Хрупкави пилешки бутчета със сочни зеленчуци

5 стъпки към перфектното хрупкаво пиле – без пържене, без усилия

Хрупкави бутчета със зеленчуци

Всеки от нас си има по някое изкушение, което напълно го обезоръжава. Дори да сме култивирали здравословна нагласа към храната и да сме възпитали у себе си навици да посягаме основно към полезни продукти и ястия, човешко е да попаднем в ситуация, в която чудовищно много ни се яде нещо…лошо 🙂 И това по никакъв начин не е фатално.

Повечето така наречени храни за душата (от английски soul food или comfort food), към които хората днес привикват, са най-често бързи храни. Това са храни, за които се сещаме, изведнъж ни се прияждат нелогично много, правим 20 крачки и си ги купуваме от близкия ресторант за бързо хранене, лафка, супермаркет или ги поръчваме по телефона само с 2 изречения. И най-често само няколко минути след като сме приключили с храненето, вината ни завладява.

Като човек, който е водил такива вътрешни борби в продължение на години, с твърдо убеждение защитавам тезата, че няма нужда човек да се отказва от най-любимите си изкушения, за да живее и да се храни здравословно, а просто трябва да направи необходимото, за да открие здравословните алтернативи, които ще работят за него. Ето в случая хрупкавото пиле – колко хора познавате, които настръхват при мисълта за KFC, Burger King или някоя друга местна верига за подобни пържени/панирани “изкушения”? Днешната рецепта е едно прекрасно решение за всички върли фенове на хрупкавото пиле. Ще ви споделя как вкъщи се хапват хрупкави пилешки бутчета с чиста съвест и невероятна наслада 🙂

Хрупкави бутчета със зеленчуци

В цялото приготвяне няма никаква философия. Хрупкавият ефект се постига изключително лесно, като единственото, което трябва да направите,  е да си приготвите смес от любимите си подправки и да смелите няколко пълнозърнести сухара в чопър или да ги натрошите на ръка. Винаги, разбира се, може да използвате и галета вместо смлян сухар. Относно зеленчуците – какво са едни апетитни хрупкави пилешки бутчета без подходяща компания? Гарнитурата, която ви предлагам, ще допълни хрупкавото преживяване с една сочна сърцевина за баланс. Вижте петте кратки стъпки как да сложите на трапезата здравословна алтернатива на една най-популярните у нас и навън храни за душата.

Хрупкави пилешки бутчета със сочни зеленчуци
Write a review
Print
Продукти
 1. 6 пилешки бутчета
 2. 5-6 картофа
 3. 400 гр. карфиол (1 замразен пакет)
 4. 400 гр. микс замразени зеленчуци
 5. около 5-6 с.л. сушени подправки микс по избор (аз използвам чубрица, червен пипер, къри, кориандър, босилек, бял пипер, чесън на прах)
 6. 1-2 с.л. зехтин за готвене
 7. 3-4 с.л. галета или 4-5 пълнозърнести сухара
Приготвяне
 1. Размразете зеленчуците.
 2. Разбъркайте подправките заедно с галетата (или смления сухар).
 3. Добавете зехтина към бутчетата и зеленчуците и старателно разбъркайте, така че всичко да се покрие с тънък слой зехтин (прави се с цел подправките да полепнат и да се задържат).
 4. Изсипете микса подправки и галета (сухар) при бутчетата и зеленчуците и разбъркайте добре, за да може всяко парченце да се покрие обилно.
 5. Поставете бутчетата и зеленчуците в плик за печене и печете за около час в предварително загрята на 220 градуса фурна.
Забележка
 1. Зеленчуците стават хрупкави отвън, а вътре остават меки и сочни.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>