Рецептата на една сбъдната мечта и раждането на друга

Пътят на Foodie Boulevard и защо една кутия може да ни спаси от нездравословни избори

 

Софи Йотова от Foodie Boulevard

Щастливец е всеки, който може да каже чистосърдечно, че познава усещането да сбъдне своя съкровена мечта. Мечтите ни хващат сутрин за ръчичка, изваждат ни от леглото и ни бутат напред в деня ни, независимо от всякакви условности и фактори.

Мечтите ни са там, когато сме най-слаби и смазани от поредната провокация на обстоятелствата. Там са, за да ни покажат, че има смисъл да стиснем зъби и да направим още една крачка напред с надеждата, че ще е в правилната посока. 

Мечтите могат да бъдат одушевени или неодушевени. Могат да бъдат грандиозни или съвсем скромни, дългосрочни или съвсем близки във времето. Общото между тях е, че мечтите изискват отдаденост, страст, постоянство, грижа, любов, вяра в себе си, компромиси, жонглиране, напускане на комфортната зона, лишения, смелост…

Аз съм един безкрайно щастлив човек. И една от милиардите причини за това е, че съм вкусила сладкото усещане от това да видя как една моя съкровена мечта става реалност пред очите ми. Моята вкусна мечта, наречена Foodie Boulevard.

Всичко е възможно, когато човек желае нещо силнo и работи упорито, за да го постигне

Когато бях в 12 клас и трябваше да уча за кандидатстудентски изпити, стресът и умората бяха безумни. Съмнявах се в себе си и способностите си по има няма 50 пъти на ден. Не бях сигурна дали мога да се справя, дали съм достатъчно добра. В един от най-тежките си дни намерих минутка време да напиша нещо на един лист и да го залепя пред очите си. То стои там и до днес пред очите на моя брат дванадесетокласник. Точно това едно изречение не ми позволяваше да се отпусна и да се предам. С цялата си тривиалност и клишираност, това изречение, тези 15 думи, са виновниците за всяко нещо, което постигна в живота си, независимо от естеството и мащабите. Наистина всичко е възможно, когато човек желае нещо силнo и работи упорито, за да го постигне.

Пътят на една вкусна мечта

Foodie Boulevard statistics September 2016

Поглеждам назад и не мога да повярвам, че миналата година по същото време Foodie Boulevard не съществуваше. Имаше я идеята, имаше го желанието да инвестирам вдъхновението, енергията и идеите си в нещо на кулинарна тематика, имаше я и мечтата, но тя беше все още в зародиш и нямаше много конкретни очертания.

Днес, по-малко от година по-късно, Foodie Boulevard има над 9000 фейсбук фена, над 3000 Instagram и над 1800 Pinterest последователи. За този период съм измислила, създала, стилизирала, снимала и писала за над 400 уникални и напълно авторски здравословни ястия от всякакъв характер. До момента блогът е събрал над 400 000 посещения, а рецептите четат в държави от всеки един континент! 

Всички числа, които изредих, далеч не целят да демонстрирам постижения. Ако знаете коя е Софи знаете, че целта на тези числа е да вдъхнови. Целта им е да покаже, че когато човек има своя рожба родена от една мечта, в която искрено вярва, когато й посвещава грижи, време, любов, енергия и постоянство, рожбата започва да пораства, а мечтата – да се сбъдва. 

Защо се случва Foodie Boulevard?

Food Revolution 2016 - Foodie Boulevard

Започнах блога, защото имах нужда от отдушник за мъката си в тежък момент. Започнах го, защото обичам да готвя, обичам естетиката във всичко, обичам да пиша и исках да комбинирам всичко това в едно. Причината да продължавам да го правя обаче, е друга.

За по-малко от година, Foodie Boulevard, моята малка, вкусна мечта, се превърна в място за вдъхновение за хиляди хора. Аз станах посланик на инициативата Food Revolution, започнах да организирам работилници и семинари, и всичко с една простичка идея – да заразявам. Обожавам да заразявам хората с ентусиазъм. Обожавам да заразявам хората с убеждението, че здравословното готвене и хранене може да са страшно забавни и удивително пристрастяващи. Обожавам да заразявам хората с усещането, че ако имат желание за нещо, има начин да го постигнат!  

Каква е рецептата на Foodie Boulevard?

sophie-yotova

Към момента в блога се появяват средно по 5 нови рецепти седмично. Цифрата е сериозна. Но в нея няма нищо невероятно. Всеки от нас се храни. В повечето случаи по минимум 2-3 пъти дневно. Ако сте от хората, които не ходят по заведения всеки ден, това прави по минимум 5 хранения в домашни условия седмично. При мен тези хранения са около 10. И тук всъщност идва отговорът – рецептите в блога отразяват нашето ежедневно меню. Това, което е на трапезата ни на закуска, обяд и вечеря, това, което хапваме докато пътуваме, това, което приготвям за рождените дни на близките ни, вие виждате в блога след ден-два. 

А когато нямам време?

Дори човек да се стреми да се храни с домашно приготвена храна възможно най-често, плановете не винаги се развиват според желанията и очакванията му. Като човек, който работи в офис 8 часа дневно, аз също изпадам в ситуации, в които е 16:00, аз загивам от глад, а съм била в срещи цял ден. Сутринта съм излязла много рано по задачи, предната вечер съм се прибрала късно от кино и време за приготвяне на нещо домашно не е останало. 

Хубавото е, че ако човек е достатъчно информиран от какво се нуждае организмът му, винаги може да мине през някой магазин на път за работа и да грабне едно авокадо, кофичка извара, едно сирене котидж и пакетче сурови ядки заедно с някой плод. И макар този сценарий да звучи достатъчно лесен, колко от вас работят в квартали, където най-близкият магазин е на минимум 15 минути от офиса ви? Колко от вас дори не успяват да намерят време да излязат в обедна почивка, а сутрин тръгват за работа много преди да е отворил единственият магазин в района?

Всички тези препятствия ни предоставят толкова удобни оправдания, че спокойно можем без угризения да хрупнем пакетче солети или кроасан от вендинг машината в офиса, когато сме вече обезумели от глад, нали? Знам, че е така, защото дълго време съм използвала комфорта на тези оправдания, за да рационализирам проблемите си с емоционалното хранене. Но в един мой много любим сериал неслучайно се казва, че човек винаги има избор, дори, когато няма избор.

Какво е Kutia.bg?

kutia-september-issue-3

Когато сме в ситуации като описаните и наистина нямаме време и възможност нито да си приготвим, нито да си купим нещо здравословно за хапване на крак или в офиса, винаги е хубаво да имаме някакъв резервен план. През последните години сме доста облекчени благодарение на множеството заведения, които правят доставки до домовете и офисите ни. Но колко пъти сте имали апетит за нещо, което не можете да си поръчате от заведение? Яде ви се нещо сладко, нещо лесно, нещо за между другото. Но въпреки това искате да направите здравословен избор, вместо солетите, вафлите и кроасаните от вендинг машината. 

Е, след всичко, което ви разказах за раждането и преследването на мечтите, за обгрижването на една рожба, за инвестирането на любов и енергия в скъп проект, съм наистина щастлива, че ставам свидетел на реализирането на една такава чужда мечта. Kutia.bg е решението на следобедния глад в офиса. Kutia.bg е рожбата на едно прекрасно, усмихнато и безкрайно лъчезарно момиче, което знае точно какво е да гладуваш в офиса без минутка време да скочиш до магазина за нещо здравословно. 

Като човек, който се опитва да избягва пакетирана храна, аз си давам сметка, че това не винаги е постижимо. Като човек, който също така се е борил с емоционално хранене и хранителни зависимости дълго време знам също, че изкушенията винаги ще са там. Но ефикасното решение в дългосрочен план не е да бягаме от тях, а да ги “опитомим”, да намерим здравословни алтернативи на бивши изкушения, които са предизвиквали у нас раздиращо чувство за вина. Този нов проект, тази нова вкусна мечта на един друг подобен на мен мечтател е точно това дългосрочно решение.

kutia-bg

Разказвайки ми за идеята и замисъла зад Kutia.bg още докато течеше пламенната подготовка по проекта, от енергичността на Дарина прозираше колко силно вярва в тази своя рожба. Пълна с нови и различни, внимателно селектирани сладки и солени здравословни алтернативи на традиционно нездравословни неща всеки месец, кутията е нещо, което ще пристигне директно в офиса и ще бъде онзи резервен план, който понякога ни се иска да имаме.

Като бях малка вкъщи имахме шкаф с “боклуци”, към който аз и брат ми посягахме, когато дойдеше време да гледаме нещо по телевизията или просто ей така между другото. Днес много от нас имат шкафове с боклуци в офисите си. Благодарение на Kutia.bg вече можем да имаме една друга категория шкафове 🙂 А най-прекрасното от всичко е, че вместо да се чудим от къде да намерим възможно най-здравословните алтернативи на любимите ни снаксове и сладки изкушения, те са вече там, в Kutia.bgи могат да ни чакат в офиса всеки месец.

kutia-bg-2

Винаги е много вълнуващо, когато си част от нещо ново, а да съм сред първите, които погледнаха в първата месечна кутия на Kutia.bg беше наистина много специално за мен! Само сега всички приятели на Foodie Boulevard могат да се възползват от 10% намаление от стойността при поръчка на първата си кутия от Kutia.bg с промо код FOODIE.  

Искам да пожелая на Дарина енергия и постоянство да обгрижва своята рожба и да помага на своята вкусна мечта да расте и да се развива всеки ден. И дано съм успяла да заразя поне някого с малко от вярата си, че мечтите наистина се сбъдват, когато го искаме достатъчно. 

 

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>