Филе от африкански сом със салца от авокадо

Филе от африкански сом със салца от авокадоКогато спомена, че искам да готвя риба, вкъщи настъпват Радини вълнения – моят най-почетен дегустатор обожава всяко рибно ястие, което приготвя, но изрично държи да не е вкъщи, когато готвя рибата 🙂 Явно има причина миризмата на готвеща се риба да има сериозен контингент от анти фенове, макар за моя милост с тази моя липса на обоняние това да е един напълно непознат проблем 🙂

С контекста, който обрисувах, би трябвало човек да може да си даде сметка защо да приготвям филе от африкански сом и изобщо да готвя този вид риба под всякаква форма, се превърна в личен триумф за мен, когато моят най-почетен дегустатор изобщо дори не усети, че това се случва в съседната стая!

Филе от африкански сом със салца от авокадо

Африканският сом е риба, която е изключително полезна заради балансираното съдържание на протеини, мазнини и аминокиселини, съдържа витамини А, С и Д, и има под 100 калории за 100 грама.  Месото  много напомня на пилешкото като вкус и текстура, и изобщо не мирише при готвене.

Преди време приготвих котлети от африкански сом с пролетни зеленчуци, които са доста по-различни от филето заради наличието на макар и малко кости. Приятната ми изненада, докато готвех днешната рецепта за филе от африкански сом, стана още по-голяма, когато не видях нито една дори малка костица във всички филета, които обгрижих с палитра от билки и сложих да се пекат (а това бяха 2 килограма риба!). 

Филе от африкански сом със салца от авокадоСалцата от авокадо и краставица, която приготвих като компания на филето, е един съвсем леко кисело-солен акцент, който чудесно подчертава вкуса на рибата. Имайте предвид, че африканският сом променя вкуса си след като се замрази, така че ако можете го консумирайте съвсем пресен, но пък за сметка на това, след като се сготви е една от малкото риби, която е еднакво вкусна и веднага сервирана, и след като е изстинала. 

Филе от африкански сом със салца от авокадо

Филе от африкански сом със салца от авокадо
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
25 min
Total Time
40 min
Prep Time
15 min
Cook Time
25 min
Total Time
40 min
Продукти
 1. 2 филета от африкански сом (около 200 гр. всяко)
 2. 1/2 с.л. самардала
 3. 1-2 с.л. готов микс подправки за риба (или други подправки по избор)
 4. 3-4 ореха
 5. 1 авокадо
 6. 1/2 краставица
 7. 2 с.л. лимонов сок
 8. хималайска сол на вкус
Приготвяне
 1. Овкусете добре филетата с подправките и натрошете орехите върху тях.
 2. Поставете филетата в предварително загрята на 200-220 градуса фурна и печете докато рибата започне да порозовява леко (между 15 и 30 минути в зависимост от размера на филетата).
 3. За салцата: накълцайте авокадото и краставицата на дребно или ги пюрирайте в чопър. Добавете лимоновия сок и солта и разбъркайте.
 4. Сервирайте рибата със салцата и гарнирайте по желание с леко запечени чери домати.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>