Бананови палачинки със сушени череши

Анатомията на една здравословна закуска: как да ни бъде лесно, евтино, вкусно, да се приготвя бързо и да не изисква много продукти?!

 

bananovi-palachinki-susheni-chereshi-4

Количество: 25 мини палачинки

Степен на сложност: лесна рецепта

Време за приготвяне: 30 минути

Бюджет: под 5 лв. 

Полезен съвет: Може да приготвите нежен топинг от рикота, мед и кокосови стърготини, с който да поднесете палачинки в компанията на няколко цели сушени черни череши за приятен сладко-кисел вкус.bananovi-palachinki-susheni-chereshi-2

За провалите и неуспехите в кухнята и извън нея 

Едно от най-ценните последствия от култивирането на толерантност към потенциалния “провал” е, че спираш да се плашиш от мисълта, че дадено твое усилие може да се увенчае с “неуспех”.

Всъщност, понятията провал и неуспех имат изключително субективна дефиниция за всеки от нас и ние сме тези, които създават тази дефиниция. Освен, разбира се, ако не позволим на всички около нас да го направят вместо нас…  Това важи с пълна сила във всеки контекст и аспект от живота ни. При готвенето е същото. 

Ами ако не ми се получи… 🙁

Един от основните аргументи, които чувам от мои близки и познати по време на разговори по темата защо не готвят е, че се страхуват, че “няма да се получи”. Неполучаването също е изключително субективно понятие само по себе си. Истината е, че колкото повече “рискове” поемаме в готвенето – толкова повече вкусни и успешни експерименти имаме шанса да постигнем.

Страхът от неуспех ни парализира и ни обезкуражава. Кара ни сами да се лишаваме от изключителни потенциални възможности заради онази мъничка теоритична възможност, че може нещото да не сработи според очакванията ни. 

bananovi-palachinki-susheni-chereshi-1

Защо е важно да сме толерантни към потенциалния провал?

И тук идва ролята на толерантността към потенциалния провал. Когато подходиш към нещо с нагласата, че започваш процес на изучаване и опознаване на нещо ново, очакванията нямат място. Истината е, че няма как да знаеш какво трябва да се получи от процес, на който се посвещаваш за пръв път. А всеки нов кулинарен експеримент е нов процес, нов експеримент, който може да те изненада с неочаквано успешен резултат.  Ако си позволиш да влезеш в обувките на кулинарен авантюрист и приключенец. А ако това не се случи, ако резултатът е “неуспешен”, просто си научил още нещо, което не работи и при следващия експеримент ще можеш да се облегнеш върху този опит. 

Бананови палачинки със сушени черни череши

След толкова много приказки, много бързо преминавам и към повода за тях. А поводът беше много вкусен! Бананови палачинки със сушени черни череши.

Моите приятели от Serena обичат да ми отправят смели и гъделичкащи авантюристичната ми природа предизвикателства. 

Днешната вкусна идея беше отговор именно на поредното такова. Предизвикателството беше да създам нещо, в което сладко-киселата нежна нотка на сушената черна череша намира чудесно местенце. Но не исках да правя сурови бонбони или някой от другите еднотипни сурови десерти. 

Понеже палачинките са ми страст и понеже беше събота сутрин, нямаше как да не скоча в пореден смел палачинков експеримент. Резултатът – успешен на квадрат! Ако не вярвате – питайте най-почетния ми дегустатор, майка ми и баща ми, с които хапвахме палачинките, докато разбивахме кухнята ми 😉 

bananovi-palachinki-susheni-chereshi-3

 

Бананови палачинки със сушени череши
Write a review
Print
Продукти
 1. 2 банана
 2. 50 гр. брашно от спелта (или друго по избор)
 3. 2 яйца
 4. 2 шепи сушени черни череши без костилки
 5. 1 ч.л. гхи или краве масло по избор
Приготвяне
 1. С помощта на чопър, пасатор или кухненски робот пюрирайте всички продукти до постигане на желаната хомогенност.
 2. Намазнете леко тиган, загрейте на среден огън и сипете малко количество от сместа с лъжица, така че да се оформят палачинки с диаметър 4-5 см.
 3. Печете палачинките за 1-2 минути от всяка страна или докато се отделят лесно от тигана.
 4. Гарнирайте с топинг по желание и поднесете.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Миа
  October 3, 2017

  Здравейте, искам да попитам може ли да се ползва пшенично брашно и с какъв топинг сте ги заляли, изглеждат много вкусно

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 3, 2017

   Здравейте 😉 Може да използвате абсолютно всяко брашно, с което разполагате и предпочитате. Топингът е от рикота, мед и кокосови стърготини в съотношение на око за средно гъста консистенция 😉

 2. Leave a Reply

  Миа
  October 4, 2017

  Благодаря много, а за пропорциите бих ли могла да попитам на колко рикота колко мед се слага? Благодаря предварително.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 4, 2017

   Всичко е въпрос на вкус 🙂 Ако предпочитате по сладко – добавяте повече мед, ако не – по-малко 😉 За съжаление няма универсални пропорции, които да допаднат на всички, личният вкус е най-правилният критерий 😉

 3. Leave a Reply

  Миа
  October 4, 2017

  Благодаря много, Софи ! Страхотна сте, както и рецептите Ви.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 4, 2017

   И аз благодаря! За интереса, милите думи, обратната връзка и подкрепата! И, моля, нека да сме на “ти”! <3

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>