Сурова спаначена солена торта

Суперхрана на фокус: хлорела 


 • Храната като изкуство – интимната връзка между творец, творение и аудитория

 • Хлорела: запознайте се с една от храните на бъдещето

 • Изумителен вкус и изтънчен облик в една истински здравословна торта


raw-spinach-cake

Храната като изкуство – интимната връзка между творец, творение и аудитория

Когато започнах да си “играя” в кухнята, един от най-удовлетворяващите аспекти на кулинарията за мен беше…красотата на храната, която сътворявах.

От детските ми години душата ми винаги е търсила различни канали, които да ми позволяват да претворявам вдъхновението си в нещо физически измеримо. Свирила съм на пиано няколко години, пяла съм в хор 15 години, дори участвах в мюзикъл в университета. Изобщо, цял живот се опитвам да рисувам с чувствата и емоциите си. 

Това само по себе си е доста иронично, защото ако сте били с мен в детската градина или ранните класове в училище, със сигурност сте били дълбоко фрапирани от изключителната ми липса на талант да рисувам! Но пък, както обичам да казвам, в кулинарията това няма значение. За мен чинията е бялото платно, върху което с красотата на храната мога да нарисувам всяка картина и да претворя всяка емоция, така че да предам съобщението си, да разкажа историята си. 

raw-spinach-cake

Но когато започнах да готвя преди около 4 години, цветовете и текстурите, които използвах, за да разказвам тези истории, бяха изкуствени. Химически оцветители, фондани, всякакви моделиращи маси. Изобщо, посягах към познатите, удобни и изпитани начини да създавам изкуство с храна. 

И в един момент всичко се промени. Когато посегнах към здравословната храна и се огледах в огромното разнообразие от естествени продукти и съставки, аз бях изумена. Около нас има безброй цветове, текстури и форми, с които можем да творим. И всички те са естествени! Тогава си дадох сметка, че много по-удовлетворително за мен е да творя кулинарно изкуство само с естествени и здравословно продукти, защото там природата е над всичко. Няма оцветители, няма химия, няма захар. Не, че в това има нещо лошо. Просто не е моето изкуство. raw-spinach-cake

Много пъти съм казвала, че за мен храната е онова изкуство, което позволява постигане на най-голяма интимност между творец, творение и аудитория. Това е така, защото за мен всяка храна, която сътворя, е вдъхновена от човека, за когото я приготвям. Тази храна приема настроението ми от момента, в който я приготвям, и събира в себе си цялата ми емоция към този човек. А накрая – вместо просто да й се любува както по принцип в изкуството, той може да й се наслади на 100%, да усети мириса й, да опита вкуса й. 

Хлорела: запознайте се с една от храните на бъдещето

Знаете за нестихващата ми страст да опитвам нови продукти постоянно. На фокус в днешното изкушение е един продукт, който често наричат храна на бъдещето. Не бях експериментирала с този продукт, но това беше перфектния момент. Исках моята солена торта да е адски контрастна и да съдържа дълбоко наситени цветове. Знаех, че искам да е зелена, защото е на спаначена основа, но исках нещо, което да подчертае красивия цвят. Така посегнах към хлорелата.

Хлорелата е продукт от дълбините. Тя е синьо-зелено едноклетъчно водорасло. Хлорелата е неподозирано богат източник на протеини и незаменими аминокиселини. Една от функциите й е да подпомага изхвърлянето на метаболитни отпадъци от кръвта ни посредством свързване с тежките метали и пестициди.

raw-spinach-cake

Зеленият цвят на хлорелата ще ви подскаже, че тя е много богата на хлорофил, който увеличава броя на червените кръвни клетки. По този начин се увеличава използването на кислород от тялото ни, а това играе важна роля при изчистването на кръвта, черния дроб и отделителната система. 

Освен че има силни детоксикиращи ефекти, хлорелата се асоциира и с безброй други ползи. Тя засилва имунната система, подобрява храносмилането, помага ни да се концентрираме, нормализира нивата на кръвната ни захар, помага за регулиране на кръвното налягане и балансира нашето pH, тъй като е много алкална.

Повече за хлорелата може да научите тук.

raw-spinach-cake

Изумителен вкус и изтънчен облик в една истински здравословна торта

 И понеже сме в навечерието на празника на влюбените, реших обликът на днешната солена торта да бъде в унисон с повода.

Ако имате любим човек, който не си пада по десертите, това е един чудесен алтернативен начин да го зарадвате. Свикнали сме да посягаме към традиционните сладки торти за отбелязване на всякакви поводи. Всъщност, една солена торта може да е не по-малко тържествена и визуално впечатляваща. А тази тук освен всичко това е и пълна с макро и микронутриенти и е наистина здравословна. 

Тортата се приготвя за нула време, не изисква термична обработка и е подходяща за хора с почти всички хранителни навици. Ако не консумирате желатин – заменете го с агар агар. Ако не консумирате извара – заменете я с тофу. Изобщо експериментирайте! Поиграйте си с цветовете и текстурите и пуснете въображението си да твори. Това и до ден днешен е онова действие, което винаги ме вкарва в един творчески делириум. А удоволствието от това може да разберете само ако сте го изпитвали 🙂 

Сурова спаначена солена торта
Serves 3
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 min
Prep Time
20 min
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr 20 min
Продукти
Основа
 1. 100 гр. оризовки
 2. 3 с.л. кокосово масло
 3. 2 с.л. тахан по избор
 4. сол на вкус
Крем
 1. 10 гр. желатин (1 пакетче)
 2. 100 гр. пресен спанак
 3. 1 меко авокадо
 4. 1 с.л. хлорела
 5. 200 гр. извара или тофу
 6. 100 мл. ядково мляко по избор
 7. сол на вкус
За основата
 1. Блендирайте всички продукти до получаване на лепкави трохи.
 2. Притиснете трохите по дъното на разглабяща се форма, която сте решили да използвате, така че да се получи плътен борд.
За крема
 1. Разтворете желатина според инструкциите на опаковката.
 2. Пасирайте всички продукти заедно до пълно хомогенизиране. Добавете желатина и разбъркайте.
 3. Изсипете крема върху основата и оставете тортата да се стегне за час-два (ако използвате няколко по-малки форми, времето за стягане ще бъде по-кратко, отколкото ако използвате една голяма форма).
 4. Освободете тортата от формата и декорирайте по желание.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>