Сладоледено смути с пъпеш и фитопланктон

Да заСМУТИм жегата! 

ice-melon-smoothie

Приятелите ми много се забавляват с мен, защото като пътуваме постоянно им нося или приготвям за партита разни мои кулинарни експерименти с всякакви екзотично звучащи и непознати на масовия пазар продукти. 

Често доста от тях са скептични заради масовата ни неминуема първосигнална реакция на “самозащита” от непознатото. Но почти всички, които се осмелят да дегустират, остават изумени, че не просто няма нищо страшно, а дори са опитали нещо много вкусно. И като за капак на всичко като осъзнаят, че им харесва нещо здравословно, значи мисията ми да разбия пореден стереотип за здравословното е успешна 😉 

ice-melon-smoothie

Днес споделям една изключително лесна рецепта за едно безкрайно вкусно и разхлаждащо лятно смути с пъпеш с една нова дори за мен и доста екзотично звучаща съставка, а именно фитопланктон. 

Веднага си признавам, че ако не беше моя много близка приятелка, фитопланктонът едва ли още щеше да е попаднал в полезрението ми. Но понеже съм смел кулинарен експериментатор и приключенец, винаги подхождам с любопитство към всеки нов и интересен продукт, с който имам възможност да се заиграя в кухнята. 

Що е то фитопланктон?

Накратко, фитопланктонът е микроводораслов едноклетъчен организъм, който е богат на минерали, хлорофил, незаменими аминокиселини, каротеноиди, антиоксиданти и какво ли още не

Стана ми много любопитно, когато разбрах, че фитопланктонът реално съдържа абсолютно всички вещества, които са необходими за подхранване и защита на тялото. Оказва се, че морският фитопланктон отговаря за осигуряването на въздуха в атмосферата ни и до 95% от кислорода, който дишаме.

ice-melon-smoothie

Споделяла съм неведнъж, че не изпадам в крайности по отношение на суперхраните. Тук-там може да срещнете в рецептите ми спирулина, хлорела, бирена мая, пшенична трева и така нататък, но липсата на цялата науката зад нещата винаги е поддържала мнението ми балансирано. С други думи, никога категорично не съм твърдяла благотворните свойства на дадена супер храна, нито съм ги отричала. 

Когато се поразтърсих малко по-сериозно за фитопланктона обаче, разбрах, че макар той също да попада в графата на водораслите, за чиито здравословни ползи съм чела много, като например спирулината и хлорелата, той е по-мощен от всички суперхрани по рафтовете взети заедно, защото практически съдържа всички хранителни вещества, които изграждат цялото растително, животинско, че и човешкото царство. 

СМУТИни приключения…

Открих, че ми е най-лесно да намирам място на фитопланктона в храненето си посредством смутита. А понеже лятото доста често облекчавам жегата с тях, идеите ми са много. Днешната е съвсем семпла и е чудесен начин да дадете шанс и вие на фитопланктона

Сладоледено смути с пъпеш и фитопланктон
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
1 min
Total Time
6 min
Prep Time
5 min
Cook Time
1 min
Total Time
6 min
Продукти
  1. 1/4 пъпеш
  2. 12 капки фитопланктон (при първоначална консумация започнете от 1-2 капки и постепенно увеличете приема до 12 капки наведнъж)
  3. 100 мл. мляко по избор (аз използвах кокосово)
  4. 1-2 шепи замразени горски плодове по избор
  5. 1-2 с.л. екстра подсладител по желание (мед, агаве, кленов сироп, петмез или с каквото разполагате)
Приготвяне
  1. Блендирайте всички продукти до желаната хомогенност.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>