Сладкиш без глутен и захар с банани, круши и фурми

…или защо най-добрите помощници в кухнята са приключенският дух и афинитетът към импровизации?Сочен сладкиш без глутен с банани, круши и фурми

Едно от най-любимите ми неща в готвенето е, че не следвам рецепти. Всички предложения в този блог (или около 99.99% от тях) са изцяло сътворени от моя приключенски кулинарен дух и от постоянното желание за експерименти.

Опитването на нови продукти и съставки, и “играта” с тях като опит да подредиш вкусен пъзел, е не просто забавно, но и страшно освобождаващо! Познавам твърде много хора, които не готвят основно от страх, че ще объркат някоя рецепта и нещо няма да им се получи “както трябва”. Е, точно това “както трябва” за мен е абсолютна загуба на време и убиец на креативност.

Това, че някой в някоя книга или в някой блог или форум е написал, че трябва да сложиш в кекса 1 кисело мляко и 2 чаши брашно не значи, че това е “правилната формула”. Може вместо киселото мляко да сложиш 1 пасиран банан с малко кокосово мляко. Може вместо 2те чаши брашно да сложиш овесени ядки и бирена мая.

Всяка нова комбинация, всеки опит да придадеш на дадено ястие своя стил и почерк всъщност е един нов шанс да създадеш нещо ново и неподозирано вкусно. Затова аз не готвя по рецепти – измислям ги! А днешната е класически пример за това как импровизациите често са “виновниците” за най-сполучливите открития. Вижте моята рецепта за един импровизиран сочен сладкиш без глутен с банани, круши и фурми.

Сочен сладкиш без глутен с банани, круши и фурми

Преди време ви споделих рецептата за един друг сладкиш без глутен, в който главен герой отново бяха крушите. Понеже този плод като цяло не е сред любимите ми, а ми беше попаднало известно количество домашни круши, пред мен имаше сериозно предизвикателство.

Трябваше да създам някаква рецепта, която да представи крушите в светлина, която ще ме накара да променя мнението си за тях. Да, в моята блогърска глава редовно се случват забележителни и може би леко шизофренични полемики на кулинарна тематика 🙂 Но именно така създавам някои от най-успешните си рецепти. 

Сочен сладкиш без глутен с банани, круши и фурми

Освен крушите реших да сложа и банани, защото много ми допада нежната текстура, която пюрираните банани придават на сладкишите. Освен това, пюрираните банани се използват като един от заместителите на яйцата в сладки печива. 

А понеже бях решила да не включвам захар в този сладкиш, възможностите да постигна желаната сладост бяха няколко. Можех да сложа някой от любимите си естествени течни подсладители (петмез, нектар от агаве, ориз или грозде, кленов сироп и т.н.). Можех и да разчитам на добрите стари сушени плодове без добавена захар. Избрах фурмите с много стратегическа цел. В подобни сочни сладкиши е много важно да се включват спояващи продукти. Тяхната роля е да подсилят текстурата на сладкишите и да ги направят по-лесни за изпичане и нарязване.

Ако бях сложила някакъв течен подсладител, това щеше да направи сместа за сладкиша твърде рядка. В крайна сметка, щеше да се получи нещо вкусно, но далеч не с консистенцията, която целях. 

Къпините отгоре сложих за декорация, понеже ми беше останал един пакет замразени от лятото. Спокойно може да използвате каквото имате под ръка със същата цел. Реших да го изпека в кръгла форма, защото тогава беше лудницата покрай супер луната и ми се искаше да пресъздам едно своеобразно пълнолуние с този сладкиш. 

Сладкиш без глутен и захар с банани, круши и фурми
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Продукти
 1. 2 круши
 2. 2 банана
 3. 2 яйца
 4. 200 мл. кокосово мляко (или друго по избор)
 5. 200 гр. безглутеново брашно по избор (аз използвах 100 гр. оризово брашно и 100 гр. брашно от елда)
 6. 20тина сочни обезкостени фурми
 7. щипка канела
 8. 50 гр. сурово белено тиквено семе
Приготвяне
 1. Нарежете крушите и фурмите на кубчета.
 2. Пюрирайте бананите с чопър или пасатор.
 3. Пресейте брашното.
 4. Разбъркайте нарязаните круши и фурми с пасираните банани, яйцата, кокосовото мляко, канелата, тиквените семки. Добавете брашното и разбъркайте отново.
 5. Печете сладкиша на 160-180 градуса с вентилатор за около 45-50 минути. Ако сладкишът започва да потъмнява твърде много отгоре - покрийте го с хартия. Изключете фурната, открехнете вратата леко и го оставете да се охлади вътре.
 6. Режете сладкиша само след пълно охлаждане.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Силвия Атанасова
  September 30, 2017

  Ако, сладкиша се пече, не се използва мед. Медът след толинна обработка става токсичен.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 2, 2017

   Благодаря, полезна информация 🙂 Премахнала съм меда от цитираните опции.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>