Червена леща на фурна със спанак и нахут

Бърза вечеря с високо протеиново съдържание

oven-red-lentils

Споделяла съм, че имаше период в живота ми, в който в продължение на почти три години не ядях месо под никаква форма. Просто тялото ми нямаше нужда от него. По това време, за съжаление, далеч не се интересувах от това да се храня с разнообразна храна и дори не се опитвах да компенсирам липсата на месо. В края на този период започна да ме мъчи адски тежка хронична умора и отпадналост. 

Тогава започнах да осъзнавам, че няма проблем човек да прави какъвто и да е избор относно хранителните си навици. Проблемът идва, когато те започнат да застрашават здравето му, защото човекът няма информация как да балансира и компенсира липсите, които се натрупват. 

Вече знам доста повече и съвсем осъзнато се храня пълноценно с всякакви естествени храни. Но за всички, които не консумират месо, винаги е ценно да получат още една идея за вечеря от растителен произход, с която да си набавят достатъчно протеини. Е, днешната червена леща е чудесна за тази цел.

oven-red-lentils

Това мое толкова любимо вариво има предимства в страшно много направления. Освен, че се приготвя страшно бързо, симпатичната червена леща  съдържа 24 грама протеин на 100 грама от продукта. За онези, които не се вълнуват от числата, ще кажа, че протеините в 100 грама свинско са по-малко 😉 С други думи, червената леща е чудесна не само за неядящите месо. 

Както ще видите от рецептата, лещата се приготвя без предварително варене. Зрънцата са страшно крехки и ястието беше готово за по-малко от 40 минути при температура от 160 градуса. 
С добавките може да се развихрите смело. Ако пък искате да избегнете лекото запичане на зрънцата – покрийте тавата с лист хартия за печене. 

Сортът на червената леща е много “крехък” и увира страшно бързо, пъти по-бързо от класическата. Не се налага предварително сваряване, защото тогава зърната се разпукват и разкашкват. Липсата на вода се компенсира от “течността” на киселото мляко, с която реално лещата се напоява.

Ако се притеснявате дали ще се сготви достатъчно бързо, ориентирайте се по инструкциите върху пакетите, тъй като различните марки може би имат различни специфики 😉 

Червена леща на фурна със спанак и нахут
Write a review
Print
Продукти
 1. 500 гр. червена леща
 2. 2 шепи спанак
 3. 100 гр. нахут от буркан
 4. 100 гр. печурки
 5. 2 шепи обезкостени маслини
 6. 100 гр. козе сирене
 7. 4 яйца
 8. 400 гр. кисело мляко
 9. чери домати за декорация
 10. подправки по избор
Приготвяне
 1. Разбъркайте всички продукти добре.
 2. Изсипете сместа във форма по избор.
 3. Печете лещата за 30-35 минути на 160 градуса.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Петя
  October 3, 2017

  Здравейте. Много съм впечатлена от рецептат и реших да я пробвам. Но не ми стана ясно дали трябва предварително да сваря лещата. Притесняваме, че няма вода .

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 3, 2017

   Здравейте, радвам се, че рецептата Ви е допаднала 😉 Сортът на червената леща е много “крехък” и увира страшно бързо, пъти по-бързо от класическата. Не се налага предварително сваряване, защото тогава зърната се разпукват и разкашкват. Липсата на вода се компенсира от “течността” на киселото мляко, с която реално лещата се напоява. Ако се притеснявате дали ще се сготви достатъчно бързо, ориентирайте се по инструкциите върху пакетите, тъй като различните марки може би имат различни специфики 😉 Ще се радвам да споделите впечатления ако решите да пробвате рецептата.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>