Великденска салата “Виталия”

Какви непознати здравословни вещества и елементи се съдържат в най-познатите ни продукти?

Великденска салата

Великденските празници са един от най-прекрасните поводи да се съберем със семейството и да се насладим на уютна домашна атмосфера, както и на някои традиционни великденски ястия. Кой не е преяждал с яйца и козунаци?! Кой не си е казвал “хайде, само още едно парче и после цял ден ще ям само салата!” 🙂 Затова, когато след това имаме нужда от нещо леко и разтоварващо, винаги си правим традиционната великденска салата с маруля, яйца, краставица и репички.

Но защо да се ограничаваме само в рамките на традиционното, когато можем да си направим една пъстра палитра от прекрасни продукти, които да ни заредят с енергия след тежките зимни преяждания? Всички знаят, че зеленчуците са безкрайно полезни, особено ако са пресни и отгледани в личната градина на любимата ни баба:) Но малко хора подозират за наличието на определени витамини и ценни вещества, които се съдържат в добре познатите ни зеленчуци. Днес ще ви споделя моето предложение  за великденска салата и ще ви разкрия част от малко известните здравословни елементи, които се съдържат в иначе любимите ни зеленчуци. 

Великденска салата

Няма нищо по-прекрасно от това да можем да си позволим да консумираме храна от природата във вида, в която тя я е създала. И не, не говоря за строго и фанатично суровоядство и напълно отричане на термичната обработка, определено не. Но говоря за случаите, в които можем да откъснем един домат от градината на баба и да бързаме да гризнем от него още преди да сме го измили, защото знаем, че той е 100% истински, 100% чист, без пестициди, без нитрати… За съжаление, все по-малко хора могат да си позволят този лукс, а и да могат, това се случва все по-рядко. Затова ако имате възможност да се наслаждавате на истинска храна в натуралния й вид – не се колебайте!

Великденска салата

Когато дойдат великденските празници, винаги съм много развълнувана да посетя парника на баба и да видя какво е готово! Разбира се, това отношение дойде чак, когато спрях да имам постоянен достъп до домашни плодове, зеленчуци и животински продукти 🙂 Ето затова, от както живея далеч от бабите и дядовците си и от техните градини, винаги се радвам по това време на годината да се прибера за празниците, защото успявам да се запася с едно сериозно количество истинска храна!

Всички обичат великденска салата или който както си я нарича 🙂 За мен огромната купа пълна с прясна маруля, краставици, репички и победените в ожесточените борби варени яйца, винаги е представлявало дефиниция на великденска салата. Но от известно време насам си правя една своя вариация, в която включвам всякакви зеленчуци. Тази салата е изключително засищаща, съвсем лесна за приготвяне и, най-важното, страшно здравословна. Всъщност, макар всички да знаят, че зеленчуците са страшно полезни, малко хора знаят точно защо. Ето само една минимална част от здравословните елементи, за които не сме и подозирали, че се съдържат в иначе много познатите ни и любими продукти от великденската салата. 

яйца | витамин А
маруля | витамин B4
спанак | фолиева киселина
авокадо | каротеноиди
чери домати | калий
маслини | биофлавиноиди
печурки | цинк
краставица | витамин К
чушка | витамин С
репичка | желязо
сусам | магнезий

Повече информация за полезните свойства и конкретната хранителна информация на отделните продукти може да откриете тук:

Яйца: Какво се крие зад черупката или митът за демонизирането на яйцата

Неустоимата подправка сусам – неизменна и ароматна част от света на изтока

Репичка – състав и полезни свойства

Чушки – разнообразни и полезни

Краставици – хрупкави, сочни и полезни

Печурка – диетична, лека и витаминозна

Маслини – защо освен вкусни са и полезни

Домати – апетитни, полезни и широко достъпни

13 неща, които може би не знаете за авокадото

Спанак – железни мускули като на Попай моряка

Уникалните свойства на марулята

Великденска салата "Виталия"
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Prep Time
5 min
Cook Time
10 min
Total Time
15 min
Продукти
 1. 4 яйца
 2. 1 маруля
 3. 2 връзки пресен спанак
 4. 1 авокадо
 5. 2 домата
 6. шепа маслини
 7. 4-5 пресни печурки
 8. 1 краставица
 9. 2 чушки
 10. 1 връзка репички
 11. щипка сусам
Приготвяне
 1. Измийте и накъсайте марулята и спанака.
 2. Измийте и нарежете останалите зеленчуци.
 3. Нарежете яйцата.
 4. Разбъркайте всички продукти, поръсете със сусама и овкусете по желание.
 5. Поднесете веднага.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>