Смути с кефир и зелении

Солено витаминозно смути за смели експериментатори

kefir-salty-smoothie

От смело към вкусно!

Ако сте попадали на повече от една от моите кулинарни идеи, със сигурност ви е направило впечатление, че доста от тях са много смели. Някои хора биха казали странни, аз ги наричам авантюристични. Но най-важното – те са опознавателни, защото ми позволяват да се докосна до всяко кътче на сетивата. Така научавам в дълбочина какви продукти и вкусове ми харесват, в какви комбинации и в какви метаморфози.

kefir-salty-smoothie

Обожавам да си играя с продуктите и да “рисувам” вкусни картини за сетивата. Метафорите не са случайни. Като човек без обоняние, аз “строя” рецептите си като комбинирам съставките в тях по съвсем различни критерии, отколкото би го направил човек, който знае какво е усещането да може да помирисва. Но съм намерила начин да превърна дефекта в ефект 🙂 

unnamed

Какво е кефирът?

Най-пресният пример за тази ми специфична кулинарна авантюристичност е днешното предложение.

Снощи имах удоволствието да присъствам на събитие по повод представянето и дегустация на кефир – най-новият продукт на Olympus

Любимият ми техен продукт е изварата, която наистина обожавам и включвам във всякакви рецепти за пастети, предястия, дори основни ястия, затова бях любопитна да опитам и новото им предложение.

За кефира, да си призная, бях леко скептична… Бях опитвала както домашен кефир, така и готов от магазина на няколко различни марки, но вкусът просто не беше…моят.

Кефирът има особен леко кисел, дори бих казала газиран вкус, който е доста озадачаващ за рецепторите ни на първо четене. 

Кефирът на Olympus за пръв път ме озадачи, но по приятен начин 😉 И от първата глътка ми дойде и първата идея за метаморфоза, която нямах търпение да реализирам. И воала! Имам си солено смути с кефир, което ме чака в хладилника.

kefir-salty-smoothie

За какво е полезен кефирът?

На събитието снощи научих доста интересни факти за кефира, за които изобщо не подозирах. Знаех, че е страхотен естествен пробиотик, но само толкова. Някои от благотворните му действия за организма са, че повишава имунитета, намалява кръвната захар, отразява се добре на стомашно-чревни заболявания, дори изчиства мазнините от черния дроб.

Какво съдържа кефирът?

От чаша кефир си набавяме около 10 гр. протеин, 10% от препоръчитената дневна доза витамин А, 25% от витамин D, 30% от калций и 8 грама мазнини, както и всички осем незаменими аминокиселини. 

Твърди се, че консумацията на кефир в дългосрочен план повлиява добре дори състоянието на кожата и косата ни.

Солено смути с кефир и спанак
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
  1. 1 бутилка 330 мл. кефир
  2. 2 шепи пресен спанак
  3. 1 шепа пресен магданоз
  4. 1 ч.л. кокосово масло или тахан по желание
  5. хималайска сол на вкус
Приготвяне
  1. Блендирайте всички продукти до получаване на желаната хомогенност.
  2. Поднесете смутито охладено.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>