Най-вълнуващото пътешествие

20160908_200015

Хей, приятелю, къде се изгуби? Знаеш ли от колко време те чакам?! Исках да ти кажа толкова много неща, да те заведа на толкова прекрасни места, исках да споделя с теб толкова смешни случки. Знаеш ли, приятелю, седя си на пейката, където бях, когато ми каза, че няма да дойдеш, но не ти се сърдя вече. Е, аз не ти се сърдех и тогава, но малко се разочаровах, знаеш ли от колко време те чаках…След това разбрах, че си объркал пътя. Разбрах, че си поел в грешна посока и просто си стигнал другаде. Дестинацията ти е непредвидена, но, знаеш ли, приятелю, това не значи, че е грешна.

Напоследък си мисля все по-често, че всяко пътешествие е безценно приключение. Всяко пътешествие ти носи по нещо. От някои пътешествия се връщаш само с шепа магнити, някой местен деликатес и пясък в обувките.

Но, знаеш ли, приятелю, от други пътешествия се връщаш адски богат! Веднъж отидох на разходка с приятели до един близък град и ме наака птиче – казват, че било на късмет и реших да пусна тото, можеше да забогатея неочаквано. Оцелих тройка. Забогатяването се отложи.

20160904_151159

Но, да ти кажа приятелю, сега май се връщам от най-вълнуващото пътешествие. И се връщам много богата! Много ми се иска да ти разкажа за него, защото ако ти, приятелю, не беше сбъркал посоката, и аз нямаше да потегля на това пътешествие.

Знаеш ли, приятелю, най-вълнуващото пътешествие винаги започва в една и съща посока. След това се разклонява, поема по различни завои, понякога пътят е гладък и толкова приятен за пътуване, друг път е покрит с дупки и неприятна настилка. Но първоначалната посока е винаги една и съща за всички. Навътре. Най-вълнуващото пътешествие е пътешествието навътре в душата на човек.

Знаеш ли, приятелю, няма нужда едно пътешествие да трае дълго, за да бъде обогатяващо и вълнуващо. Може да отнеме месеци да стигнеш до правилната дестинация, може да са седмици, но може да са дори само дни и часове. Моето пътешествие е в разгара си и ти благодаря, приятелю, че ме прати по този път, защото откривам толкова вълнуващи неща! Е, вълнуващи не значи задължително приятни, но задължително значи обогатяващи и ценни.

И знаеш ли, приятелю, моето пътешествие никак не е самотно! Е, аз си следвам моята траектория, но този път тя е малко по-предизвикателна от по принцип. Все едно трябва да ходя по тъничко въже и от време на време губя равновесие, но отстрани посягат грижовни ръце, които ми помагат да се закрепя. И знаеш ли, приятелю, в това си пътешествие усетих толкова много грижовни ръце! Такива, за които не съм предполагала, че ще усетя. Такива, към които винаги съм знаела, че мога да посегна. Такива, които никога преди не бях виждала. И такива, към които ще посягам на всяка крачка до края на живота си.

20160908_163711

Ех, приятелю, знаеше ли на какво пътешествие ме пращаш, когато сбърка пътя и не стигна до мен? Знаеше ли, че ще ми подариш толкова много цветове, които да прибавя към палитрата на емоциите в душата си? Знаеше ли, че ще ме накараш да скоча в изпитания, за които никога не съм предполагала, че ще се изправят срещу мен? Нарочно ли обърка пътя или просто хвана грешния завой? Чакай, тихо. Не искам да ми отговаряш. Отговорите нямат смисъл, отговорите са в мен.

Знаеш ли, прителю, отдавна планирам да ти пиша, но нещо все ме спираше. Имах толкова много какво да ти кажа, но усещах, че ще имам още и още нови неща, и просто все не се наемах да започна дългия си разказ. Но, знаеш ли, приятелю, сега не съжалявам. Не съжалявам, че преди не съм ти пращала послания, защото ако го бях направила, а ти не беше дошъл, щях много да тъжа.

Ех, приятелю, явно си имаме специална връзка с теб. Още преди да се запознаем аз си мислех, че ще те срещна, но нещо бях тревожна. Нещо в гърлото ми секваше радостта, че ще ми кажеш, че ще дойдеш. Сякаш сме били в синхрон още преди да се познаваме и съм усетила, че компасът ти ще те обърка и ще те прати в погрешна посока.

Но няма нищо, приятелю. Не ти се сърдя. Даже ти благодаря. Благодаря ти, че ме прати на най-вълнуващото пътешествие. Благодаря ти, че хвана грешния завой и се озова другаде. Благодаря ти, че прати толкова много грижовни ръце по моя маршрут.

Благодаря ти, приятелю, че все пак се запознахме. И знам, че се познаваш с всички мои най-добри приятели. Знам, че се познаваш и с онези, с които аз тепърва ще се запознавам. Знам, че някой ден все пак ще стигнем обща дестинация и тогава ще ми кажеш, че съм била права. Аз пък ще ти кажа, приятелю, че ти си ми направил най-прекрасната услуга като си ме пратил на това толкова вълнуващо пътешествие.

20160904_150959

Благодаря ти, приятелю, че ми помогна да стигна до кътчета, които не подозирах, че са там. Кътчета в душата ми, които са стояли тихо в сянка, но ти си знаел, че все някога ще ги посетя. Благодаря ти, приятелю, че ме запозна с една толкова непозната моя версия. Версия, която така ме изненада! Версия, която аз ще водя за ръка от утре и завинаги напред.

Знаеш ли, приятелю, иска ми се да си говорим честичко. Обещавам да ти пиша от време на време, да ти споделям за всяка мое пътешествие, за всеки нов приятел, за всяка нова дестинация.

На добър път, приятелю, за мен беше чест, но, моля те, следващият път ела…

20160903_115954

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>