Пълнозърнест щрудел с тиква и ориз

 

Любим вкус от детството през призмата на спомените и личното вдъхновение

pumpkin-strudel
 
Любимите спомени често имат вкус. 
 
Вкусът на незабравимите фунийки с крем, които леля винаги приготвяше за рождения ден като дете. 
 
Вкусът на свежия ментов чай с мед и лимон, който мама запарваше винаги, когато носът се разтечеше в ранните мразовити зимни дни. 
 
Вкусът на традиционните околоколедни вкуснотии, които бабите се редуваха да творят, настъпеше ли декември…

pumpkin-strudel

Празничният вкус като машина на времето…

Сякаш вкусът ни изпраща с магическа машина на времето обратно назад в годините, на разходка из най-скъпите места от нашите спомени. 
 
Тъжно е, когато любимите хора вече ги няма и макар да помним и да даваме живот на техните рецепти, вкусът от техните ръце сякаш е бил друг.
 
Докато ровех онлайн за автентична рецепта за едно от любимите предколедни творения на моята баба Стоянка, която за трета Коледа няма да е с нас, попаднах на разкошната кампания на Крина, която празнува образа на бабата като един от най-ярките празнични символи. 
 
pumpkin-strudel

Баба Коледа

От Крина са създали три виртуални образа на типичните баби, които познаваме от детството си. Много сладко!
 
Вдъхнали са им индивидуалност, характер, че и личен кулинарен стил. Да си призная, поразплаках се като видях кампанията, но не от тъга, от умиление.
 
Бабите се “състезават” виртуално с различни кулинарни шедьоври, а аудиторията може да гласува за своя фаворит. Разбира се, има и награди 😉 Повече за играта може да научите тук.
 
Когато загубих моята баба Стоянка, сълзите бяха основно от мъка по много причини, но голяма от тях беше това, че именно от нейните ръце се раждаха някои от най-любимите ми празнични вкусове. 
 
Но с годините осъзнах нещо, което някак ме смири, даде ми едно спокойствие и дори ми помогна да държа живия спомен за баба близо до сърцето ми, без това да ми носи тъга.
 
pumpkin-strudel

Миналото, преведено на езика на настоящето…

Осъзнах, че няма нужда да се опитвам да повтарям рецептите й, да се опитвам да имитирам вкусовете, които тя създаваше, да се опитвам да замествам нещата, които тя слагаше на нашата трапеза. Осъзнах, че така само ще боли, защото никога няма да е същото. Но има нещо друго. 
 
Вкусът на бабините вкуснотии е вкусът на миналото, на детството, на предишните времена. Вкусът на нашето днес е друг. Той е уютно сгушен в прегръдката на миналото, но е различен – вдъхновен от историята, но пречупен през нашия контекст.
 
Знам, че така баба би била най-щастлива  – да види, че от нея съм взела не умението да повтарям рецепти дословно, а онази искрица да творя, да създавам нещо свое с ръцете си, да дефинирам вкуса на новия празничен сезон. Знам, че баба би се радвала да си спомням за нея с тихо вдъхновение и поглед назад, но с протегната ръка напред, където ме чакат нови спомени, нови безценни преживявания, нови любими вкусове и то такива, които са родени от моите ръце.
 
Днес ви споделям нещо, което дълго не посмявах дори да си помисля да направя. Дълго се чудех как да го кръстя. Това е един вкус на новото време, който се роди като симбиоза между някои от най-култовите вкусни творения на моята баба Стоянка – ябълковия щрудел, тиквената баница и лучника. И понеже така и не успях да взема точната рецепта на никое от тях, създадох своя като пъзел от тях. 
 
Това е моят тиквен пълнозърнест щрудел с ориз, орехи и канела
pumpkin-strudel

Продукти

Приготвяне

  1. Сложете ориза да се вари на слаб огън за около 15 минути. Не го оставяйте да се свари напълно, защото готвенето ще продължи във фурната.
  2. Настържете тиквата. 
  3. Разбъркайте настърганата тиква с яйцата, канелата, захарта и натрошените орехи. Свалете ориза от огъна, отцедете излишната вода и го разбъркайте с останалите продукти. 
  4. Разпределете от сместа върху един лист от пълнозърнестите кори, навийте листа на руло и повторете с останалите листи от пакета докато сместа ви свърши.
  5. Печете щрудела на 160 градуса с вентилатор до златисто в предварително загрята фурна.
  6. Охладете щрудела напълно преди да го нарежете. 

* Може да нарежете отделните рула на триъгълници, както е на снимките тук.

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>