Нежен суров крем с кашу и микс плодове

Да си набавим полезни по вид и количество протеини, мазнини и въглехидрати с един лесен и завладяващ десерт

Суров крем с кашу, извара и микс плодове

Миналата седмица бях решила да експериментирам с рецепта за веган крема сирене от кашу. Най-прилежно си бях накиснала доволно количество кашу, което щях да използвам за целта. Е, плановете ми претърпяха известна промяна, когато съзрях най-почетния ми дегустатор да си замезва сладко сладко с мекичкото кашу:) Спасилото се количество беше крайно недостатъчно за първоначалния ми план и така се роди днешната рецепта. Вижте как да си направите един страхотен суров крем на основата на кашу и извара и нежен вкус на лято. 

Суров крем с кашу, извара и микс плодове

Когато импровизацията ражда шедьоври

Докато се чудех какво да направя с малкото останало омекнало кашу вече бях спретнала обяда и от картинката липсваше само десерт. Понеже обядът беше лек, реших да приготвя един достоен и пълноценен уикенд десерт, който да съдържа всички важни микро и макронутриенти. Крема сиренето не ми се получи, но пък отдавна не бях правила десерт с кашу, което всъщност обожавам.

Кога знаем, че се храним добре?

Както съм споделяла и преди, през последните десетина години съм минавала през какви ли не нездравословни периоди и екстремности в храненето. Изключвах мазнините, ядях само протеини, храних се разделно, спирах плодовете за месеци наред, ядях само сутрин и вечер, заменях хранения със сокове… Изобщо, крайностите, до които съм стигала в храненето, са много. В някои моменти тялото ми реагираше добре на някои неща, в други ясно усещах, че го изтезавам. Въпреки това продължавах да правя каквото смятах, че трябва да правя, за да постигна някаква цел. Не слушах какво ми казваше тялото ми.

В последните години обаче философията ми за хранене и готвене претърпя пълна метаморфоза. И то просто, защото дадох шанс на тялото ми да ми каже кое как му се отразява! Именно това да слушаш организма си е най-верният съветник относно това какво е правилно за теб по отношение на храненето. И не, нямам предвид да слушаш вътрешното гласче, което крещи в главата ти колко иска чипс. Защото не тялото ти крещи това, а всякакви други обстоятелствени мотиватори. Имам предвид да следиш как реагираш на определени храни, кое ти дава най-много енергия, кое те засища за най-дълго и изобщо всяка индикация и симптом, който организмът ти ти изпраща след хранене.

Суров крем с кашу, извара и микс плодове

Кога храната е пълноценна?

Едно от основните ми лични правила при готвене е храната да съдържа здравословни по вид, количество и съотношение протеини, мазнини и въглехидрати. Дали ще приготвям супа, основно, предястие, десерт или дори напитка, пълноценността на храната е нещо изключително важно за мен. Затова, колкото и странно да звучи, дори десертите ми почти винаги могат да бъдат консумирани като основно ядене заради хранителния си състав.

И при днешния суров крем ситуацията е точно такава. Протеините в него идват от изварата. Изварата всъщност е един от най-предпочитаните от мен протеинови източници и за сладки, и за солени рецепти. Мазнините са благодарение на кашуто. Въглехидратите идват от фурмите и от пресните плодове. Няма излишни продукти, допълнителни подсладители и подобрители. Всеки елемент от рецептата е стратегически и има някаква роля за цялостната хранителна концепция на рецептата. 

Веган адаптация

Ако искате да пригодите днешния суров крем към веган режим, единственото необходимо е да замените изварата с натурално или копринено тофу. Ефектът е същият, вкусът – точно толкова завладяващ 🙂

Суров крем с кашу, извара и микс плодове

Нежен суров крем с кашу и микс плодове
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
 1. 150 гр. извара или тофу
 2. 2 шепи предварително накиснато за поне 4 часа кашу
 3. 1 резен пъпеш
 4. 3-4 сочни обезкостени фурми
 5. по желание за декорация: шепа малини, къпини, грозде, боровинки
Приготвяне
 1. Пасирайте всички продукти без плодовете за декорация до получаване на предпочитаната консистенция.
 2. Декорирайте крема по желание.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Galia
  August 23, 2016

  Моля те пиши ни за рецептата на крем сирене от кашу

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   August 23, 2016

   Задължително! От доста време му се каня и е назрял момента, само трябва да стигна до него 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>