Кокосово смути с авокадо и конопен протеин

Течна енергия: да помогнем на тялото да се възстанови след тренировка


 • Как да спасим положението при липса на време за закуска?

 • Какво е важно да знаем при избора на продукти за смути?

 • Суперхрана на деня: конопеният протеин на фокус


smoothie-good-morning3

Едно от най-хубавите и градивни неща, които направих за себе си от началото на 2017, беше да се върна към активните тренировки. Редовни, пълноценни, комплесни, смазващи. Такива, които ти причиняват онази сладка мускулна треска, от която изпитваш чувство на продуктивност и лично удовлетворение.

Едно от най-важните неща за мен е винаги преди тренировка да закуся пълноценно. Но въпреки това, приключвайки с тренировката, тялото ми усеща комбинация от глад и жажда.  Тези сигнали на тялото ми ме подтикнаха да започна да експериментирам със смутитата.

Днес ви споделям една от рецептите за смути, която сякаш помогна на тялото ми да се възстанови след една от тренировките доста по-бързо от по принцип. И това никак не беше случайно. За пръв път включих в смути една нова суперхрана, която попадна в полезрението ми – конопен протеин. 

smoothie-good-morning

Как да спасим положението при липса на време за закуска?

Освен да играят ролята на чудесен вариант за възстановяване след тренировка, едно от основните предимства на смутитата е, че спасяват положението, когато нямаме време за закуска. Макар по принцип да не съм привърженик на течната закуска, едно пълноценно приготвено смути може да даде на организма ни абсолютно всички макронутриенти и безброй витамини и минерали. И всичко това, в достатъчни количества, че да сме сити до обяд.  

Какво е важно да знаем при избора на продукти за смути?

Когато обаче се развихрим и започнем да се чудим какво да сложим в смутито си, винаги има риск – склонни сме да комбинираме твърде много продукти. Ако сте като мен и разполагате с  доста суперхрани е съвсем естествено да се изкушите да ги сложите всичките в смутито си. Това не изпраща никак добър сигнал на тялото, защото макар продукти на природата, съставът на тези суперхрани е много разнообразен и може да причини нежелани ефекти. Когато започнете да приемате нова суперхрана, включвайте по малко количество от нея в храненето си и се стремете да не я комбинирате с повече от още една друга.

smoothie-good-morning2

Суперхрана на деня: конопеният протеин на фокус

Бях дочула, че конопеният протеин спомага за по-бързото възстановяване на тялото след тренировки. Макар да съм човек, който категорично не се осланя сляпо на гръмки маркетингово позиционирани предимства на продуктите от здравословната ниша, аз съм човек, който обича да тества. Точно така направих. Реших да дам шанс на конопения протеин и постепенно да го включа в менюто си. 

Разбира се, плацебо ефектът винаги е възможен, но мога откровено да кажа, че при мен имаше известна разлика. Дали заради останалата храна, която консумирах в конкретния ден или пък заради самия конопен протеин, умората ми до вечерта определено беше по-малка от по принцип. 

Всъщност, сам по себе си конопеният протеин е хранителна добавка, която се получава от конопени семена. Той е много богат на разнообразни хранителни вещества. Конопеният протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, както и омега – 3, омега – 6 и омега – 9 мастни киселини, много витамини и минерали. 

Най-важното за конопения протеин е съдържанието му на глобуларен едестин и то над 60%. Казано на по-достъпен език, това е най-лесната за усвояване от човека форма на протеин. 

Поради всички тези характеристики, конопеният протеин спомага за по-бързо възстановяване на мускулите и неслучайно се предпочита от спортисти. Освен това се твърди, че конопеният протеин действа добре на нервната система и регулира нивата на кръвната захар.

Кокосово смути с авокадо и конопен протеин
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
 1. 2 шепи спанак
 2. 1 шепа магданоз
 3. 200 мл. кокосово мляко
 4. 1,5 ч.л. кокосово масло
 5. 1/3 авокадо
 6. 3 фурми (+ допълнително по желание за екстра сладост)
 7. 3-4 сурови какаови зърна
 8. 1 с.л. конопен протеин
 9. 2-3 с.л. семена чиа
Приготвяне
 1. Блендирайте всички продукти без чиата до пълна хомогенност.
 2. Добавете чиата и разбъркайте добре.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>