Четири свежи парти идеи за здравословни хапки

Лесен, ефектен, бърз и бюджетен кетъринг в домашни условия

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Декември винаги носи със себе си повод след повод за партита, неформални и формални събирания и толкова много празници. Това е един от месеците, които ни обединяват около трапезата с най-голяма притегателна сила. Неслучайно в края на декемврийския парти маратон нерядко се случва да си дадем сметка за две неща: 

 • хвърлили сме грешни пари за храна за всички тези мероприятия, а е било напълно възможно да приготвим впечатляващи и вкусни неща с разумен бюджет и без усилия у дома
 • цялото това ядене си има последствия не само върху портфейла, а и върху кантара 🙂 

Днес ви споделям няколко много лесни и практични парти идеи за здравословни хапки, които са подходящи за всякакви мероприятия. Било то декемврийски или не 🙂  Вижте как може с няколко основни продукта да си спретнете здравословни, вкусни и визуално впечатляващи парти кетъринг предложения. 

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Защо Софи не продава храна?!

Още в началото, когато се зараждаше идеята за хоби с кулинарна насоченост, аз си дадох сметка, че да “продавам” храна не е за мен, поне не и в класическия вариант на дейността. Много хора, които споделят любовта ми към кулинарията, мечтаят да отворят свое местенце, което да привлича почитатели на хубавата храна. За мен някак си основната идея винаги е била малко по-встрани. Със сигурност някъде напред в бъдещето виждам малко уютно оазисче с табела над входната врата Foodie Boulevard, но това конкретно бъдеще за момента не е обозримо. И ето защо! 

Влизайки в нишата на здравословното хранене, аз все по-ярко започвах да усещам, че удовлетворението от кулинарното ми хоби се получава от нещо много специфично. А именно от това да вдъхновявам и мотивирам хората сами да творят вкусни, здравословни и визуално впечатляващи кулинарни творения. За мен истинския успех в контекста на хобито ми е да заразявам хората около мен със зрънце от моята страст към здравословната, красива и вкусна храна.

Обожавам да виждам онази искра в очите на хората, когато си дадат сметка, че няма нужда да се лишават от гастрономически удоволствия, за да се хранят здравословно. Обожавам “аха” момента, в който някой осъзнае, че кулинарните шедьоври няма нужда да съдържат тонове захар, изкуствени оцветители, фондани и всякакви подобни продукти.

Не четките и боите правят твореца, а пулса и размаха на вдъхновението му…

И тук правя крачка назад – аз правех торти с фондани.  Аз декорирах захарни сладки с изкуствени оцветители. И удоволствието ми тогава беше едно такова.. постно. Нито можех с чиста съвест да се наслаждавам на творенията си, защото трябваше да внимавам за консумираното количество. Нито можех да си кажа “еха, ама аз явно наистина имам някакъв талант”, защото всеки може да “твори” с изкуствени бои, захарен “пластелин” и всякакви други продукти и съставки от хранително-вкусовата промишленост.

И точно тогава си дадох сметка, че в света на кулинарията, моето място е другаде, моят стил е друг, моят почерк е много специфичен. И точно тогава започнах да вървя срещу всичко, което бях правила преди.

Започнах да се опитвам да предефинирам представата за красива и вкусна храна. Започнах да готвя само здравословни алтернативи на традиционно нездравословни ястия. Започнах да правя едно нещо, което в IT средите наричаме “disruptive innovation”. Бягайки далеч от крайностите и фанатизма, започнах да доказвам на себе си и на хората около мен, че природата ни дава такава разкошна палитра, с която можем да “рисуваме” върху чинията като върху бяла канава. И най-голямото удоволствие от това да боравя с експлозивно разнообразие от цветове, форми, текстури и вкусове дойде, може би, когато започнах да се заигравам със здравословен кетъринг.

Здравословните парти предложения на Софи

Всеки път, когато започна да правя здравословни хапки или други свежи парти идеи, запретвам ръкави и се пускам по вълната на цветовете и формите. Представям си, че държа четка, с която рисувам, комбинирам различни елементи и в крайна сметка “раждам” нещо на пръв поглед елегантно и сложно, а всъщност съвсем простичко! Никога не знам как ще изглеждат поредните ми здравословни хапки. Дори не знам какъв вкус ще имат. И това е най-вълнуващото!

В този смисъл, макар да се радвам, че получавам запитвания за кетъринг много по-често, от колкото някога съм очаквала, все още не съм стигнала момента, в който искам да комерсиализирам това удоволствие. Вероятно ще узрея, вероятно ще събера смелост, вероятно някой ден ще скоча. Но все още не.

Приготвяла съм кетъринг за различни мероприятия, но общото винаги е каузата. Правя кетъринг за специални моменти, за моменти, които носят някакво послание, за моменти, които правят живота ни малко по-пълноценен, по-специален, по-позитивен и по-смислен. Както обичам да казвам, аз не искам да “продавам” храна. Обичам да поднасям своето вдъхновение и креативност под формата на нещо малко и вкусно. Толкова, че да посадя зрънцето на вдъхновението у дегустаторите. 

Основни продукти

Днешните здравословни хапки, които ще ви представя, приготвих за един много специален повод. Бяха ме поканили да говоря пред студенти от Нов Български Университет от специалността Брандинг и Реклама. Трябваше да им разкажа за моя бранд, как съм култивирала моята аудитория и изобщо как се е родил Foodie Boulevard. Събитието съвпадаше и с първия рожден ден на блога, така че нямаше как да не се постарая да създам един малък празник за всички. 

Приготвих около 30тина здравословни хапки, които ми отнеха около час. Макар да имаше четири основни вида хапки, всъщност с помощта на декоративните елементи реално всички 30 бяха уникални! Използвах всякакви вариации и комбинации от няколко основни продукта, с които сътворих тотално различни визуално хапки. 

А ето и всички продукти, които използвах:

 • Основа: протеиново хлебче
 • Базов продукт за топинга: извара
 • Нюансиращи овкусители: авокадо, черни маслини, нахут
 • Декорация: чери домати, краставица, маслини, нахут, царевица, пушена сьомга, кълнове, семена, сурови ядки
 • Подправки: хималайска сол, соев сос, розмарин

Вариации и комбинации

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Вариант I

 • Основа: протеиново хлебче
 • Базов продукт за топинга: извара
 • Нюансиращ овкусител: черни маслини
 • Декорация: чери домат, маслинa, нахут,  кълнове, сусамово семе, сурови белени слънчогледови семки
 • Подправки: розмарин

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Вариант II

 • Основа: протеиново хлебче
 • Базов продукт за топинга: извара
 • Нюансиращи овкусители: нахут
 • Декорация: маслини, нахут, сусамово семе
 • Подправки: хималайска сол, розмарин

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Вариант III

 • Основа: протеиново хлебче
 • Базов продукт за топинга: извара
 • Декорация: маслини, нахут, царевица, сусамово семе
 • Подправки: соев сос, розмарин

Здравословни хапки на Foodie Boulevard

Вариант IV

 • Основа: протеиново хлебче
 • Базов продукт за топинга: извара
 • Нюансиращи овкусители: авокадо
 • Декорация: маслини,  пушена сьомга, кълнове, маково семе
 • Подправки: соев сос

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>