Foodie Boulevard на 1 година: Пътят към вкусната хапка на Софи Йотова

От борбата с едно разстройство до трансформацията на една мечта: метаморфозата на един кулинарен блог в инициатива, която достига далеч отвъд онлайн пространството

foodie-boulevard-logo-logofree

От зараждането на една мечта до превръщането й в реалност – анатомията на социалната лавина. Или какъв е пътят от кухнята на едно момиче до един кулинарен блог с над половин милион посетители за по-малко от година, над 10,600 Facebook фена, над 5000 Instagram последователи, онлайн магазин, работилници, съвместни проекти с множество брандове и медии, телевизионни участия, корици на списания и покани за гостуване на висши кулинарни форуми.

Софи Йотова от Foodie Boulevard

Аз съм Софи. Софи не се страхува да греши. Защото грешките често са най-добрите учители

За саморазрушителните навици и тихите борби

Неведнъж съм споделяла, че прекарах близо десетилетие в борба с една изключително мъчително хранително разстройство. Всъщност, разстройство не е точният термин. Малко хора биха дефинирали тази дълбока и продължителна вътрешна битка като разстройство. Но нека наречем битката аномалия. Борех се с една ужасно мъчителна хранителна аномалия. Дълго. Тихо и тайно. Направо незабележимо. Приятелите ми не знаеха. Семейството ми не знаеше. Не ми и личеше външно. Не твърде много. Но нищо от това не беше случайно. Не използвам термина хранително разстройство, тъй като смятам, че проблемът, който визирам, попада в една малко по-различна категория. И всъщност говоря за крайностите в храненето и по-точно за емоционалното хранене. Това е проблем, който в основата си е на психологическо ниво и най-често остава невидим за околните, просто защото хората, които се борят с него, влизат от едната в другата крайност и успяват да балансират теглото си, така че визуално да няма осезаеми разлики.

eating-disorder

Под повърхността, обаче, нещата са доста неприятни. Близо 10 години минавах през периоди на крайно дисциплинирано и здравословно хранене, и успявах да имам пълен контрол върху всичко, което консумирам. Неусетно, обаче, тези периоди преминаваха в екстремни преяждания с всичко ужасно, до което можех да се докопам – ходене до денонощния магазин на ъгъла през нощта за запаси от сладки и солени боклуци, с които унищожавах по над 2000 калории на едно среднощно хранене, изяждане на храната, която съм си купила за уикенда, за една вечер и какво ли още не. Съответно, тялото ми започваше бързо и драстично да показва резултатите от тези епизодични кошмарни преяждания и аз, също толкова бързо и за да не ми проличи твърде много, скачах обратно в предната крайност. Броях калории, ядях само зеленчуци, не ядях никакви зеленчуци, ядях само супи, не ядях млечни продукти, ядях само протеини, не ядях никакви мазнини, ядях много мазнини..причинявала съм си почти всяка радикална глупост в храненето, за която може да си помислите.

fork

Срамувах се да ям пред други хора, мислех си, че като ме виждат как се храня ще ме осъждат. Не можех да се поглеждам в огледалото, защото в рамките на една седмица можех да видя нещо, което много ми харесва, а на следващата седмица – нещо, което ме разплаква.

На 8ми декември 2009 припаднах в една тоалетна, след като бях следвала режима на Пиер Дюкан за може би месец. Бях се хранела почти само с протеини (защото си мислех, че така ще сваля тегло много бързо) и накрая си позволих да хапна малко повече и различни неща в чест на студентския празник. Тялото ми никак не понесе добре това и резултатът беше токсичен шок. Пред очите ми стана черно. Ушите ми заглъхнаха. Обля ме ледена пот. Започна да ми се гади, свлякох се на земята и нямах сили да повикам за помощ. Не можех нито да повърна, нито да се изходя. Тялото ми беше задръстено с токсини и кой знае още какво. Звучи грозно, гнусно, твърде графично. Е, ако някога решите да следвате подобни радикални режими е ценно да имате пълнокръвна представа за потенциалните странични ефекти. Така че, колкото по-графично, толкова по-добре! И това е просто една от многото страници в моята шарена книга с разрушителни неща, които съм си причинявала през годините в желанието си да изглеждам добре.

eating-disorder-myths_website

За опитите и грешките, и за научените уроци

С течение на времето битката започна да става по-равностойна. Добих огромен опит, направих много грешки, научих много неща – от себе си и от по-опитни източници. Успях да достигна до фаза, в която се чувствах в контролирана хармония със себе си. Контролирана, защото такъв тип зависимост е нещо, което има влияние върху теб завинаги. Можеш да я преодолееш, но тя е там и понякога напомня за себе си.

Моята истина беше балансът. Не лишението, не бягането от някакви храни, не отричането на нездравословни навици. Опитомяването. Моята истина – тази, която ми помогна да изляза най-трайно от поредната дупка, тази, която ме връща към себе си винаги, когато нещо се опитва да ме тегли далеч, се състои в това, че крайностите са мой враг. Вече слушам тялото си и чувам какво ми казва. Чувам какво му харесва, какво го зарежда трайно, кое му дава достатъчно енергия за часове наред и кое го оставя гладно. Защото гладът никога не приключва добре. Гладът те вкарва в една мъчителна война със самия теб и макар понякога да побеждаваш в някои битки, врагът винаги напомня за себе си.

 

За стратегическите войни и силата на вдъхновението

На мен ми напомни миналото лято, когато едната ми баба почина от изключително рядка и неочаквана форма на рак. Това е типът момент, в който е много лесно да скочиш обратно в саморазрушението. И аз, съвсем очаквано, го направих. С цялата графичност от преди.

Но този път битката беше друга. Вече знаех, че има и друг начин да водя войната. Обмислено и рационално, не прибързано и емоционално. Стратегически и мъдро. Плавно и спокойно. Знаех, че имам нужда да използвам мъката си като гориво за вдъхновението си. Знаех, че имам нужда от някакъв проект, в който да влея цялата си творческа енергия и емоция, и да използвам всичко това като автотерапия. И така се роди Foodie Boulevard. Преди само една година!

Пътят на Foodie Boulevard

За Foodie Boulevard

Foodie Boulevard е моят личен път към здравословния и хармоничен живот, който постепенно се превръща в споделено място за хиляди хора, които откриват вдъхновение и мотивация да култивират здравословни навици. Онлайн и офлайн.

За една година, поредният кулинарен блог се превърна в една споделена инициатива за разпространение на здравословни навици. Но не онези, които спазваме за месец-два, защото са на мода или защото някоя приятелка ни е препоръчала нещо в този дух. Говоря за онези навици, които все повече хора внасят в ежедневието на цялото си семейство. Говоря за онези навици, които променят стила ни на живот, променят не само това, с което се храним, а и начина, по който пазаруваме и готвим, начина, по който мислим за и възприемаме ролята и смисъла на храната в живота си.

За една година моят малък кулинарен оазис Foodie Boulevard се превърна в бранд, който символизира креативното ми отношение към здравословната храна и лесните и практични съвети как лесно да инкорпорираме истинска храна в нещата, с които се храним. Аз най-добре знам, че човек може да изяжда хиляди калории без реално да погълне никаква храна. Без да даде на тялото, мозъка и всичките си органи и системи нищо, от което те имат нужда!

Foodie Boulevard at New Bulgarian University

Миналата седмица бях поканена да поговоря пред студенти от Нов Български Университет. Имах удоволствието да застана пред млади хора, които учат Бранд Мениджмънт и Реклама, и да им разкажа за своя бранд, за своята мисия, за своя път, за опита и грешките, за успешните стратегии, за елементите, които изграждат Foodie Boulevard и за стъпките, които го „сложиха на картата“.

Тогава си дадох сметка, че интуицията ми и усещането ми за естествена посока на развитие са единствените фактори, които предефинират всяка стъпка, която предприемам, за да може Foodie Boulevard да става все по-глобална инициатива, която да достига до все повече хора и да допринася за постигането на малки и по-големи победи на фронта на култивирането на здравословни навици у малки и големи, у дома, в офиса, в училище, в детските центрове и градини, и навсякъде!

Foodie Boulevard е блог за кулинарни вдъхновения и здравословни изкушения без угризения, насочен към хора с динамичен начин на живот и интерес към здравословното готвене и хранене, които разполагат с ограничено време и нямат опит и познания за готвенето.

Food Revolution Day 2016 with Foodie Boulevard

Foodie Boulevard ежедневно показва, че здравословното готвене и хранене не са невъзможна мисия и не изискват специални познания, много ресурси или дълги часове в кухнята.

Мисията на Foodie Boulevard е да разбие митовете, че здравословното готвене,  хранене и начин на живот обуславят поредния пример за едноизмерна краткотрайна тенденция, чиято единствена цел е да бъде инструмент за една нашумяла мултимилионна бизнес ниша за генериране на по-големи печалби.

Мисията на Foodie Boulevard е да подаде ръка на всеки, който иска да внесе промяна в своя живот и в този на близките си, като му помогне да култивира основни здравословни навици и го оборудва с практически съвети и трикове за постигане на здравословно ежедневие.

Чрез практически работилници със семинарен характер на разнообразни теми, чрез ежедневни нови кулинарни предложения за здравословни алтернативи на традиционно нездравословни ястия, с множество идеи за ново приложение на познати продукти и съставки, Foodie Boulevard е онова специално място, от където започва твоят път към вкусната хапка. Това е твоят здравословен и вкусен оазис, където ще намериш подкрепата и вдъхновението, от които имаш нужда, за да внесеш онази промяна, от която толкова се нуждаеш. Защото е лесно. И забавно. И много, много вкусно!

Софи Йотова от Foodie Boulevard

За моята мисия

Пътешествието, на което потеглих, когато създадох Foodie Boulevard, ме води по всякакви интересни дестинации. Случват ми се всякакви вълнуващи неща, запознавам се с вълнуващи и интересни хора, ставам част от изключителни инициативи. Но моята лична мисия е съвсем простичка и всъщност точно тези семпли основи ми помагат да разгръщам потенциала на тази инициатива във всякакви измерения.

Петте основни елементи на моята мисия са:

 • Да си помогна в борбата с хранителното разстройство
 • Да помогна на други в техните борби
 • Да заразявам все повече хора с ентусиазъм и желание да експериментират с приготвянето и консумирането на здравословна и вкусна храна
 • Да създавам здравословни алтернативи на традиционно нездравословни ястия
 • Да организирам практически работилници със семинарен характер за различни аудитории, чиято цел е да култивират здравословни навици

 

За моето послание

Едно от първите неща, които споделям с хората, когато ме попитат как намирам енергия да продължавам да поддържам такъв динамичен блог редом с кариера в тотално друга ниша е, че го правя заради любовта към това, което правя. Обгрижването на един такъв проект е занимание, което неминуемо те обогатява страшно много и те научава на безброй неща. Уроците, които научих за тази една година и които обуславят моето послание, са наистина универсални и валидни за всеки, който реши да отвори съзнанието си за едно по-различно възприятие и отношение към здравословното хранене.

Софи Йотова от Foodie Boulevard

А ето в какво се състои моето послание:

 • Здравословното хранене е за всеки, който има интерес към него. Нямаме нужда от задълбочени кулинарни познания и умения, от скъпи уреди и екзотични продукти, от сложни термични обработки или продължителни часове в кухнята, за да култивираме здравословни кулинарни и хранителни навици за себе си и семействата си. Имаме нужда от малко смелост и кулинарен авантюризъм, от малко любопитство и желание за експерименти, от предварително планиране, което да ни позволи да оптимизираме готвенето така, че да можем да го правим ежедневно, и от много, много любов и грижа, която да влагаме в процеса.
 • Статистиките за затлъстели деца вече не се анонсират в новинарските емисии само на чужди медии. Българчетата са на 5то място в Европа по затлъстяване. Сега повече от всякога е важно да проумеем, че култивирането на здравословно отношение към храненето и изграждането на съответните навици са безкрайно важни в полагането на основите на възпитанието на нашите деца. Храната има изключителна социална, психологическа и физиологическа роля в развитието на децата и е престъпление да пренебрегваме този факт с обяснението, че това са глупости и, че нашите баби и дядовци са си били добре и без да се хранят здравословно. Нека се замислим още веднъж дали храната, с която са се хранели те, е храната, с която храним децата си днес! Всички полуфабрикатени и пакетирани изделия с десетредови менделееви таблици по етикетите за съдържание? Всички газирани напитки и наблъскани със захар „натурални“ сокове? Всички енергийни и други кофеинови напитки? Това ли е храната, която нашите баби и дядовци са консумирали?! Време е да спрем да бъдем щрауси и да научим децата си какво представлява истинската храна и защо е важна за тях още ДНЕС.
 • Готвенето може да е адски забавно, успокояващо и генерално конструктивно занимание. Готвенето е занимание, в което може да се включи цялото семейство. Защото мястото не само на майката е в кухнята. Мястото на всеки от нас е в кухнята, защото участвайки в процеса на приготвяне на храната, ние си даваме реална сметка, че това няма нужда да е нещо сложно/скучно/досадно. Това може да е онази вълшебна петък вечер с любимия човек в приготовление на романтична вечеря. Това може да е онази прекрасна неделя сутрин в приготвяне на здравословни палачинки и декорирането им като приказни герои само с натурални продукти и съставки. Това може да е онази сряда вечер след работа в подготовка за гледане на мача с приятели. Това може да е всеки мой и твой ден.

 

Foodie Boulevard ми показва всеки ден, че мечтите се раждат, докато се случват. Смелостта да повярвам, че нещо, за което искрено горя, може да се окаже нещо, което има смисъл извън собствения ми свят, беше онази капчица, която преля чашата на моето вдъхновение. Това беше и до сега е най-ценното ми оръжие в моята си лична борба. Но вдъхновението не е резервирано за единици, всеки от нас има потенциала да направи онази крачка, която го дели от пълна вътрешна хармония и лично удовлетворение. Защото личните битки винаги са много по-лесни ако знаеш, че не си сам. Благодаря ви, че не ме оставихте сама!

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Comments

 1. Leave a Reply

  Coconut
  November 17, 2016

  Открих блога скоро; наумих си да го поразгледам по-обстойно някой ден и…леле, припознах се толкова много пъти във всички думи, емоции, начин на изразяване и т.н. Все още си имам някои неща – непреодолени – относно емоционалното хранене и макар да си мислех, че е поредната модерна тенденция и лесно оправдание, толкова вярно е описано всичко тук…ох, ох, спирам! Но! Просто исках да кажа: ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!!!!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   November 17, 2016

   И аз много време си мислех, че е лесно оправдание, а никак не помагат и хората, които дават безценния съвет “Просто спри да ядеш!”… но когато виждаш, че и други хора имат сходни проблеми и се борят с подобни изпитания, не, че ти става по-леко, но поне осъзнаваш, че проблемът е реален и ти не си просто “недисциплиниран, безволеви или разглезен” 🙂 Мрезех себе си по-дълго, от колкото ми се иска да си призная и затова знам колко е ценно понякога да видиш, че не си сам. Благодаря, че сте отделила време да разгледате блога и съм насреща винаги ако имате нужда да споделите нещо или имате нужда от съвет!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>