Овесени мини палачинки с кокос и глазура

oat-coconut-pancakes

Ако следите Foodie Boulevard със сигурност няма съмнение, че знаете на какво почетно място са мини палачинките у дома.

Именно това е закуската, която ми е най-любима, най-лесна за приготвяне, вдъхновява ме за най-много импровизации и е изключително приятна за аранжиране, стилизиране и създаване на визуално пиршество.

Та и днешната порция не е изключение. Най-новото ми палачинково творение – овесени мини палачинки с кокос и глазура.

Получиха се феноменални и се харесаха дори на двама скептични и неориентирани към подобни кулинарни експерименти дегустатори. Пък аз съм щастлива 😉 

oat-coconut-pancakes

Прясното краве мляко: има ли подходящи алтернативи и всъщност нужни ли са ни те?

От доста време, прясното краве мляко не присъства в менюто ми. Ако се случи, то обстоятелствата са крайно “екстремни” – нямам друга компания за кафето на километри разстояние или пък имам достъп до потвърдено и проверено “истинско” прясно краве мляко от домашни крави.

Избягвам да потъвам в дълбоки аргументи и разсъждения “за” и “против” – онлайн има достатъчно информация, която във времето съм изучавала с ограничените си познания и разбиране на тази материя.

Често информацията е била противоречива и дори фактологически невярна в сравнение с тази в други източници, но затова в подобни казуси разчитам на своя най-верен ориентир. А по отношение на обратната връзка – тялото ми е категорично.

Прясното краве мляко от търговската мрежа ми създава стомашни неразположения и дискомфорт и макар да нямам алергия и непоносимост към него – когато мога го избягвам. Не препоръчвам на никого да го избягва на всяка цена. Но пък ако имате желание да проследите как ви се отразява известно време да не го консумирате, има с какво да го замените. 

oat-coconut-pancakes

Тук обаче идва въпросът каква е алтернативата? 

Прясното мляко е важна съставка в много сладки и солени ястия, които приготвям. Затова и през последните години съм в постоянно търсене на алтернативни продукти, с които максимално успешно да заменям ролята на прясното мляко.  

Една от любимите ми марки, чиито продукти присъстват в хладилника ми почти постоянно от близо 2 години, е Alpro.

Харесвам разнообразието от растителни алтернативи на млякото, които предлагат. Допада ми вкусът им в сравнение с този на доста от наличните на пазара подобни продукти и макар цената им да е по-висока, отколкото сме свикнали да плащаме за краве мляко у нас, е компромис, който за мен си струва с оглед на качеството и вкуса, които получавам.

Имам няколко фаворита с любима плътност и вкус и именно към тях посягам най-често в моментите, когато не успявам да приготвя ядково мляко сама вкъщи. 

Затова и когато от Alpro ми отправиха неформално предизвикателство да приложа своята типична креативност в кухнята, с радост се впуснах в любимата си порода кулинарни приключения и проведох серия експерименти.

В резултат създадох едно традиционно, едно изненадващо и смело, и едно изключително иновативно предложение – вкусни сладки и солени импровизации на тема ядково “мляко”. Но за тях – скоро. 

Днешните мини палачинки с кокос не са изключение. Те са най-класическото от трите вкусни творения, които създадох.

oat-coconut-pancakes

Овесени мини палачинки с кокос и глазура
Write a review
Print
Палачинки - продукти
 1. 1 банан
 2. 2 яйца
 3. 30 г ленено брашно
 4. 30 г овесени ядки
 5. 50 мл кокосова напитка Alpro
Топинг - продукти
 1. 100 г кокосов крем
 2. 100 мл кокосовa напитка Alpro
 3. 3-4 с.л. кокосово брашно
 4. Кокосов нектар на вкус (или мед, агаве, кленов сироп и т.н.)
Идеи за декорация по желание
 1. ягода
 2. нар
 3. боровинки
 4. сусамово семе
Приготвяне
 1. Намазнете леко тиган за палачинки и го загрейте на среден котлон.
 2. С чопър, пасатор или кухненски робот блендирайте до пълна хомогенност всички продукти за палачинките.
 3. Сипете малко от сместа в тигана и оформете палачинки с диаметър 5–6 см.
 4. Изпечете палачинките по традиционния начин – за около минута от всяка страна.
 5. За глазурата: блендирайте всички продукти до пълна хомогенност.
 6. Шприцовайте върху палачинките.
 7. Декорирайте по желание и поднесете.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Lilyana Grozeva
  May 23, 2018

  Всичко много хубаво, но това мляко пълно с половината менделеева таблица праща всичко на кино.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   May 23, 2018

   Благодаря за мнението 🙂 Разбира се, че можете да ползвате абсолютно всяко, което си изберете. Аз споделям своя избор, не апелирам към него, нито го препоръчвам изрично и на всяка цена за всеки 😉 Това е моят избор, защото поради определени съображения и обстоятелства конкретно той работи за мен в моя дом. Аз имам свободата да споделям, както аудиторията ми има свободата да избира, заменя и пречупва вдъхновенията ми през своите нужди, потребности, възможности и предпочитания.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>