Мини палачинкови тиквеничета – бюджетна здравословна закуска

Колко струва да започваме всяка сутрин със здравословна закуска?

Мини палачинкови тиквеничета

Ако попадате в моя малък кулинарен оазис често, вероятно ви е направило впечатление, че обожавам да давам странни имена на рецептите си. Това винаги има някаква предистория 🙂 Днешната рецепта не прави изключение. Сътворих тези симпатични тиквени мини палачинки, които моят най-почетен дегустатор одобри много утвърдително. Но категорично отсече, че това не били палачинки. Палачинките били големи и можело да се намажат с нещо и да се навият на руло 🙂 Дооообре 🙂 Критиката приех и дори я превърнах в нещо конструктивно. Та така се случи кръщаването на тази изключително здравословна, адски лесна за приготвяне и наистина много достъпна закуска. Вижте как да си приготвите моите мини палачинкови тиквеничета само с 3 продукта, само за 15 минути и почти без пари! Мини палачинкови тиквеничета

Раят на здравословните палачинки

Ако потърсите “палачинки” в търсачката на блога ще откриете повече от 10 рецепти за всякакви палачинкови изкушения. Афинитетът ми към тази закуска не е никак случаен. Често ме питате как жонглирам с времето така, че да се справям с кариера в IT индустрията, с поддържане на динамичен кулинарен блог, с организиране на различни събития и, далеч не на последно място, с приготвянето на всички здравословни изкушения, които всъщност попадат в блога. Е, моите палачинкови тиквеничета са един много подходящ пример за това точно как го правя. Всичко опира до стратегическо планиране и приоритизиране. 

Истината е, че не всеки ден имам времето и силата да готвя след работа. Но пък почти всяка сутрин мога да отделя 15 минути, за да приготвя една такава закуска. Защото минутите са наистина толкова! А палачинките са типът закуска, който позволява буквално хиляди импровизации и моите разнообразни идеи за здравословни палачинки ще ви дадат огромно вдъхновение как и вие може наистина за нула време и дори в работни дни да приготвяте пълноценна и здравословна закуска за себе си и семейството си. 

Мини палачинкови тиквеничета

Мит: скъпо е да приготвяш здравословни закуски ежедневно

Един от любимите ми за развенчаване митове по темата за здравословното хранене и по-специално за здравословните закуски е, че са скъпи. Другият е, че отнемат много време, но този вече го развенчах 🙂

Всъщност, ако трябва да направя приблизителна сметка за цената на тези палачинкови тиквеничета, сумата е 2 лв. Не, не е 2 лв., по-малко е! И това за палачинки, с които се нахраниха двама души и хартиса количество като за още един. В момента сме в сезона на тиквата, която освен безкрайно вкусна и полезна е и престъпно евтина! За около 3,5 лв. си купувам обелена и нарязана (!) тиква, с която приготвям супа, основно и десерт.

Останалите продукти в рецептата са 2 яйца и 4 с.л. брашно от елда, чиято обща цена е стотинки! Относно гарнитурата – тук всеки има свободата да се развихри. Можем да гарнираме палачинките с кленов сироп, авокадо, кокосово масло или ядки от макадамия – все скъпи неща, нали? Е, може и да не го правим. Може да ги гарнираме с малко домашен мед, с шепа сурово слънчогледово семе и с половин банан или киви. Точно толкова вкусно, толкова здравословно, но пъти по-евтино!

Мини палачинкови тиквеничета
Serves 12
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Продукти
  1. 2 яйца
  2. 200 гр. задушена тиква
  3. 4 с.л. брашно от елда или друго по избор
  4. гарнитура по желание
Приготвяне
  1. Задушете тиквата в микровълнова фурна за 5 минути.*
  2. С помощта на чопър пасирайте задушената тиква с брашното и яйцата.
  3. Намазнете леко тиган и го загрейте на среден огън.
  4. Изпечете палачинките с диаметър по желание до достигане на желаната степен на готовност.
  5. Гарнирайте по желание и поднесете.
Notes
  1. *Ако не използвате микровълнова фурна, задушете тиквата на пара докато омекне. За да спестите време, може да го направите от предната вечер.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>