Одобрено за диабетици: Тиквен бургер със сирене

Foodie Boulevard в подкрепа на кампанията “Открито за диабета”

Otkrito-za-diabeta

pumpkin-burger

Макар да влагам еднакво количество любов и вдъхновение във всяко кулинарно творение, което споделям с вас, днешната рецепта е по-специална от останалите. 

Този тиквен бургер създадох в подкрепа на кампанията “Открито за диабета”.

Получих покана да се включа в провеждането на образователна кампания за превенция на диабета като създам авторска рецепта според правилата за хранене на диабетици. pumpkin-burger

Каузата е още по-близка до мен, тъй като в обкръжението ми има хора, които живеят с това заболяване. 

Открито за диабета

Кампанията се организира за шеста поредна година от пациентски организации с подкрепата на фармацевтичната компания Sanofi. Нейната цел е превенция, ранно диагностициране и правилно лечение на диабета.

Не можем да избягаме от статистиките

У нас с диабет живеят около 500 000 българи. Половината от тях дори не знаят, че са болни. Затова тази година „Открито за диабета“ стартира с поредица от безплатни измервания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в 11 градове в България.

За да насърчи повече хора да се тестват, посланикът на кампанията Ивет Лалова измери публично своята кръвна захар.

Otkrito-za-diabeta

Рецепти за диабетици

Измамно е убеждението, че храната, която е подходяща за хора страдащи от диабет, не е вкусна или пълноценна. Истината е, че съществуват хиляди прекрасни комбинации от какви ли не продукти, които могат да направят храненето при диабет не по-малко вкусно от това, на което човек е свикнал преди ограниченията. 

Освен моят тиквен бургер с вкус на есен, на събитието, което отбеляза тазгодишното издание на кампанията, бяха раздадени стотици пощенски картички с разнообразни и вкусни рецепти за диабетици. Рецептите са творения на някои от най-именитите български кулинарни блогъри. Сред вкусните вдъхновения може да откриете сладки и солени изкушения, които се вписват чудесно в храненето на диабетиците. Всички тях може да видите на снимката по-долу, а връзките към блоговете – вижте в края на поста. 

pumpkin-burger

Тиквен бургер
Serves 1
Write a review
Print
Продукти
 1. 4 с.л. настъргана тиква
 2. 1 яйце
 3. малка бучка сирене
 4. 4 с.л. чиа
 5. 4 с.л. брашно по избор
Приготвяне
 1. Разбъркайте всички продукти.
 2. Оформете бургер.
 3. Изпечете от двете страни на слаб огън в предварително загрят тиган.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

 www.gourmetfriday.com

www.sugarmouse.club

sentimentsinthekitchen.blogspot.bg

www.supichka.com

www.artofrealfood.com

www.eva.bg

vinagi-vkusno.blogspot.bg

Comments

 1. Leave a Reply

  Iva
  January 26, 2018

  Здравейте, София 🙂
  За контрол на захарта и инсулина при един диабетик е важно да се храни ниско-въглехидратно.
  Ако ви отправят пак предизвикателство за рецепта за диабетик, може да направите хлебче за бургер от крема сирене и яйца + бакпулвер, да сложите зеленолистни зеленчуци в него и едно вкусно кюфте от чисто месо. С такава храна диабетик няма да вдигне нито захарта, нито инсулина.
  За съжаление, в българското здравеопазване все още продължават да насърчават болните от диабет да присъстват в менюто им 50% пълнозърнести продукти, да хапват кореноплодни, варива, малко плодове и много зеленчуци. Един вид да се хранят много въглехидратно, от което ще рече, че никога няма да намалят лекарствата си и инсулина.
  А нещата са прости. Яж нисковъглехидратно, намали нуждите си от инсулин.
  Никой не е умрял хранейки се нисковъглехидратно, нито си е влошил състоянието с диабета. Напротив.
  Има къде да се чете, има кой да споделя положителни резултати.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   February 2, 2018

   Благодаря за прекрасните препоръки! Не ми се е налагало да задълбавам в проучвания и експерименти в тази посока, но определено подобна информация ще ми бъде много полезна занапред, когато създавам предложения за хора с подобни специфики в хранителните нужди.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>