Свински флейки в кожухче от бекон

Свински флейки в кожухчета от бекон

В последно време си правя една лична класация с два показателя: най-любима марината за свинско месо от една страна и метод на приготвяне, който постига най-крехки и вкусни резултати от друга. Някои от най-успешните рецепти, които съм тествала са тези за: 

Свински пържоли с бяло вино в гювеч 

Крехки свински ребърца 

Бирени пържоли с билкови картофи.

Определено за момента бирата и бялото вино се борят за лидерското място в класацията при маринатите, но приготвянето на месото в глинен съд е безапелационен едноличен лидер при техниките на приготвяне. Затова и нямах никакво колебание как да реализирам идеята за рецептата за днешните свински флейки, която ми дойде докато пазарувах и очите ми попаднаха върху бекона. А ето я и идеята в завършен вид – мариновани свински флейки в бира и билки, завити в кожухчета от бекон и изпечени в глинено гърне. И тук половината от хората си казват “това би станало страшно вкусно”, а останалите са ужасени от мисълта “леле, колко нездравословно е това!. И да ви кажа, първоначално аз играех и двете роли 🙂

Свински флейки в кожухчета от бекон

В обмислянето на моите свински флейки в беконени кожухчета, нямаше как да не си помисля малко по-специално за бекона. Едно от първите предложения, които се появяват в Google при търсене на думата “бекон” е “беконът – полезен или вреден”.  Всеки,  който поне малко се вълнува и интересува от нови научни открития в здравословното хранене, със сигурност до този момент е изключително объркан по отношение на това дали беконът (или реално нашенската сланина) е вреден, полезен, можем ли да го консумираме и ако да – колко и под каква форма.

Свински флейки в кожухчета от бекон

Свински флейки в кожухчета от бекон

Факт е, че сланината е била задължителен гост на трапезата на нашите баби и дядовци, които не са имали пословични проблеми с наднорменото тегло и заболявания, свързани със заслъстяване, каквито проблеми в последните години има голяма част от населението на Щатите, например, където бекон се консумира изключително често. И тук идва объркването – как така преди години беконът и сланината са имали някакви здравословни ползи, а днес са бавен убиец, основен причинител за затлъстяване и какво ли още не? Истината е по средата. Днешното население в голяма степен губи усещането за умерена консумация и изпада в нездравословни крайности, които биха превърнали в нездравословно приемането и на най-полезните продукти. 

Свински флейки в кожухчета от бекон

Какво казва науката?

Ако се обърнем към науката, ще  разберем, че беконът/сланината могат да дадат на организма ни витамини (А, B3, B4, B5, B6, B12), минерали (натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен), аминокиселини и органични киселини. В допълнение, беконът/сланината съдържат някои незаменими мастни киселини, като палмитинова и олеинова киселина. Повече за ползите и риска от бекона/сланината може да прочетете в статията Сланина – плюсове и минуси.

Свински флейки в кожухчета от бекон

Какво мисля аз?

Който следи блога е наясно, че аз съм ревностен защитник на баланса в храненето. Като човек, който е изпадал в почти всяка крайност, за която може да се сетите, съм имала много откровени разговори с тялото и организма си, в които те са ми показвали как им се отразява да ги измъчвам с нещо изкуствено насадено. Затова и моето мнение е, че изкуството да консумираме разнообразие от хранителни продукти и съставки умерено е най-ценното и здравословното, което можем да направим за себе си и да научим децата си. 

2016-01-24 18.05.23

Свински флейки в кожухче от бекон
Write a review
Print
Продукти
  1. 500 мл. тъмна бира
  2. подправки по избор (чубрица, къри, червен пипер, бял пипер, босилек)
  3. сол на вкус
  4. 3-4 свински котлета
  5. 100 гр. тънко нарязан на лентички бекон
Приготвяне
  1. Нарежете котлетите на дълги ивички, овкусете с всички подправки и мариновайте в бирата за едно денонощие.
  2. Увийте всяка ивичка месо (флейка) в лентичка бекон, така че двата края на бекона да са застъпени под флейката.
  3. Подредете всички "облечени" в бекон флейки в глинено гърне, налейте малко бира (няма нужда да покрива изцяло флейките) и печете за около 90 минути на около 200 - 220 градуса.
  4. Поднесете флейките още топли.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>