Картофени кюфтета с мак

Обяд в движение – класически вариант и версия за постите

potato-bakes

Днес беше първият истински пролетен ден за годината и беше страхотно! Прекарахме над 6 часа в разходки, излежаване на тревата в парка и просто наслаждаване на сгряващите слънчеви лъчи. Но не бяхме подготвени. Нямахме храна! 

За мен приготвянето на оптимизирана и пълноценна храна, която можеш да хапваш във всякакви обстоятелства, е ключова стратегия при култивирането на дългосрочни здравословни навици. Затова често спретвам хапванки, които можеш да ядеш и в движение, и на тревата в парка, и по време на пътуване, и в самолета…

potato-bakes

Днешната идея е за сочни картофени кюфтета. Освен стандартната идея, която включва сирене и яйца, споделям и версия, която е подходяща за постите.

Приготвяла съм кюфтенцата и в двата варианта. Консистенцията се получава почти сходна, а разликите във вкуса са нищожни.

Тъй като в класическата версия има сирене, там почти няма нужда от допълнително осоляване. Въпреки това и двете версии овкусих с червената версия на соев сос Kikkoman. Напоследък го използвам постоянно, защото не съдържа глутамати и еднобуквени продукти с неясен произход и придава страхотна умами нотка. 

Картофени кюфтета с мак
Serves 12
Write a review
Print
Продукти
 1. 3 едри картофа
 2. 2 яйца (4 с.л. семена чия + 50 мл. вода за постната версия)
 3. 150 гр. овче сирене (тофу за постната версия)
 4. 100 гр. пълнозърнесто брашно
 5. 50 гр. нахут от буркан
 6. 50 мл. соев сос Kikkoman
 7. 1 ч.л. чубрица
 8. Шепа маково семе
Приготвяне
 1. Измийте картофите и ги настържете.
 2. Натрошете сиренето и го разбъркайте с настърганите картофи, яйцата, брашното, нахута, соевия сос, чубрицата и маковото семе.
 3. Застелете тавичка с хартия за печене.
 4. Оформете кюфтета, подредете върху хартията и печете 20-25 минути в предварително загрята на 160 градуса с фурна.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>