Мини десертно бижу: торта с киви, банан и чиа

Здравословна сурова веган симфония от цветове и вкусове

Торта с киви, банан и чиа

Както съм споделяла и преди, когато искам да поднеса подарък за рожден ден на някого, който или не познавам добре, или чийто вкус ми е непознат, винаги поднасям торта. Или, както обичам да казвам, “тортено бижу” 🙂 Една красиво поднесена, стилна, вкусна и най-вече сътворена с много старание и грижа торта гарантирано ще впечатли и най-“трудните” рожденици 🙂 Да, вярно е, че и тук понякога рискуваме с вкуса и естеството на тортата, защото и при тортите има различни преференции, но лично аз до момента не съм имала случай, в който поднесена от мен торта за рожден ден да не е била унищожена още преди да е била нарязана 🙂 

Днес ще ви покажа едно прекрасно малко тортено бижу, което е перфектен кулинарен подарък. Дали за рожден ден или за друг специален повод, тази торта с киви, чиа и банани би била един много впечатляващ и затрогващ жест, с който да уважите някой специален човек.

Торта с киви, банан и чиа

Реших да направя тази торта с киви, чиа и малко банан за лек акцент, защото сякаш кивито най-често бива пренебрегвано при избора на продукти за плодова торта. Киселият му вкус сякаш разколебава кулинарите и ги кара да предпочетат по-естествено сладки плодове като основа на една плодова торта. 

Торта с киви, банан и чиа

Аз успях да компенсирам киселата нотка от кивито с помощта на кленов сироп и сушени смокини, които включих като важна част от плънката на тортата. 

Торта с киви, банан и чиа

Сурова веган торта с киви, банан и чиа
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
2 hr
Total Time
2 hr 20 min
Prep Time
20 min
Cook Time
2 hr
Total Time
2 hr 20 min
Продукти
За основата
 1. 100 гр. сурови ядки по избор
 2. 5-6 сушени обезкостени сливи
 3. 5-6 сочни обезкостени фурми
 4. 2-3 шепи пукан амарант
За крема
 1. 5-6 кивита
 2. 1 банан
 3. 3-4 с.л. семена чиа
 4. 50 мл. бадемова сметана
 5. 6-7 сушени смокини
 6. кленов сироп на вкус
 7. 2-3 с.л. агар агар (или 20 гр. желатин ако консумирате)
Приготвяне
 1. Смелете всички продукти за основата в чопър до получаване на еднородна лепкава смес.
 2. Оформете блат като притискате лепкавата смес по дъното на разглабяща се форма за торта или ринг.
 3. Разтворете цялото количесвто агар-агар (или желатин) според инструкциите на опаковката.
 4. Пасирайте кивитата, банана, смокините, бадемовата сметана и кленовия сироп до получаване на хомогенна смес.
 5. Добавете разтворения желиращ агент и семената чиа към плодовата смес и разбъркайте добре.
 6. Изсипете плодовата смес върху ядковата основа и оставете тортата за около 2 часа в камера до пълното й стягане.
 7. Освободете от формата и декорирайте по желание.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Марина
  April 15, 2017

  Здравейте,
  Прочетох рецептата и реших да направя тортата. Купих всички необходими продукти в посочените количества. Дотук добре. Само че много се затрудних с определянето на това колко като количество вода да се добави на 2-3 лъжици агар агар. Четох, гледах, правих струвах и накрая се озовах с прекомерно количество разтворен агар за рецептата. Резултатът е адски разреден “крем”, който стана толкова твърд, че…
  Общо взето не става готовият продукт.
  Приятелска препоръка: Моля, уточнете количествата (за толкова мощен продукт като агар агар се оказва, че ориентировъчно количество 2-3 с.л. е твърде подвеждащо и има голяма разлика между 2 и 3 с.л.), също така ще бъде много полезно да опишете процеса на приготвяне в повече подробности – колко вода, как се приготвя и т.н.
  Поздрави и весел празник!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 16, 2017

   Здравейте, благодаря, че сте опитали рецептата и съжалявам, че не се е получила успишно, надявам се неприятното усещане да не е опорочило празника.

   Много благодаря за конструктивната критика.

   Проблемът с агар-агара е, че съм ползвала няколко различни марки и се оказа, че желиращото му свойство варира ужасно много – затова и съм посочила ориентировъчно количество.

   По отношение на методът на приготвяне – тук не съм конкретизирала по същата причина – различните марки продукт посочват собствени инструкции за приготвяне на гърба на опаковката и прецених, че предпочитам да не обърквам хората с мои инструкции, които биха се различавали от посочените от производителя.

   Като цяло винаги съветвам хората да използват моите рецепти за вдъхновение, но да не разчитат сляпо на тях, защото често марките продукти, кэм които хората посягат както и размерите на използваните плодове се различават от тези, които съм ползвала аз, и няма как абсолютно дословните инструкции да постигнат 100% същия резултат.

   Надявам се, че това няма да Ви отказва да давате шанс и на други рецепти на Foodie Boulevard занапред.

   Весел празник!

 2. Leave a Reply

  Катерина Илиева
  August 9, 2017

  Здравейте,
  искам да направя някоя от Вашите торти за наближаващ рожден ден на моят съпруг, но тъй като ще сме на път трябва да я направя 3 дни по-рано, Въпросът ми е след като трябва да престои толкова много време има ли опасност да се развали, съответно плодовете да ферментират и да се промени вкусът на тортата? Благодаря и поздрави

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   August 9, 2017

   Здравейте,

   Благодаря, че сте избрали да отпразнувате толкова специален повод с някое от моите вкусни вдъхновения.

   По принцип, когато направя някоя торта само за мен и моя най-почетен дегустатор, ни отнема поне 3-4 дни, за да я изядем цялата. Това ми позволява да проследя как и дали изобщо се променя вкуса с времето. До момента не съм установила абсолютно никаква чувствителна промяна, която да компроментира вкуса на която и да е от тортите, но ако трябва да дам някакъв конкретен съвет – избягвайте твърде “течните” торти, защото при тях текстурата се изменя и може целостта й да се наруши.

   Бих препоръчала някоя от тези:
   http://foodieboulevard.com/raw-chocolate-sugar-free-cake/
   http://foodieboulevard.com/chocolate-vegan-cake/
   http://foodieboulevard.com/coconut-paradise/
   http://foodieboulevard.com/vegan-nutella/

   Не се плашете от множеството продукти – спокойно импровизирайте както с основата (може да използвате само един вид ядки и един вид сушени плодове), така и с крема (ОК е да пропуснете някоя съставка и да компенсирате с друга със същата консистенция и в същото количество.

   Успех и приятно прекарване!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>