Детоксикираща домашна лимонада

Детоксикираща домашна лимонада

Все по-често от всякакви места се тръби думата “детоксикация”. Цяла мултимилионна индустрия се гради на основата на принципите за детоксикиране, антиоксиданти и всякакви подобни ключови думи, които грабват хората с интерес към здравословния начин на живот. Рекламират ни всякакви добавки, всякакви супер смутита с всякакви супер неща в тях и в това няма нищо лошо. Просто всеки от нас има свободата да се поинтересува достатъчно и да вземе своето решение склонен ли е да инвестира в такива продукти или предпочита да разчита на добрите стари домашно приготвени средства за пречистване на организма.

Лятото тази тема е особено актуална, защото високите температури ни карат да се чувстваме някак изтощени и отпаднали. И някак си дори само идеята за нещо освежаващо и прочистващо ни кара да се чувстваме малко по-добре. Днес ви предлагам моя домашен детоксикиращ еликсир – лимонада с мед, лимон и джинджифил. 

Детоксикираща домашна лимонада

“Вълшебното” трио мед + лимон + джинджифил

За това доста известно трио (мед + лимон + джинджифил) може да се каже много. Тази комбинация има репутацията на почти вълшебна, защото с нея се свързват всякакви здравословни ползи. От пречистване, отслабване, засилване на имунитета през лекуване на рак, та чак до облекчаване на менструални болки и мигрена. Повече за здравословните ефекти, които се свързват с комбинацията от тези продукти, може да прочетете тук.

Джинджифилът – мощен антиоксидант 

До каква степен всички тези благотворни ефекти, които се свързват с тези продукти, са истина, не знам. Знам, обаче, че сам по себе си всеки един от продуктите има научно доказани здравословни свойства. Меда и лимона ще превърна в главни герои на някоя следваща рецепта, но джинджифилът заслужава малко по-специално внимание днес. Благодарение на фитохимикалите, които се съдържат в джинджифила, той е антиоксидант номер 1 в света на растенията. Джиндифилът съдържа 14 основни биоактивни компонента, като основните му свойства се дължат на феноли, известни с името джинджероли. Подробна информация за състава му, за какво се ползва и с какви здравословни ползи се свързва, може да видите тук

И за да се получи моята лимонада с възможно най-освежаващ ефект, освен горните продукти включих и още няколко от любимите ми летни източници на свежест и витамини – краставица и магданоз 🙂 Ако можете да си набавите домашни, детоксикиращият ефект ще е най-реалистичен. За ползата и ролята на всички зеленеещи зеленчуци ви разказах в статията Какво не знаем за зеленолистните зеленчуци и как разнообразно да ги интегрираме в менюто си?

Ако не си падате по магданоз, спокойно сложете на негово място шепа спанак или лапад. Прекрасна свежа нотка биха добавили няколко листа прясна мента. Ако пък не консумирате мед – харесайте си някой от любимите си подсладители и използвайте него вместо меда. Много приятен вкус би се получил с нектар от агаве или гроздов сироп. 

Детоксикираща домашна лимонада

Детоксикираща домашна лимонада
Serves 3
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
  1. 2 краставици
  2. шепа пресен магданоз
  3. 3-4 с.л. смес от мед, сок от лимон и настърган джинджифил
  4. 500 мл. вода
  5. лед
  6. плодове по избор за декорация
Приготвяне
  1. Измийте и обелете краставицата. Нарежете я на средно големи кубчета.
  2. Поставете всички продукти в блендер и блендирайте до постигане на желаната хомогенност.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>