Веган сирене от кашу с ароматни билки

Неочаквано лесна рецепта без желиращи агенти и без специални уреди

Веган сирене от кашу с ароматни билки

Случвало ли ви се е да опитате нещо изумително вкусно някъде и да искате страшно много да си го приготвите в домашни условия, но да ви се струва толкова сложно, че така и да не се захващате? Е, точно такъв беше моят случай с веган сиренето от кашу. Опитвала съм уникално вкусно веган сирене – както небезизвестната Сиренека , така и непознати марки в различни заведения у нас и в чужбина.

Всеки път се заричам, че ще се опитам да приготвя и сама веган сирене и всеки път се разубеждавам заради нагласата, че е страшно сложно и изисква странни и редки продукти, кой знае какви уреди, и кой знае колко време… До вчера. Вчера сътворих може би най-вкусното веган сирене от кашу, което някога съм опитвала. По своя рецепта родена ей така в движение. Нескромно? О, да 🙂 Но само вижте колко лесни и достъпни са продуктите, изпробвайте рецептата и набързо ще добиете и вие самочувствие на мастъри на домашното веган сирене!Веган сирене от кашу с ароматни билки

Понякога най-доброто, което може да ти се случи, е плановете ти да се объркат…

Доста идеи за рецепти за веган сирене бях изчела онлайн и почти всички включваха някакъв желиращ агент, било то агар-агар или желатин (който очевидно изважда рецептите от веган категорията). Моята цел не беше да приготвя точно веган сирене, а просто сирене от кашу, така че бях склонна да включа желатин. Обаче, започвайки да творя моето сирене се оказа, че нямам желатин. Посегнах към агар-агара и с досада и сериозно разочарование установих, че срокът му е изтекал преди около половин година. Втора засечка. В крайна сметка, вече бях киснала кашуто си в продължение на 3 часа. А никак не ми се искаше да стоваря 300 грама накиснато кашу пред най-почетния си дегустатор, който (бях убедена) щеше да го засмуче като мравояд за отрицателно време, защото обожава мекичко кашу… Така че решението беше взето. Щях да се опитам да направя веган сирене от кашу без никакви желиращи агенти. 

Веган сирене от кашу с ароматни билки

Продуктите

Освен очевидното кашу, това, което допринесе към пълноценния вкус на моето веган сирене, бяха подправките. И още няколко бонус продукти. В доста от рецептите, които проучих, присъстваше лимонов сок. Изобщо не се поколебах дали да го включа и в своята, тъй като обожавам кисело-соления вкус по принцип. Освен това, лимоновият сок втечнява леко сместа за сиренето, което я прави доста по-удобна за работа. 

В хладилника ми от известно време се подвизава ето този растителен провиотик, който използвах за приготвянето на веган кисело мляко. Не знам нищо за процеса на ферментация, но интуицията ми подсказа, че едва ли ще сбъркам ако сложа от него и в моето сирене. Добре, че редовно слушам интуицията си. Не знам, дали е помогнало на процеса, но резултатът беше дори по-добър от това, което очаквах!

Понеже исках сиренето ми да има твърда текстура, а не целях да получа крема сирене, все пак ми се искаше да изнамеря нещо у дома, което да ми даде онзи желиращ ефект, който търсех. Вече си бях направила сутрешната разходка в тази доста мразовита есенна сутрин, така че втора разходка до магазина нямах намерение да правя. И тогава се сетих, че освен хранителна добавка ябълковият пектин има способността да желира. Макар не в същите мащаби като агар-агара или желатина, ябълковият пектин може да придаде еластична текстура на различни течности. Вкусът му е ненатрапчив и е съвсем лесен за употреба. 

В повечето рецепти, на които попаднах, присъстваше хранителна мая, но реших, че ще пробвам какво ще се случи ако използвам тази, която ми е позната по принцип. Отново – добро решение 🙂 Бирената мая включих, защото по принцип я добавям към всякакви рецепти, а и текстурата й чудесно допълва тази на накиснатото кашу. 

Веган сирене от кашу с ароматни билки

Приготвянето

Освен накисването на кашуто, което отнема минимум 4 часа, приготвянето се състои буквално в 2 лесни стъпки, които отнемат не повече от 10тина минути. Термична обработка не се изисква, а единственият уред, който използвах, беше верният ми чопър. Същият резултат може да се постигне с пасатор и кухненски робот. 

Овкусяването

Спокойно можех да спра процеса без подправките – сиренето щеше да си има не по-малко впечатляващ вкус. Подправките обаче дават възможност да придадете онзи лек нюанс, който по принцип харесвате, когато подправяте ястията си. Аз сложих червен пипер, домашна чубрица, къри и розмарин, но тук личното решение е определящо 🙂 

Веган сирене от кашу с ароматни билки
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
4 hr
Cook Time
10 min
Total Time
4 hr 10 min
Prep Time
4 hr
Cook Time
10 min
Total Time
4 hr 10 min
Продукти
 1. 300 гр. сурово кашу
 2. сок от 1/2 лимон
 3. 1 таблетка провиотик
 4. 2 ч.л. ябълков пектин
 5. хималайска сол на вкус
 6. 1/3 ч.ч. люспи бирена мая
 7. подправки по избор
 8. кокосово масло или зехтин за намазване
Приготвяне
 1. Накиснете кашуто за минимум 4 часа. Когато е напълно омекнало, отстранете водата и го изплакнете добре.
 2. Към вече омекналото кашу добавете лимоновия сок, ябълковия пектин, солта, бирената мая и съдържанието на таблетката провиотик.
 3. Блендирайте всички продукти много добре с чопър, кухненски робот или пасатор. Целта е да се получи гладка и хомогенна смес.
 4. Поставете получената смес в предварително добре намазнена купичка и загладете отгоре. След около час отделете внимателно полученото сирене (все още меко) от купичката.
 5. Оваляйте сиренето добре в подправките и го оставете в хладилника за още няколко часа.*
 6. Консумирайте сиренето директно или намазано върху филия.
Забележка
 1. Сиренето е готово за консумация веднага, просто с течение на времето се втвърдява и става по-удобно за нарязване.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Dimka
  August 12, 2017

  Здравейте,
  Може ли да се направи с обикновена мая за сирене, и каква е ролята на про биотика тук?

  Благодаря

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   August 14, 2017

   Здравейте. не съм ползвала мая за сирене и нямам представа дали може да се ползва в този случай, но не смятам, че има смисъл, защото тук продуктът не е млечен и маята за сирене едва ли е най-подходяща за целта. Относно проВиотика (това е различно от проБиотик), в статията съм посочила защо всъщност реших да го включа в рецептата:

   “В хладилника ми от известно време се подвизава ето този растителен провиотик, който използвах за приготвянето на веган кисело мляко. Не знам нищо за процеса на ферментация, но интуицията ми подсказа, че едва ли ще сбъркам ако сложа от него и в моето сирене. Добре, че редовно слушам интуицията си. Не знам, дали е помогнало на процеса, но резултатът беше дори по-добър от това, което очаквах!”

   Коментарът се отнася за този продукт: http://foodieboulevard.com/shop/produkt/proviotic/

 2. Leave a Reply

  Софи
  November 22, 2017

  Здравейте, бихте ли пуснали работещ линк на пробиотика или името чу. Също, бихте ли казали, че това сирене се соближава до традиционното бяло, краве сирене или няма такова нещо 🙂 благодаря!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   November 23, 2017

   Здравейте. Сиренето няма нищо общо с кравето сирене или с което и да е “истинско” сирене, сравнението идва заради подобната на крема сирене консистенция. Но макар да се различава от традиционното, ядковото сирене е едно от онези “странни” неща, които според моя опит се харесва на най-много от хората, които не си падат по странни неща по принцип. С други думи, дори скептиците го харесват 😉

   А ето го и провиотика: http://proviotic.bg/?lang=BG

 3. Leave a Reply

  Светла
  February 26, 2018

  Здравейте, харесах вашата рецепта за сиренека, днес ще я направя. Вече накиснах кашуто. След 8-10 часа “сглобявам” продуктите!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   February 26, 2018

   Радвам се, че идеята ви е допаднала 😉 Успех! Само едно уточнение – рецептата не е за сиренека – сиренека е име на конкретен продукт (безкрайно любим мой), чиято рецепта е търговска тайна и няма как да я репликирам 😉 Това тук е просто моята интерпретация за сирене от кашу. Надявам се да ви допадне!

 4. Leave a Reply

  Vili
  July 15, 2018

  Невероятно е на вкус.Отдавна се канех да направя и преглеждах рецепти.Над очакванията ми е…..ни го направих малко по-рядко ….за мазане на филийка и бързайки сложи вътре подправките..Следващият път ще
  го направя по-гъсто , за да се реже. Сърдечно благодаря за рецептата!

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   July 15, 2018

   Много се радвам, че се е получило успешно и много благодаря за обратната връзка! Следващият път ще се радвам да споделите и някоя снимка директно на страницата на Foodie Boulevard във Facebook 😉

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>