Здравословното хранене: по хлъзгавата плоскост между крайностите

Кога прекрачваме границата на “здравословното” и навлизаме в опасната територия на маниакалното и обсебващото? И как да се върнем обратно!?


 • Моята изповед: Как емоционалното хранене почти съсипа живота ми и как след много изгубени битки спечелих войната?

 • Какъв тип преживявания отключват хранителните разстройства?

 • Симптоматика: Как да разпознаем ранните признаци на хранително разстройство у себе си и у близките си?

 • Осмели се да потърсиш помощ: Групи, инициативи и организации за взаимопомощ и подкрепа в борбата с хранителните разстройства и инициативи популяризиращи здравословните навици


 

eating-disorders-recovery

Защо кулинарен блогър, който е посветил цялото си творчество на здравословното хранене и готвене, пише тази статия? Защото този кулинарен блогър е на първо място човек.

По пътя към хранителното разстройство: кога пониква семенцето на самодеструктивните навици?

Този кулинарен блогър е бил на първо място човек повече от 2 десетилетия. Софи. Често говоря за себе си в трето лице, за да изляза от контекста на личното и да се опитам чрез своя опит и грешки да извлека някакви генерални тенденции и заключения, които да бъдат в помощ на хора, които се сблъскват със сходни на моите изпитания.

Та Софи, този кулинарен блогър, в продължение на 2 десетилетия беше истински човек с истински живот и истински проблеми. И като всеки човек, който е решил да се бори с проблемите, този кулинарен блогър през годините е прибягвал към различни, често неосъзнавани и непреднамерени, стратегии за справяне с проблемите. Много от тях са имали чудовищни последствя за тялото, но най-вече за психиката на този човек, на този кулинарен блогър, на Софи.

eating-disorder

Какъв тип преживявания отключват хранителните разстройства? 

Всеки, който някога е бил здраво стегнат в хватката на някаква крайност в храненето, със сигурност може да идентифицира онези “тригъри”, които са задействали процеса на залитане в нездравословна екстремност. Било то анорексия, орторексия, булимия, обсесивно следване на диета след диета, устройване на ежедневието около храната, жертване на социалния живот, конфликти с неприемащи хранителните навици родители….

всичко това са все крайности, които трябва веднага да светнат ярка червена лампа, че има нещо притеснително.

Но в основата на всичко винаги стоят някакви дълбоки проблеми или последици от някакви травматични преживявания, от които или бягаме и подобно на щрауси заравяме глава в пясъка, или “атакуваме” със стратегия за справяне, която бързо да ни донесе усещане за контрол, успокоение и комфорт. 

Замисляли ли сте се, че между всички зависимости има една обща нишка. Човек посяга към нещо, за да си достави приятно усещане за кратко време и без големи усилия. Ако помислим малко, посягането към наркотиците и алкохола, например, доста наподобява поведението на неконтролируемо посягане или пък избягване на храната. Каква е разликата?

Зависимостта към храна и изобщо нездравословните хранителни навици не могат да се отразят на организма толкова агресивно и забележимо деструктивно, колкото алкохолът и наркотиците. Или поне фактът, че към хранителните зависимости не се подхожда като към традиционна зависимост ни навежда на тази мисъл. Но всъщност, така ли е наистина? Да помислим още веднъж.

This year I resolve myself to ignore my arch nemesis in culinary choices and pay much more attention to that angelic voice helping me dine sensibly.

Това, че, казано лаконично, не можем да умрем от преяждане, далеч не значи, че зависимостта към храната трябва да бъде пренебрегвана като маловажна. Защото всъщност от преяждане можем да умрем. От онова продължаващото години наред, системно, безконтролно, провокирано от дълбоки психологически смущения или от травматични преживявания преяждане – от такова наистина човек може да умре. А при ситуацията с недохранването нещата никак не са по-различни. И макар това да са екстремни ситуации,

Истината е, че крайностите в храненето могат да причинят на организма ни толкова сериозни и дълготрайни щети, че да ни отнеме години да се възстановим.

И тук скачаме обратно в мотивацията на този кулинарен блогър да напише статия, която прави сериозна дисекция на хранителните крайности, включително и на маниакалното здравословно хранене.

Със следващите редове ви каня на разходка из моите тийнейджърски години и първата половина на 3тото десетилетие от живота ми, за да добиете представа как изглеждаше моят път към едно хранително разстройство, с което, сигурна съм, много от вас ще се сблъскат за пръв път. 

eating-disorder

Deep dive: Връзката между травматичните периоди в живота и хранителните аномалии

Какво се случи при мен? Започнах постепенно да се сблъсквам с привидно изолирани ситуации, които обаче започнаха да провокират у мен много сходни реакции. 

В 7 клас бях заобиколена от “недружелюбни” роми, които системата по онова време “грижливо” се опитваше да интегрира. Аз съм безкрайно толерантен човек и подкрепям подобен род инициативи, но проблемът беше там, че същите тези “недружелюбни” роми по онова време бяха 16-годишни (в 7 клас масово децата са на по 13), агресивни и крайно нехаресващи факта, че бях отличничка. Бях обект на почти ежедневен тормоз, защото имах шестици. Тогава започна осезаемо хапване между храненията.

Храната ми носеше спокойствие и комфорт. В началото просто посягах към 1-2 банана, 1 опаковка царевични пръчици. В последствие, опаковките ставаха до 3 поред, а разнообразието се разшири до любимите ми по онова време бял аериран шоколад LZ и мура трио. По няколко. Не мога да повярвам, че още помня с какво преяждах…

Живяла съм в среда, където последствията от една друга, чужда неконтролируема зависимост, са били пред очите ми ежедневно. В продължение на много години. Психологическата реакция при стрес причинен от емоционална агресия често подтиква хората да потърсят някаква сигурност и стабилност, която да им гарантира успешен резултат всеки път. За мен храната започна да придобива статута на “сигурно” място. Но пък се чувствах виновна, когато започвах да усещам как дънките ми утесняват. Тогава дойдоха диетите. Зелева чорба. Японско чудо. Какво ли още не… 

eating-disorders

В продължение на 5те години в гимназията, травматичните преживявания продължиха и се разнообразиха доста. До тук нищо изненадващо – повечето хора минават през трудности в този период. Разликата беше, че когато вече има установено и вкоренено поведение, което човек традиционно проявява в определени типажи ситуации, в даден момент този човек започва да проявява това поведение в много широк спектър от ситуации, които дори няма нужда да са толкова тежки. Малко като кучето на Павлов.

Това, което утежнява ситуацията, е задълбочаването и механизирането на това поведение, което започва да прилича на рефлекс. А когато нещо стане рефлекс и това е твоята първосигнална реакция към нещо, опитите да елиминираш такова поведение са най-често неуспешни, особено ако това не е осъзната тенденция към момента, в който се сблъскваш с него. 

За мен да посегна към храната във всяка тежка ситуация стана рефлекс. Но по онова време бях много далеч от осъзнаването на тази моя схема на поведение. 

Когато станах студентка, за пръв път се сблъсках с бясно учене, крайни срокове, есета, проекти, 7 изпита в 6 дни и какво ли още не. Този тип стрес масово причинява генерална промяна в хранителните навици на много хора, а този процес е допълнително катализиран от факта, че за пръв път живееш далеч от родителите и трябва да си изградиш съвсем нов режим на хранене. Тогава дойде Пиер Дюкан и последствията от него бяха почти катастрофални

След първата си година в университета отидох на бригада в Щатите, за да изкарам пари да платя следващата си учебна година в най-скъпия и по онова време най-елитен университет в района. Защото иначе нямаше да мога да се върна там. Родителите ми бяха изтеглили кредит, за да покрият първата ми година, но толкова им стигаха силите. Когато бях в Щатите, скочих с двата крака в “романтиката” на Work and Travel програмата, и за пръв път се сблъсках със своята “професионална” персона.

Разбрах, че съм способна да работя по 17 часа на ден в продължение на месец и половина без нито един почивен ден, за да мога да наваксам изпуснатите близо 2 месеца, през които заради финансовата криза през 2009 имах само една нищожна работа, която никак не ме доближаваше до малката ми “мечтичка” да успея да платя втората година от висшето си образование. Тогава качих около 15 килограма за 3 месеца. Стрес. Липса на сън. Мексиканска храна (защото работех в такъв ресторант). Пълен ужас. А знаете ли какво е усещането да срещаш погледите на хора, които не са те виждали през тези 3 месеца и изведнъж “ахват” пред новата гледка? Това е моята дефиниция за унижение.

1909695_1226828273648_4728470_n

По време на втората година в Щатите, страхът да не се повтори ужасът от предната надделя до такава степен, че за по-малко от 3 месеца свалих над 15 килограма. Тогава влязох в крайност, за която бях убедена, че всъщност е съвършеният здравословен режим. Закусвах, обядвах, вечерях, движех се – всичко звучи супер.

Само дето закуските често бяха 1-2 печени пилешки бутчета в 6 сутринта последвани от 1,5 часа задължително колоездене, за да изгоря калориите. След това си правех по едно “степче”, защото имах нужда от нещо сладко, но не исках излишни калории. Та си разтварях по една цветна химическа гадост и я наблъсквах с аспартам, за да ми бъде “вкусно”. След това ходех до работа 5 км, а работният ден беше 10 часа на крак в постоянно движение напред назад. Изцяло спрях да ям плодове за месеци наред – не исках тази захар! Обедите ми представляваха 1 краставица + сокче и цигара, а следващото хранене беше към 22:00, след поредната 5-километрова разходка, и представляваше около килограм задушени зеленчуци. И отслабвах…направо се топях.

44548_1599084619824_6582084_n

И си мислех, че щом не ям боклуци и ям толкова зеленчуци, всичко е супер. Не беше. Тогава прекарвах по около 10 минути дневно съзерцавайки ярко четящите ми се ребра и 3те сантиметра разстояние между бедрата ми и се чувствах страхотно! Светна ли лампичката вече?! Тук говорим за съвсем друга крайност, но също толкова опасна, може би дори повече. 

eating-disorder-scale

В крайна сметка, някак си успях да завърша – всяка година се връщах обратно в Щатите и се доближавах малко повече до постигането и на последната четвърт от мечтата си да завърша цялото си 4-годишно образование. Е, завърших за 7 семестъра, някак си, взимайки 7 курса вместо нормалните 5, защото не успях да изкарам пари за последния 8-ми.

След като завърших се гмурнах дълбоко в рутината на новоизлюпените работещи хора, които са пълни с ентусиазъм и енергия да променят света, но скоростно излязох от тази утопия “благодарение” на мощната плесница на един френски шовинистичен темерут, чийто микромениджмънт ме лишаваше ден след ден от всякаква мотивация да разперя крилете си и да реализирам пълния си потенциал. 

А да, и 2 пъти имах близки срещи с ексхибиционисти, които ми правеха какви ли не пъстри предложения и веднъж успях да набия с чантата си един тъмен господин, който крайно настоятелно се постара да ме издърпа в едни храсти на един 8ми декември в Благоевград.

И през всичките тези “дълбоко обогатяващи” преживявания, аз бях хронично сама. 

eating-disorder

В живота ми не се беше появявал нито един стойностен Мъж. Всичките ми възприятия, преживявания и романтични емоции обхващаха пъстър спектър от разнородни разочарования. Бях се “отписала” тотално и бях приела мисълта, че съм една от онези жени, които просто остават сами. Пълно клише – сама жена яде сладолед пред ревлив филм. Голяма забава. Всъщност, забавата никак я няма. Особено, когато целият ти вътрешен свят е в постоянно състояние на безтегловност и нямаш никаква идея накъде сочи вътрешният ти компас. Знаеш единствено, че си изгубен и нямаш представа къде да се потърсиш. 

“Прекрасните” преживявания не спряха. Имаше още. Идваха с шепи. И продължават. През последните 7 месеца ми се случиха двете най-смазващи преживявания, които имаха потенциала да ме тръшнат толкова дълбоко обратно в деструктивните ми навици, че връщане обратно да няма. Преживявания, които са способни да разклатят нервната и ценностната система на всеки човек и да го накарат да поставя под съмнение всяко нещо. Но аз не им позволих. И не посегнах към храната. За пръв път. 

Какво е важното обаче? Ето тук идва интересното – наградата за онези, които въпреки пословичната ми многословност са изчели цялата тази симфония от полуоплакване и полуизтъкване.

В един момент, генерално и стоиосемдесетградусово промених стратегията как да се справям с всяко едно от прииждащите предизвикателства.

eating-disorder

Каква е разликата между “версиите” на момичето на снимките? Не, нямам предвид 30те килограма. Разлика няма. На всички снимки е човек с проблем. Човек с хранително разстройство. Човек, който не познава баланса. Човек, който скача в крайности. Човек, за когото храната е враг. 

Хронология на грешките: как стигнах дъното

Докато осъзнах, че стратегията ми за справяне с проблемите имаше нужда от генерална промяна, явно трябваше да мина през много неща. Много пъти съм споделяла, че като доста момичета в уязвима възраст и несигурност по отношение на външния си вид, аз съм прибягвала до какви ли не методи да отслабна. Ах, това отслабване…! Отне ми страшно много време да си дам сметката, че,

за да се случи успешно, разумно, здравословно, безопасно и дълготрайно това прословуто отслабване, всъщност то трябва да бъде последствието, а не целта!

 

eating-disorder

Повярвайте ми, в момента съм в най-добрата си форма от 7 години насам и резултатът дойде плавно, постепенно, търпеливо, осъзнато, позитивно, без абсолютно никакви лишения, без абсолютно никакви крайности, без абсолютно никакво самобичуване и обвиняване, че на Коледа съм хапнала малко повече, или че не съм успяла да тренирам всеки път, когато съм искала. Но пътят преди това беше ужасен.

Днес се наслаждавам на всяка хапка, обожавам да ям и съзнателно избирам да се храня с истинска храна, която прави тялото ми истински живо и енергично. Ако ме познавате лично, знаете точно колко енергичен и динамичен човек съм, на какви високи обороти работя и изобщо каква е скоростта на живота ми. Ако се хранех с боклуци, тялото ми щеше да е сринато в момента. Всъщност, то е било сринато, защото аз съм била такава винаги, но не винаги съм се хранила по начина, по който се храня сега.

 


А ето и част от грешките, които сътворих по пътя си към осъзнаване на личната истина за храненето и здравословните навици…


2006 – Японско чудо – пиех някакъв “еликсир” и от него уж трябваше да отслабвам. Мда…

2007 – Диетата със зелева чорба – пълна гадост, но наистина отслабвах – толкова беше ужасно. Трайно? О, не. 

2008 – Диетата на Пиер Дюкан. Хранех се циклично според режима, като профилактично имах неблагоразумието да правя серии от по 10тина дни само с протеинови храни, което довеждаше до тежък запек и два пъти ме докара до токсичен шок.

2009 – Най-дългият период, в който съм яла ужасна боклучава храна – пържено, сладко, снаксове – качих около 15 кг.

2010 – в продължение на близо 8-9 месеца не ядях никакви плодове, в продължение на цялото лято се хранех сутрин рано, на обяд хапвах по 1 краставица и вечерях много обилно само зеленчуци. Пушех много цигари, не пиех никакъв алкохол, но си правех разтворими “сокчета” без калории подсладени с аспартам. Отслабнах около 15 кг. В този период от живота си съм била най-слаба. За съжаление, дълго време издигах този период на пиедестал, цитирайки го като периодът, в който тялото ми е било “почти перфектно”. Всичките ми ребра се четяха, нямах никакви гърди и имах може би 3 см. разстояние между бедрата. Това тяло беше всичко друго, но не и перфектно. 

2011 – хапчета за отслабване в Щатите, които изискваха да спреш изцяло консумацията на мазнини. Ако поемеш мазнини под каквато и да е форма, рискуваш да се изпуснеш без дори да разбереш или просто да ти “изтече” мазнината директно. Не мога да повярвам, че съм посегнала и към нещо подобно в изблик на отчаяние и търсене на бързо решение. 

2012 – Около 3-4 месеца живеех основно на крем супи от всякакви зеленчуци. Дните ми започваха с кафе с обезмаслено мляко и цигара. Обядвах по някой плод, най-често ябълка. За вечеря си правех около литър – литър и половина крем супа с много малко мляко, като консумирах наистина всякакви зеленчуци. Затова и се чувствах добре и имах енергия. Супите ме засищаха, защото количеството беше голямо, но калориите бяха достатъчно малко. Имах приложение за броене на калории на телефона си, в което следях всички калории, които приемах дневно. Имаше седмици наред, през които не си позволявах да консумирам повече от 600-700 калории дневно общо, при средно 2000 калории, които са необходими за поддържане на теглото и нормалните жизнени функции на жена с моите размери и възраст. Отслабнах много, доста рязко. Разбира се, не трайно. 

eating-disorder-plate-stock

Какъв е изводът от всичко до тук? 

Ако, когато бях в 7 клас, започнах да развивам една крайно нездравословна и дълбоко самодеструктивна “стратегия” за справяне със стреса, когато бях на 23, стратегията беше еволюирала безкрайно много на цената на много синини и дълбоки рани. 

Що е то емоционално хранене?

От 13-годишна до ранните двадесет, аз се борех с хранително разстройство наречено “Емоционално хранене”. Тази привидно напудрена опаковка на иначе толкова откровения термин “лакомия” всъщност представлява едно от най-коварните хранителни разстройства. Терминът на английски звучи така: EDNOS или “eating disorder not otherwise specified”.

Същността на това хранително разстройство е в крайностите. Хората, които страдат от него, минават рязко от периоди с хипер дисциплинирано и контролирано хранене граничещо с мания по здравословност, в периоди на бясно и неконтролируемо тъпчене с всякакви неща.

Източник: http://gazettereview.com/2015/08/new-research-provides-insight-into-ednos/

Как изглеждат екстремните периоди на емоционалното хранене?

Периодите са “прекрасни”. Докато си в едната крайност, броиш калории чрез приложение на телефона си, броиш крачки чрез крачкомер, мериш грамажите на всяка хапка, която погълнеш, четеш етикети до последното символче и държиш всяко едно хранене да бъде изцяло под твой контрол. Храненето на заведение не е невъзможно, но е толкова стресиращо, че често избираш просто да не го правиш. Всяко кривване и “прегрешаване” ти причинява ужасно усещане за вина и натрапчиво самобичуване.

Докато си в другата крайност, след трескав работен ден, се прибираш бясна, минаваш покрай денонощния магазин, но се “озаптяваш” и си казваш, че ще бъдеш разумна. Купуваш си нещо “прилично”, прибираш се в празния си апартамент, изяждаш го цивилизовано в компанията на любимия си сериал и си доволна от себе си, защото си се “овладяла”. Пускаш следващ епизод, после още един и осъзнаваш, че е 1 сутринта, а ти изпитваш бесен глад за въглехидрати.

Отиваш засрамено до денонощния магазин, взимайки си само 1 банкнота, за да можеш да изконтролираш все пак количеството БОКЛУЦИ, което ще си купиш. Гледаш да излезеш по-бързо от магазина, за да не те гледат хората, мислейки си, че ще те съдят (сякаш на някого му пука), и още по-засрамено се прибираш у дома, за да изгледаш още 2-3 епизода и да унищожиш минимум 2000 калории на едно хранене.

Балансът: мисията невъзможна

balance-your-diet

Периодите се редуваха. Отново и отново. И след всяко “потъване” си казвах, че просто съм лакома и просто ми трябва воля. И следващият път ще бъде различно. Но не беше. Храната беше мой враг, мое изпитание. Трябваше да контролирам храната, да се лишавам от изкушенията, за да се чувствам доволна и успешна, за да съм уверена, че имам силна воля и че мога да се справя с тези изпитания. Не смятах, че имам проблем. Не го коментирах с никого. Родителите ми не знаеха, най-близките ми приятели не знаеха. Около 10 години никой не разбра за всичко, през което минах. 

Не лекувах проблемите вътре, лепях лепенки върху външните им проявления. И отново, самоубедила се, че следващият път ще бъде различно, влизах в комфортната си “здравословна” зона, в която се чувствах супер доволна от себе си, че съм изяла само 450 калории за целия ден. Или че съм яла само зеленчуци през последните 5 дни. Или че съм спазила успешно първите 2 седмици от диетата. Или че се храня точно както някой известен здравословен гуру.

“Здравословно” – защо терминът няма универсално валидна дефиниция?

veggies-oils-fats

Аз бях “здравословна”. Следвах всички “новоизлюпващи” се супер прехвалени режими, които гарантираха върхови ефекти без йо-йо. Чула-недочула, чела-недопрочела, аз си мислех, че разполагам с достатъчно информация, за да мога да твърдя със сигурност, че се храня здравословно. 

Но тялото ми никак не беше съгласно.

Крайностите бяха най-червената светлина, най-шумната аларма, че проблемите вътре се трупат и нещата ще стават все по-зле. 

Последната капка дойде, когато през лятото на 2015 баба ми, която обичах безумно много, буквално си замина пред очите ми заради много рядка и късно открита форма на рак. През последните й дни, тя не можеше да приема нито храна, нито течности, а дядо ми й даваше да пие вода със спринцовка, която аз настоях да купя – за да мога да направя едно последно нещо, с което да й покажа колко я обичам. 

Виждайки как тези океанско сини очи остават единственото, което аз разпознавах от нея, това ме изрита толкова далеч от зоната ми на комфорт и контрол, че изведнъж обух до болка познатите обувки на преяждащата и лекуваща всичко с храна София, от която откровено казано вече ми се повръщаше. 

which-diet

Кога дойде началото на промяната

И тогава теглих чертата. Сритах се отзад, казах си “майната му”, аз започвам отначало. Утре е нов ден. 

В деня на погребението, с моя най-почетен дегустатор отидохме да гледаме последния излязъл филм за минионите, за да кажа на съдбата “Майната ти! Физическото не обуславя духа, баба ще бъде с мен винаги и днес няма да страдам, днес ще се смея – че съм я познавала, че съм я обичала, че е била първият човек, който ми е показал красотата на кулинарията! Няма да използвам това като оправдание да се самосъжалявам и да се лекувам с храна”. 

И следващият ден беше нов. 

Спрях да пуша. Пушех от 16-годишна. Стигала съм до кутия на ден. Стигала съм и до две.

Но денят беше нов. Страницата беше нова. Не, направо книгата беше различна. Пътят на София – том 2. Не казвам живот, защото този термин носи известна пасивност – сякаш нещо просто ти се случва. И после друго. И така цял живот – низ от случвания. 

Пътят е нещо друго. Него трябва да извървиш. Трябва да следиш знаците и табелите, но без да разчиташ на крайната дестинация, към която един GPS би те водил, да избираш своята посока. Активно да вървиш по своя път.

Foodie Boulevard – булевардът на моето пътуване към истинската храна и вътрешната хармония

Sophie-Yotova

Тогава реших, че искам да създам нещо. Нещо, което да носи моя почерк. Нещо, което да представлява физическото претворяване на моята душа. Имах нужда от мисия, от цел, от посока, от философия, от наследство, което да остане като резултат от моите грешки и битки. 

Тогава вече знаех, че обичам да готвя. Но очевидно имах проблем с храната. Тя беше най-трудният ми събеседник. Имаше период от години, по време на който никога не бях ходила на обяд с колегите си. Лъжех, че не обядвам.

Всъщност, това беше най-големият ми ужас – някой да ме гледа как ям. Бях сигурна, че ще ме съдят, защото ям, а съм дебела! Дали бях дебела е друга тема. При моите 178 см. има известен реверанс от страна на килограмите. Но така и не разбрах колко бяха килограмите в най-тежкия ми период. Не можех да понеса числото върху кантара и изобщо не исках и да си помислям да се претегля. В резултат на тази фобия, аз не знаех колко тежа няколко години поред. А дори и днес избягвам да се тегля след празниците или след период, в който съм нарушила по някакъв начин навиците си.

Макар да съм спечелила войната, това е зависимост, която оставя отпечатък върху теб за цял живот и е много важно да продължиш да се грижиш за постоянното култивиране на баланса. Защото контрол се губи толкова лесно…

Eating-disorder

Как да разпознаем психологическите симптоми на хранителните разстройства?

Макар разнообразието от хранителни разстройства, от които страдат както жени, така и мъже, да е доста пъстро, има някои поведенчески белези, които много ярко индикират наличието на проблем. Ако установите, че вие или някой ваш близък проявява някои от тези симптоми, добро начало е разговорът. Опитайте се да свалите картите на масата и без обвинения просто да поговорите.

Възстановяването от хранително разстройство е дълъг и ужасно тежък път. Като всяка зависимост, тази към храната също има периоди на абстиненция и  като цяло се съпътства от множество препятствия, с които човек няма как да се справи ако не започне с признаване на проблема пред самия себе си.

 


Ето и някои от най-често срещаните симптоми и поведенчески черти, които са сходни за доста от хранителните разстройства: 


 • Страх от всяко следващо хранене.
 • Страх, че околните те съдят дори само да говориш за храна – в главата ти властва убеждението, че на теб не ти се полага, защото носиш излишни килограми.
 • Неудобство да се коментират диети и изобщо да се говори за храна около теб. 
 • Тенденциозно избягване на разговори на тема храна. 
 • Използване на храната за наказание или за награда. 
 • Нереалистична самооценка на визията и неумение човек да приема комплименти за външния си вид. Последните най-често предизвикват неудобство, защото човек осъзнава, че щом ги получава, тялото му е привлякло внимание и това създава ужасен дискомфорт. 
 • Стриктно броене на калориите до степен, в която в хранителни дневници и приложения се вкарват дори калориите от 2-3 изконсумирани ядки или лъжичката мед в чая. 
 • Обсесивност за тренировки и дисциплинирано хранене до степен, в която човек усеща раздиращо чувство на вина, гузна съвест и дори самоомраза при най-малкото отклонение от следвания режим. 
 • Организиране на цялото ежедневие около храната и жертване на социалния живот в името на това човек да може да следва определен режим. 
 • Неспособност за контрол – човек успява да се “въздържа” единствено ако изцяло изключи дадено “изкушение” от живота си. Например, ако човек си позволи да хапне 1 бонбон, не успява да спре, а изяжда цялата кутия, защото се чувства безсилен да устои. 
 • Постоянни мисли за храна.
 • Сънища свързани с храна – прегрешаване, ядене на нещо “лошо” докато човек е на диета и т.н. 
 • Следене на теглото по няколко пъти на ден или категорично преустановяване на тегленето за дълги периоди, в които човек не е спазвал режима си и е развил фобия от “реалността” на кантара. 
 • Ревностно спазване на диети и режими без вслушване в обратната връзка на тялото.

cycleofbulimia

Как да подходим и какво да не правим в никакъв случай ако подозираме, че наш близък страда от някакво хранително разстройство?

Борбата с едно хранително разстройство е изключително тежък процес, който е на първо място психологически. В този смисъл, психиката на хората, които страдат от някаква хранителна зависимост, е много уязвима и подходът към тези хора трябва да бъде много внимателен. 

Едно от най-ужасните неща, които можеш да кажеш на някого, който се бори с раздиращи вътрешни дилеми и полярно емоционално хранене с тежки изблици на преяждане последвани от глад, е “Ами, спри да ядеш!”. Или пък “Яж! Станала си кожа и кости”. Чувала съм го. От лекар. В онзи момент не успях да удържа сълзите си, но пък за мое щастие успях да остана спокойна и да не се разкрещя в опит да изразя колко неадекватен подход получавам от медик, чието призвание е да ми помогне!

Говорила съм с ужасно много хора – както жени, така и мъже, които години наред страдат от различни разстройства и начините, чрез които подхождат към проблема, варират страшно много.

Всъщност, хората, които успяват да се справят с едно дълбоко вкоренено хранително разстройство, са хората, които отделят подобаващо време на това да идентифицират къде е разковничено на проблема. Когато осъзнаеш какво те подтиква към деструктивно поведение на хранене, половината битка е спечелена, защото си наясно кои са проблемите, които имаш нужда да излекуваш, а не губиш време в това да лепиш лейкопласт върху прободни рани. Тогава имаш сили да поискаш помощ и осъзнаваш, че няма нужда да водиш битката сам. 

hands

Как да се измъкнеш от хватката на хранителното разстройство?

За съжаление формула няма. Няма решение, което да работи успешно за всеки. Със сигурност най-важната стъпка е да признаеш пред себе си, че имаш проблем. Човек трудно успява да се справи с подобно изпитание сам, затова е много важно да идентифицираш човек в обкръжението си, за който вярваш, че може да ти даде подкрепата и опората, от които имаш нужда в този период. 

Консултацията със специалист за съжаление все още се приема като нещо много крайно у нас, а всъщност това е най-нормалното поведение в подобна ситуация. С правилната терапия, справянето с един такъв проблем може да отнеме много по-малко време и усилия, отколкото отне при мен. Не е лесно да откриваш топлата вода отново и отново.

Много е важно да си избереш някакво хоби, нещо, което е твоя страст, нещо, което те вдъхновява и мотивира, и да инвестираш в това нещо цялата си емоция и енергия. Когато се разсейваш с творчески дейности, мислите ти имат много по-малка възможност да бягат в грешни посоки. 

Защо избрах храната като автотерапия в опит да се справя с хранително разстройство?

В интерес на пълно откровение, и до днес нямам идея какво у мен породи решението да избера храната като автотерапия, при положение, че имах проблем именно с нея!

Всъщност, реших, че за да мога да се наслаждавам на хобито си – а именно да готвя, и за да мога да живея в мир със себе си – а именно да се храня здравословно, трябва да пробвам нова стратегия. 

Да пробвам да готвя и да се храня здравословно. Но не както преди – с 450 ккал прием за цял ден от 1 килограм тиквички, 1-2 кафета и няколко кротона. А комплексно. Пъстро. Разнообразно. С всякакви продукти и всякакви комбинации. Реших, че за пръв път няма да казвам на тялото си какво да прави. Ще го слушам.

Реших, че няма да се храня както някой твърди, че ще реши всичките ми проблеми с теглото. Реших, че тялото, което имам, е илюстрация на моите битки. Тялото, което имам, е проявлението на вътрешния ми свят.

Всеки дефект, всяко нещо, което не харесвам, показва моите слабости, моите лични притеснения и несигурности. Моите битки. Но от тези неща не трябва да се срамувам. Не. Тези неща показваха, че съм човек, който гледа напред и прави крачка след крачка към това да “излекува” себе си и да си даде шанс да бъде щастлив. Да спре да се осъжда. Да спре да се самобичува. Да спре да се наказва. 

sofia_yotova

Кога здравословното хранене не значи хранене с лишения и ограничения?

Започнах да давам шанс на всичко, да експериментирам с всякакви продукти. Соленки със сладки картофи – супер. Пастет с варени яйца, мед и банан – жестоко. Кюфтенца от овесени ядки – еха!

Търсенето и създаването на нови и неподозирани здравословни рецепти беше толкова приятно пристрастяващо. Видях, че започвам да развивам афинитет към толкова много неща, които директно и категорично бях заклеймявала преди това. Видях, че тялото ми започва да се променя пред очите ми, а аз се наслаждавах на всяка хапка. Спряха да ми “липсват” едновремешните ми любими изкушения, защото те не бяха нищо повече от мързеливо задоволяване на апетита. Не изпитвах липса, защото не се ограничавах. Просто научих тялото си от какво да има нужда дори в периодите на пристъпи на емоционално хранене.

Тогава осъзнах, че да се справиш с изкушенията не значи да бягаш от тях, да се лишаваш и просто да потискаш някакво желание, на което ако се поддадеш се чувстваш слаб, безволеви и провален.

Foodie-Boulevard-Workshops

Осъзнах, че да се справиш с изкушенията просто значи да ги опитомиш. Активно да търсиш алтернативи, които задоволяват апетита ти за онези “виновните” неща.

Осъзнах, че сама мога да си приготвям безкомпромисно вкусни неща, които не просто да не ме карат да се чувствам виновна, а дори да са полезни за организма. А всъщност да са такова върховно удоволствие за небцето!

През годините дефиницията ми за здравословно се промени тотално. Животът ми се промени тотално. Начинът, по който се вдъхновявам, по който творя, по който мисля, се промениха тотално. Начинът, по който говоря за храната, се промени тотално.

Малко по-късно, привлечена от желанието да споделя с целия свят това невероятно откритие колко е прекрасно да се храниш наистина здравословно и колко невероятно задоволително е да не изпитваш нужди, от които да бягаш, аз реших да стана посланик на инициативата на Джейми Оливър Food Revolution и да стана част от едно глобално общество, чиято обща мисия е да популяризира и промотира здравословното хранене, разбивайки на пух и прах митовете за него и оборудвайки хора на всякаква възраст и с всякакви финансови възможности и кулинарни умения с основни практически съвети как да култивират здравословни навици за себе си и семействата си. 

Днес съм официален посланик на Food Revolution в България, както и един от основните организатори и двигатели на инициативата в България. Освен това съм кулинараен блогър. И организатор на кулинарни работилници. Но най-вече съм човек. 

Човек, който знае, че има безумно много хора, които минават по моя път. Безумно много хора, които се спъват в същите дупки по трасето. Безумно много хора, които страдат и се обвиняват точно, както го правех и аз. 

Затова реших официално да сложа името си и до още една прекрасна инициатива. Инициатива и дори цяло движение, за които научих в края на миналата година. Дълго време се канех да напиша статия за хората зад тази инициатива, защото мисията им е прекрасна и аз болезнено много се разпознавам в хората, които представляват целевата аудитория на тази инициатива. 

Групи, инициативи и организации за взаимопомощ и подкрепа в борбата с хранителните разстройства, и инициативи популяризиращи здравословните навици

 

jivot-na-kilogram

 • “Живот на килограм” e инициатива за превенция на хранителни разстройства при деца от 12 до 18 години. Ето и какво казват за него хората зад проекта: 
“В началото на октомври 2016г. стартира първия етап на “Живот на Килограм”, който се провежда в шест столични училища, а през месец февруари 2017 екипът започва втория тур учебни заведения. 
Целта на работата с учениците е те да получат подходящата информация по достъпен начин, за да могат да разпознават факторите за формиране на хранителни разстройства и да реагират адекватно в ситуации на риск.”
 
jivot-na-kilogram
 

Екип на проекта:

Милена Ташкова
психотерапевт
директор на психодраматична работилница
0884 790 859

София Фердинандова
психотерапевт
съдружник в психодраматична работилница

Любомира Манчева
психолог
психодрама терапевт

Миглена Буркутоглу
магистър психолог

Нина Тодорова 
психолог 
психодрама терапевт

Славея Дънева 
психолог
фамилен консултант

 
 
 • Facebook групи за вдъхновение, споделяне на здравословни рецепти, идеи, грешки, методи за справяне

Foodie Boulevard

The No Sugar Challenge: Направи промяна и открий непознати вкусове

IFS Lifetime Challenge: Започни днес, влез във форма ЗАВИНАГИ

Здравей живот

 

 • Конкурси за здравословни вдъхновения и мотивация за култивиране на здравословни навици

proletno_choveche_s_tekst

Lagarone: “Нова година, ново аз”

Bonduelle: Нарисувай ми пролет

FRD

 • Food Revolution – група за посланиците и последователите на инициативата за България. Очаквайте отбелязване на тазгодишния Food Revolution Day на 19ти и 20ти май в различни градове в страната. 

Comments

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 18, 2017

   Привет, Дени,

   Благодаря ти безкрайно много, че си отделила не само време да прочетеш статията, а и да ми пишеш. За мен думите на хора като теб са по-ценни, отколкото може би четящите тези редове си дават сметка.

   Би ли имала интерес да се включиш в своеобразна група за взаимопомощ, която в момента съм в процес на създаване? Планирам да стартирам серия от неформални срещи, където хора с общи битки да могат да говорят за тези проблеми на един език и да си осигуряват подкрепа и взаимна мотивация. В даден момент планирам да ангажирам и психолог, който се занимава конкретно с терапия на зависимости, за да може хората в групата да получават и по-специализирана помощ.

   Ако имаш интерес, моля пиши ми на foodieboulevard@gmail.com.

   Първата среща вероятно ще се случи през първите седмици на месец май, а мястото ще се уточни в последствие (ще бъде в рамките на София).

   Желая ти успех и вдъхновение!

   Софи

 1. Leave a Reply

  Галя Дочева
  April 12, 2017

  Разплакахте ме с тази статия ! Страхотен блог ,страхотни рецепти ,страхотен Човек !

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 13, 2017

   Изключително много благодаря! И благодаря, че отделихте време да я прочетете!

 2. Leave a Reply

  Даниела
  April 12, 2017

  Някъде по трасето родителите липсват.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 12, 2017

   Къде точно според Вас липсват родителите? И мислите ли, че липсата е случайна? И каква мислите е тяхната роля? А мислите ли, че когато един човек минава през нещо такова има сила на света, която може да промени каквото и да е ако човек сам не открие себе си и не осъзнае проблема си?

   Въпросите ми са риторични.

 3. Leave a Reply

  мари
  April 12, 2017

  Жалко,че групата е само за деца до 18 има ли нещо подобно и за по-порасналите 🙁

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 12, 2017

   Планирам скоро да стартирам регулярни срещи подобни на групи за взаимопомощ, ако има интерес може да го развия доста по-задълбочено.

 4. Leave a Reply

  Дани
  April 12, 2017

  Прочетох цялата статия с интерес и като човек, който постоянно се бори с апетита си, се открих в много от нещата, които разказваш (макар и да не съм стигала до подобни крайности). Това е може би най-доброто психологическо описание, на което съм попадала, и искам да те поздравя за смелостта, търпението и решението да разкажеш за борбата си. Историята ти е невероятно вдъхновяваща и ми вдъхва надеждата, че някой ден и аз ще открия баланса за себе си, без да редувам периоди на невероятна самодисциплина и отслабване с такива на безразборно тъпкане, за да противодействам на умора/стрес/тъга.
  Благодаря ти! Бъди все така слънчева и отдадена на тези хубави каузи!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 12, 2017

   Аз благодаря за прекрасната обратна връзка и стискам палци култивиравето на баланса да се случи осъзнато, обогатяващо и дори приятно!

 5. Leave a Reply

  Anelia
  April 12, 2017

  Здравей! Благодаря ти за статията! Плаках на места разпознавайки себе си! Сега ще имам повече кураж да потърся професионална помощ.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 13, 2017

   Аз благодаря, че отдели време да я прочетеш и се радвам, че съм дала поне мъничко сила и мотивация да потърсиш помощ! Успех! Сигурна съм, че хармонията ще дойде!

 6. Leave a Reply

  Любов
  April 13, 2017

  Благодаря за тази статия! Точно днес имах нужда от нещо такова, защото осъзнах как ако се отпусна съвсем малко ще превключа от една крайност в друга. Вината, самобичуването, отчуждението са ми до болка познати. Но сега да слушам тялото си е единственото към което се стремя всеки ден! Надявам се да достигне до повече хора и да им бъде полезна, колкото и на мен! Отново благодаря!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 13, 2017

   И аз благодаря, че отделихте време за я прочетете и да ми дадете обратна връзка. Желая успех по Вашия път и дано балансът дойде осъзнато, обогатяващо и дори приятно!

 7. Leave a Reply

  Мира
  April 14, 2017

  Здравейте,
  Поздравления за написаното и за смелостта и борбения дух!
  Аз минавам почти през същото, но го осъзнах едва преди 2 месеца, когато започнах да посещавам психотерапевт. Няма по-ценно и полезно нещо от това да има с кого да споделиш болката и самотата, таена от детството.
  И смятам, че това е най-лесният начин да се справиш с хранително разстройство – да признаеш, че нещо не е ок и да потърсиш помощ отвън, но да си готов ти сам да си помогнеш.
  Желая успех и смелост на всички!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 14, 2017

   Здравейте, Мира и благодаря за подкрепата и милите думи.

   Това категорично е проблем, който изисква много специално внимание и адекватна терапия, за да може да бъде преборен. Радвам се, че сте намерила психотерапевт, който разбира мащаба на плоблема и успява да ви насочи в правилната посока.

   Желая успех по този път и светли празнични дни! Тепърва планирам да организирам неформални срещи на група за взаимопомощ в борбата с хранителните разстройства и ако имате интерес да се включиту в нещо такова може да следите Facebook страницата на Foodie Boulevard.

 8. Leave a Reply

  Цветомира Христова
  April 18, 2017

  Страхотна статия! Сигурна съм, че мнозина са преоткрили частица от себе си в нея! Поздравления, Софи!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 18, 2017

   Искрено благодаря!

 9. Leave a Reply

  Betty
  June 13, 2017

  Здравей, Софи! Браво за статията! Браво за промяната!
  И моята история е подобна.. като ученичка бях много пълна – 67 к
  г на моите 158 см, бях направо кюфте в 7 клас. Тогава започнах с диетите, лишенията, изтощителните 3-часови тренировки всеки ден във фитнеса.. да, резултати имаше.. докато не станах студентка. Тогава уж нищо не ядях – главно солети, кисело мляко, лимони.. килограмите започнаха да се връщат. Пробвах със зелева супа, с диетата на Дюкан, лунната диета… килограмите си стояха. Откриха ми и инсулинова резистентност, лекарката ми каза, че при мен борбата ще е не да стана фиданка, а да не стана прасе 🙁 даде ми диета – без ориз, картофи, бобови, хляб.. спазвах предписанията, а не отслабвах. Тогава попаднах на статия за храненето през 3 часа – отначало ми беше трудно да ям толкова често, но постененно свикнах – разбрах, че храната не е враг 🙂 Върнах килограмите си от времето, когато тренирах усилено и не ядях почти нищо, с тази разлика, че сега ям осъзнато – държа на здравословната закуска, кутията с обяд, която си нося в офиса, междинните хранения с плодове, ядки, кис. мляко и вечерята, на която мога да импровизирам със зеленчуците и салатите 🙂
  Благодаря ти за здравословните рецепти и интересните статии, които споделяш! Успех!

  • Leave a Reply

   Betty
   June 13, 2017

   И разбира се, спортувам за удоволстие – главно йога, пилатес и разходки с приятели 🙂

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   June 19, 2017

   Благодаря ти, че сподели историята си.

   Много е интересно как често най-осъзнатите хора са хората, които са преживяли най-горчиви моменти. Мога само да си представя колко мъчително е било за теб, но се надявам да си успяла да видиш светлинка позитивизъм в цялото преживяване, защото това ти е помогнало да научиш страшно много за себе си, за тялото си, за организма ти и как той работи, за това коя храна истински те зарежда и коя просто не е за теб, за това какво значи да се насладиш на храненето без храната да е враг.

   Поздравявам те, че продължаваш да правиш стъпка след стъпка в посока хармонично хранене, защото крайностите са онези, които ни отдалечават от крайната цел, а балансът – колкото и да е труден, е реално тайната (която всъщност хич не е тайна) към дълготрайните здравословни навици.

   Успех!

 10. Leave a Reply

  просто жена
  July 13, 2017

  И мен разплакахте….колко познато ми е всичко това, което описвате, уви. като малка бях нормално към леко пухкаво дете, но това не ме смущаваше. Когато бях на 14 г. убиха майка ми, тогава започнах “лечението” с храна. Стигнах до 65 кг. при ръст 1.58, изглеждах като ужасна буца сланина. започнах с познатите диети – чудеса, супи /боже, как мразех тази зелева супа/, 4-дневни гладувания, които повтарях по 4 пъти и т.н. станах 47 кг, не смеех да хапна и солета. за сметка на това пиех и пушех яко. последва студентството, в което имах избухвания през уикенда, последвани от гладна седмица /чувството за вина и прегрешение направо ми залепваше устата в понеделник до степен, че в аудиторията се чуваше къркоренето на червата ми. е, само в понеденик, защото във вторник вече бяха “свикнали” с глада. поддържах около 50-52 кг. тогава се разболя любимия ми дядо и почина, аз го гледах. от стрес ми се прецака щитовидната жлеза и отново започнах да отслабвам. кеф! междувременно баща ми се пропи от мъка по майка ми и също почина в страшни мъки. бях му сърдита, защото ме изостави. е, поне бях слаба. след това срещнах най-страхотния мъж, оженихме се. обаче деца – йок. започнахме терапия, последва неуспешна бременност, пак терапия, неуспешно инвитро, тъпкане с лекарства. в един момент ми писна и казах – не може да се продължава така. започнах детокс, направих житния режим на дънов, след който направо се чувствах прогледнала и о, чудо – веднага след това забременях. казаха ми – май пак няма да стане. да, ама стана. започнахме да се храним много разумно. почти спрях цигарите /алкохолът не, влече си ме яко/. мъжът ми реши да се прочисти заедно с мен след няколко години и хоп – второ чудо 😉 последваха няколко години сравнително хранително спокойствие, макар да ме мъчеха няколко излишни кг., с които някакси нямах желание да се занимавам. после пак се започна – сестра ми изперка и започна да прави глупости на дърти години, баба ми и леля ми си отидоха за 3 месеца. и като капак любимата ми баба се разболя от рак на стомаха. последваха 2 години на крепене с големи мъки и усилия, след което 2 месеца на легло,в които я гледах денонощно, дори спях на земята до нея. и край. адски край. сринах се тотално, започнаха панически атаки и отново – храна и яко алкохол. качих 10 кг. през лятната почивка се погледнах и не се познах. пак си казах – няма да стане така. оставих децата при баба им /за първи път, иначе си ги гледаме сами и …честно казано бая се бях поизнервила/, починах малко, поуспокоих се. да видим до кога, но съм оптимист.
  ето, сега пак плача, добре, че колегата закъснява 😉 е, все пак всички ме познават като изключително силен човек, каква ирония, нали?
  Благодаря Ви за статията, разтърси ме. Съжалявам, ако съм ви отегчила с историята си…

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   July 13, 2017

   Колко си красива и представа нямаш. И не, не го казвам като дежурно клише, защото уж всички хора били красиви по свое му. Да, това е така, но ти си красива по толкова различен начин.
   Благодаря ти, че съблече душата си пред мен. Благодаря ти, че пусна сълзите си, защото често това е безумно трудно.

   Имаш толкова красива душа – пъстра и изстрадала, надупчена от парализираща болка многократно и подобна на лунен пейзаж с кратери, които ще стоят като паметници на всичките ти битки докато си жива.

   Знаеш ли, преживяла си смазващи неща. Малко хора се сблъскват дори с минимална част от болката, с която си се сблъскала ти и то през целия си живот. Но още по-малко хора имат силите да се изправят сред поредния нокаут.

   Ти, прекрасен герой такъв, си титан. И си титан, защото избираш да бъдеш това отновно и отново. Не се предаваш и не изпадаш в комфорта на самосъжалението или поне не го правиш трайно. Всички имаме нужда да се приберем като костенурки за мъничко и да си ближем раните за известно време, докато съберем малко сили да стъпим отново на крака.

   Знаеш ли, на днешната дата преди 2 години загубих едната от двете си баби от рак на вулвата. Това безумно рядко заболяване ми отне един от най-ценните хора и то пред очите ми. Тя ми повтаряше да не плача почти до момента, в който единствено успяваше да поема вода със спринцовка, която дядо ми държеше с треперещите си ръце. И аз се разплаках. Но знаеш ли, няма страшно.

   Няма страшно, защото всички тези “глупости”, които сме правили като защитна реакция и опит за облекчение след най-тежките си моменти, са били уроци. Уроци, които са чакали да бъдат научени, но уроци, които не много хора научават. Ти си научила много. А знаеш ли защо си научила много? Защото не си позволила на тези трагедии да те дефинират. Защото не си им позволила да се превърнат в удобни оправдания да пропилееш и ти живота си. За теб болката е трамплин, а травматичните преживявания – ключове. Така ги наричам аз. Защото, знаеш ли, всички ние носим широк спектър от черти на душите си, но много от тях си дремят някъде кротичко.

   За добро или лошо, най-красивите души са най-изстраделите души. Най-пъстрите души са душите, които са се разхождали по целия спектър на емоциите. И всъщност някои от най-красивите местенца се крият зад врати, които само определени ключове могат да отключат. Някои ключове са хора, други ключове са преживявания.

   Знаеш ли защо хората, които си живеят ОК рядко претърпяват животодефиниращи метаморфози? Не живеят шеметно, но не живеят и трагично. Просто прилично. Знаеш ли защо съществува клишето, че най-големите творци и най-гениалните хора във всеки аспект от живота са всъщност хората с най-тежки съдби? Защото ако животът ти е ОК, ако е приличен, ти нямаш причина да правиш драматични, драстични промени в живота си и тотално да предефинираш какво е важно за теб и на какво искаш да посветиш енергията, времето и цялото си същество.

   Правиш крачка след крачка в коловоза, живееш сиво, но прилично и годините си минават. Когато те разтресе нещо смазващо, обаче, се случва нещо друго. В ръцете ти пада ключ. Това е моментът, в който избираш дали да отключиш вратата и да видиш какво има отзад, да опознаеш нова своя черта и да катализираш даденост, която е дремела тихичко в теб, или…да изхвърлиш ключа и да се отдадеш на тъга.

   Ти си толкова красива и се надявам да започваш да виждаш защо това е така през моите очи.

   Ако живееш в София или пътуваш насам, искам да те поканя официално да се включиш в групата Foodies United. Това е група за взаимопомощ за хора, които някога са страдали от незравословни отношения с храната. През лятото сме в почивка, но от есента ще възобновим срещите си с психолога Детелина Стаменова, която е нашият гид по пътя на себепознанието и отключването на вратите. Aко желаеш можеш да ми пишеш на foodieboulevard@gmail.com.

   Прегръщам те и ти благодаря, че сподели всичко това. Направи деня ми много, много специален!

 11. Leave a Reply

  просто жена
  July 13, 2017

  P.S. между другото обожавам да готвя, хоби и страст ми е 😉 поне радвам околните!

  • Leave a Reply

   просто жена
   July 13, 2017

   Благодаря ти за прекрасните думи! С удоволствие бих се включила в подобна инициатива /ако ангажиментите около първокласничката ни ми го позволят/, а с още по-голямо удоволествие бих довела децата си на някоя следваща работилница! от все сърце ти желая много слънце по твоя път /който ще следя, не се съмнявай/;-)

   • Leave a Reply

    foodieboulevard@gmail.com
    July 13, 2017

    Желая успх с първокласничката! Срещите са веднъж-два пъти месечно, най-често в четвъртък в 19:00 в кабинета на Детелина на ул. Позитано 3, като се коментират предварително конкретните дни на провеждане. Ако желаеш ми пиши съобщение в страницата на блога във Facebook, за да те добавя в групата: https://www.facebook.com/FoodieBoulevard/

    А работилниците се надявам да подновим през есента с нови сили и нови вдъхновение творци, ще се радвам да видя и твоите там!

    Поздрави и прекрасно лято желая на теб и цялото ти семейство 🙂

 12. Leave a Reply

  просто жена
  July 13, 2017

  Благодаря ти още веднъж! писах ти, надявам се да се запознаем и реално. Знаеш ли…това, което написах горе, не съм споделяла на никого, поне не в синтезиран вид. Но наистина отричането на проблемите не е полезно за никого. От сърце ти желая страхотно лято, наситено с много емоции и купони 😉 С най-добри пожелания!

 13. Leave a Reply

  Евси
  August 16, 2017

  Колко познато …. Чувството че си сам,липси,загуби,несигурност,омраза към собственото тяло…чувството да си горд от себе си ,само когато си слаб,тренираш до скапване,не ядеш….И все си сам….а толкова много хора страдат от това….Смятам че човек,минал през хранителни проблеми никога не се “излекува” напълно.Винаги има нещо в мозъка,което те кара да тръпнеш,минеш ли пред огледало,стъпиш ли на кантар,погледнеш ли се на снимка.Когато престанах да бъда самотна,опитах да постигна баланса,признах проблема осъзнах реално какво съм си причинявала …. Но трябваше първо да получа здравословни проблеми до живот,за да го разбера.Надявам се по-младите момичета да си извадят поуки,въпреки че и мен ме предупреждаваха..но не ти ли дойде до главата не осъзнаваш че границата е много тънка….

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   August 18, 2017

   Няма как да съм по-съгласна с коментара Ви. За съжаление е факт, че много трудно човек може да използва чуждите болезнени уроци и страдание, за да промени своята нагласа, разсъждения и навици. Емоционални същества сме и за добро или лошо личната болка и грешки са сред най-ценните учители. Но ако в крайна сметка човек успее да извлече и нещо позитивно от научените болезнени уроци, ако успее в процеса да трансформира самодеструктивните си поведения във вдъхновение за нещо конструктивно, поне усещането е, че този път не е бил напразен, а това усещане – че имаш смисъл, че имаш принос, че имаш път – е безценно 🙂

 14. Leave a Reply

  Izabela
  August 28, 2017

  Здравей, Софи! Благодаря за споделянето на толкова лично преживяване. Като човек минал през всичко това, също се откривам в твоята история, а вдъхновението, с което твориш и разказваш ми дава енергия и заряд да се изправя в труден за мен момент и да се боря за мечтите си. Ти си истинско вдъхновение. Аз също имам желание да се включила в група за взаимопомощ, ако се се сформира такава.
  Поздрави и благодаря за вдъхновението!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   August 28, 2017

   Здравей, Изабела. Благодаря ти, че отдели от времето си, за да прочетеш посланието ми и да станеш своеобразна част от моя път. Безкрайно се радвам, че си открила частици и за себе си. Пиши ми съобщение във Facebook на страницата на Foodie Boulevard, за да те добавя в групата за взаимопомощ, защото тя е затворена с цел конфиденциалност и е достъпна само с покани.

   Благодаря ти за прекрасните думи и подкрепата!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>