Не си играй с храната! Или пък…си?!

Защо е важно от ранна възраст да насърчаваме децата да развиват хранителната си култура като им осигуряваме различни опознавателни занимания и игри с храна?

Детски занимания с храна

Колко пъти като дете сте чували  изречението “Спри да си играеш с храната!”? А колко пъти сами сте го употребявали? Дискомфортът, който почти винаги се създава у нас в резултат на детските игри с храна, неминуемо събужда един първосигнален инстинкт да се опитаме веднага да приключим тези създаващи хаос занимания. На никой не му се чисти храна от стената/пода/мебелите/собственото му лице и от всяко друго безумно място, което би могло да бъде омазано. Но потушаването на този ранен интерес и любопитство към опознаването на храната е една от може би изненадващите, но много логични причини за ниската хранителна култура на децата и в последствие подрастващите. Именно тази ниска култура и образованост в перспектива води до повече негативни последствия, от колкото реално си даваме сметка в онзи момент, когато просто не ни се чисти. Работилница на Софи Йотова от Foodie Boulevard

В интерес на пълна обективност, веднага правя няколко уточнения, за да има пълна достоверност в мислите, които реших днес да излея в една малко по-различна от традиционната за този блог форма. 

  1. Все още нямам деца.  
  2. Нямам формално образование в областта на педагогиката.
  3. Всички разсъждения, идеи и съвети, които споделям, са вдъхновени от обективното ми наблюдение върху близки и далечни познати, които имат дечица на различна възраст. Тези мои познати имат много различно мнение и поведение по отношение на това каква е връзката на техните деца с храната, какви занимания и игри с храна провеждат и инициират, и дали насърчават стратегически ранни опознавателни процеси с цел развиване на хранителна култура. 

През последната година организирах 4 кулинарни работилници за здравословна храна и на абсолютно всяка от тях присъстваха деца на различна възраст – от 4 до 13-годишни. От наблюденията ми върху родителите и децата по време на всяка от работилниците си дадох сметка, че личният пример на родителя и насърчаването на децата да си “изцапат ръцете” с храна е може би едно от най-ценните неща, които един родител може да даде на детето си в тази ранна и толкова важна фаза от живота му

Работилница на Софи Йотова от Foodie Boulevard

Всяко дете е един смел изследовател

В живота на детето, всеки нов ден е нов свят. Любопитството и интересът да разбере какво представлява някакво непознато до момента нещо са заложени в детето от природата. Макар деца с различни характери и темпераменти да проявяват различна степен на любопитство и желание да бъдат “изследователи”, този интерес си е там by default.

Kогато детето е в безопасна среда и в конкретната ситуация не съществуват странични фактори, които да му създават дискомфорт, да го притесняват или да го карат да се срамува, детето е любопитно и склонно да изследва почти всичко.

Детето ще иска да пипне горещия котлон и най-вероятно ще се изгори поне няколко пъти, докато не осъзнае, че просто не трябва да го прави.

Детето ще посяга към фасовете и смело ще ги навира дори по няколко в устата си, защото усещайки формата и виждайки вида на този обект, най-естествената реакция е детето да пожелае да разбере и какъв е вкуса на обекта. 

Детето ще бърка в купата с брашното или ще мята яйца по стената и това най-вероятно ще ни ядоса, и дори без да се замислим ще кажем “Спри, храната не е за игра!”.

Child eating apple. Little girl playing peek a boo holding fresh ripe apples. Kids eating snack relaxing on a lawn. Children summer fun on a farm picking healthy fruit.

Да си поиграем с храната!

Истината е, че храната е точно за игра! Няма нищо, което да може по естествен начин да създаде една здравословна хранителна култура у детето, както всякакви игри с храна. Да опознае различните продукти по цвят и форма, по текстура, по вкус и мирис, са най-конструктивните изследователски приключения, които могат да гарантират, че след няколко години детето ще бъде по-склонно да посегне към броколите, от колкото ако никога преди не е виждало този зеленчук. 

Редовно докато пазарувам ставам свидетел на ситуации, в които дете посяга към щанда с плодове, в опит да си грабне плодче събаря нещо, а родителят го скастря и го отвежда право към щанда с пакетираните неща с опаковките с шарени картинки. 

 

mother and child preparing healthy food and having fun

Любопитството ми по темата за детските хранителни навици и за ролята на игрите с храна върху последващите избори на детето и склонността му да опитва нови продукти, ме отведе до онлайн курса на University of Copenhagen – The New Nordic Diet: From Gastronomy to Health. Един от най-интересните елементи от курса за мен беше да разбера колко огромна реално е ролята на най-ранните отношения на децата с храната.

Ако отидем с детето в градината на баба и дядо и откъснем заедно няколко домата или пък ако се разходим до пазара и заедно ги изберем от там, след това грижливо му покажем как да ги измие и (в зависимост от възрастта и под постоянен надзор) му помогнем да ги нареже и овкуси, шансът детето да е склонно да опита от тази храна е в пъти по-голям. Когато детето усеща контрол върху процеса на приготвяне на храна и има реален принос в различните етапи от добиването на храната, то изпитва чувство на спокойствие, че знае от къде е дошло това нещо в чинията, знае историята му, има спомени в този контекст.

Всички картини от множество подобни ситуации в последствие се нареждат като парченца от пъзел и определят дали детето ще бъде по-склонно да помогне вкъщи с приготвянето на вечерята или ще се тръшка в абстиненция, защото за поредна вечер му се ядат пържени картофи от близкия ресторант.

Ако детето има повече спомени как с родителите му овършават кварталния магазин и натъпкват количката с полуфабрикати и сладки неща в шарени опаковки, детето ще спре да посяга към щанда с плодовете. От друга страна, ако всяка неделя е ден за палачинки и заедно с детето рисуваме по тях с естествени продукти, декорираме ги и се забавляваме, това ще са спомените, които ще предефинират бъдещите избори, които това дете ще взима по отношение на храната си. 

Изборите са в ръцете на всеки от нас. Какви ще бъдат – решаваме ние 🙂 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>