекрасните думи! Формата е 30 см., а тортата се получи около 10 см. като височина (това е по спомен, не е с прецизност 🙂 ). Ще се радвам да споделите впечатления ако я приготвите 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>