Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар

За зависимостите, малките победи и специалните поводи

Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар

Мисля, че не съм срещала човек, който да не обожава крем карамел. Със сигурност има такива, но според мен повечето от тях просто са яли лошо приготвен крем карамел, който им е създал тотално грешна представа за този вълшебен десерт. За последната година съм приготвила десетки здравословни десерти, както изцяло авторски и напълно нови, така и алтернативи на традиционно нездравословни десерти. Но до вчера не се бях и замисляла да приготвя крем карамел. И то не за друго, а защото не можех дори самата аз да допусна, че здравословна версия на този десерт би могла да се мери по вкусови качества с традиционната. Е, може да си представите искрената ми изненада и направо радост, когато опитах първата хапка от този диетичен крем карамел и установих, че моята здравословна версия е дори по-вкусна от оригиналната! Звучи нескромно, но като за самокритичен кулинар си е достоверно 🙂 Но не беше само това – дори най-почетният ми дегустатор беше на същото мнение, а той е още по-критичен към десертите. Така че с голям ентусиазъм ви споделям една от най-успешните рецепти за десерти, които съм създавала – диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар. Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар

Малко бърза предистория – много ми се искаше този уикенд да създам някаква много специална рецепта, която да е достойна за отбелязване на много специален повод. От известно време си мисля, че е доста странно, че такъв любител на десертите като мен никога не се е и опитвал да приготви крем карамел. Това е така отчасти може би, защото крем карамелът е с репутацията на доста сложен за приготвяне и със сериозен потенциал за объркване десерт. Отчасти е така може би, защото в последната година основният ми фокус беше върху измисляне и приготвяне на здравословни десерти, а крем карамелът е всичко друго, но не и здравословен. Е, явно времето му дойде съвсем на време, защото сега спокойно мога да кажа, че вече крем карамелът има официален статут на здравословен десерт в моето редовно меню 🙂  

Магията на перфектния крем карамел

Крем карамелът се приготвя със съвсем малко продукти. В рецептата му влизат яйца, прясно мляко, захар и по желание ванилия. Това, което според впечатленията и коментарите във форумите и блоговете онлайн най-много затруднява множеството кулинарни ентусиасти, е самият процес на приготвяне или печенето. Крем карамелът се пече на водна баня. С други думи, формичките, в които ще го печем, се слагат в тава, която се пълни с вода до половината. Печенето става на 150-160 градуса най-много, като най-важното е водата в тавата да не кипва, защото това води до образуване на шупли в крема. Звучи сложно. Не е. Ама никак! Това беше моят първи опит за приготвяне на крем карамел и нищо не се обърка. 

За зависимостите, осъзнаването и признаването на проблемите ни

Но нека за момент се върна към повода, за който много исках да създам специална рецепта.  Днес се навършва година, от както запалих цигара за последен път. На практика не звучи кой знае колко тържествено, но да ви кажа, за мен това е огромна победа. И моят диетичен крем карамел се получи достатъчно достоен, за да отбележа с него този специален за мен повод. 

Като за момиче на 26, да казвам, че пуша от 10 години беше доста неприятно. От 16-годишна усърдно култивирах един уж невинен навик, който уж можех да спра, когато си поискам. Самата аз не можех да осъзная, че съм позволила на някакъв изкуствено създаден лош навик да има такъв контрол над мен. Оказа се, че нито навикът беше невинен, нито можех да спра, когато си поискам. Много хора през годините ми бяха подхвърляли, че трябва да спра. Аз знаех, че трябва. Знаех и че ще. Просто “ще” момента го оставях някъде напред във времето. В един от любимите ми ситкоми имаше готиния израз “problem for future me”. Е, проблемът си беше не само за бъдещото ми аз, но и за тогавашното ми, че и за миналото.

Много пъти се “опитвах” да спра с ясната нагласа, че ще се понапъна, но вероятно няма да се получи. И тогава някой щеше да ме ядоса или пък щях да съм на бар с приятели, или пък шефът ми щеше да ме изнерви, или пък щях да съм стресирана преди интервю за работа… и щях да запаля. И поредният опит щеше да се окаже неуспешен. До миналия юли. Когато баба ми почина от изключително рядка форма на рак.

Когато спреш да позволяваш на външни фактори да имат власт над теб…

Миналата година беше повратният момент, в който взех разни истински решения. Ама ги взех наистина. Окончателно и необратимо. И да спра да пуша беше едно такова решение. Четири дни, след като баба ми почина от рак и по този начин в главата ми се засади мисълта, че не е изключено да имам известно генетично предразположение към коварната болест, аз спрях. В началото се бях въоръжила с 2 опаковки хапчета за отказване на цигарите. С готовност щях да прибегна към лепенки, аудио хипнози и каквото още беше необходимо, но този път наистина го бях решила. Щях да спра да пуша. Но не хапчетата ми помогнаха. Не лепенки или хипнози. Силата на волята ми ми помогна. Защото в онзи следобед на 17ти юли седях с една от най-близките си приятелки на терасата на едно заведение в мола на Стамболийски, вдишвах поредна доза гадост от цигарата, за която даже бях помолила своята приятелка, и си мислех как най-накрая ми е дошло времето да взема нещата в ръце.

Различно е да пушиш от дъжд на вятър и да нямаш нужда първото нещо, което правиш сутрин, да е да запалиш цигара. Какво са 1-2 цигари месечно, нали? Когато, обаче, осъзнаваш, че подсъзнанието ти е отредило много специална роля на гнусния навик, нещата започват да стават малко плашещи. Защото кутия на ден звучи ужасяващо. В последствие дори половин кутия се усещаше така. В края вече кутията беше четвърт, но тази четвърт беше нещо фиксирано в моето ежедневие. Даденост, неотложна част, закономерност. Е, реших, че закономерностите ги решавам аз, не те мен.   

Да направиш първата крачка е най-трудно

В този момент, най-голямата услуга, която можеш да си направиш, е да предприемеш един много важен ход в две стъпки. Стъпка 1: спираш да беснееш и да отричаш, и като голям човек си признаваш пред себе си, че имаш проблем. Стъпка 2: Осмеляваш се да признаеш проблема пред най-близките си хора, които да имат готовност да ти осигуряват подкрепа в моментите, в които ще се бориш с проблема. Успееш ли да се справиш с тези 2 стъпки, нещата нататък стават по-различни. Няма да е лесно, но ще е трудно по друг начин. Тогава поне вече ще си наясно кой е врагът ти, ще знаеш срещу кого се бориш. 

И от една година разсъждавам все по този начин. Разсъждавам си и не пуша. Дори не съм посегнала към цигара, колкото и пъти да ми се приискваше мъчително много. Затова и днешният 365ти ден от онзи момент е толкова специален за мен. Защото това е не просто годишнина от момента, в който спрях да пуша. Днес е годишнина от момента, в който погледнах спокойно един свой голям враг в очите, без да извръщам поглед, без да се правя, че всичко е наред, и просто реших да го победя.  

Всяка битка, която човек води с някаква зависимост, е изпитание. За околните тази битка може дори да не е видима или чак толкова сериозна, колкото ние сами я усещаме. Но за нас това е най-важната битка. 

Защо е важно да си намираме малки поводи за празнуване?

Ето затова аз чувствам днешния ден като повод за празник. Празнувам, че за една година аз останах вярна на себе си, вярна на едно решение, което много пъти съм могла да потъпкам. Съвсем лесно и за нула време. Но за една година аз не позволих на никакви обстоятелства да ме разколебаят и да замъглят убеждението ми. Пожелавам си всяка вътрешна битка занапред да водя по този начин. Да успявам да осъзнавам и да признавам проблемите си. И с ясно съзнание да тръгвам в обратна посока – към една по-зряла, по-осъзната, по-спокойна, по-малко зависима и повече силна версия на себе си. 

Ето за това направих този много специален диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар – за да отбележа моя специален ден. Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар

Диетичен крем карамел?! И то вкусен?! Да и още как!

Е, лирическото отклонение се получи малко по-дълго, от колкото планирах, така че бързо се връщам към същественото – днешното здравословно откритие. 

За бадемовото мляко мога да кажа, че е перфектна алтернатива на прясното мляко. Доста хора с проблеми с лактозата изцяло изключват прясното мляко от менюто си. Самата аз се опитвам да огранича консумацията на прясно мляко. Бадемовото мляко замества прясното по перфектен начин в тази рецепта. Консистенцията и вкусът на крем карамела по нищо не издават, че млякото в него не е традиционно. Ако не харесвате или не разполагате с бадемово мляко, спокойно може да го замените с кокосово, соево или всеки друг вид ядково мляко. 

Относно сладостта на крема – бялата захар е напълно изключена от десертите, които приготвям и консумирам от близо година насам. И не, защото съм претенциозна снобарка – хипстър, която не допуска никъде около аурата си нищо нездравословно, а защото бялата захар е тема, към която имам малко по-специално отношение, което ще оставя за някое бъдещо лирическо отклонение 🙂 И разбира се, защото бялата захар е меко казано нездравословна. 

Постоянно търся разни здравословни подсладители, които да използвам в десертите си. Когато включа захар в нещо, тя е най-често кокосова или в краен случай кафява. Кокосовата захар се приема като доста по-здравословна опция от бялата захар, а и калориите в нея са доста по-малко. Като характер, кокосовата захар има карамелен вкус и цвят, което я прави абсолютно перфектна за днешната рецепта. Освен кокосовата захар, в моя диетичен крем карамел сложих и ксилитол. Може би сравнително непознат, ксилитолът е онова нещо, коеото в последно време виждате сред съставките на дъвките вместо аспартама.

Що е то ксилитол?

Ксилитолът е брезова захар и има с 40% по-малко калории от нормалната захар. За него се тръби доста напоследък, но и той е от онези уж здравословни продукти, към които трябва да подхождаме с внимание, тъй като прекомерната му консумация е нежелателна. Да си призная, за пръв път използвам ксилитол в рецепта и вкусът му ми допада страшно много. Имайки предвид, че захар използвам в рецептите си може би веднъж месечно, смятам да му дам шанс и занапред, в умерени количества, разбира се 🙂 

Благодарение на тези две алтернативи, моята диетична версия на крем карамел съдържа около 60% от калориите на традиционния крем карамел, а вкусът му е наистина още по-обезоръжаващо нежен и изкусителен от този на традиционния. 

 

Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 25 min
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr 10 min
Total Time
1 hr 25 min
Продукти
 1. 300 мл. бадемово мляко
 2. 3 яйца
 3. 4-5 с.л. кокосова захар + 1 с.л. студена вода за карамелизиране
 4. 1/3 ч.ч. кокосова захар
 5. 1/4 ч.ч. ксилитол (брезова захар) по желание
 6. щипка ванилия
Приготвяне
 1. Налейте вода до половината на съда, в който ще печете крема.
 2. Поставете тавата с водата да се загрява във фурна на 150 градуса.
 3. Разбийте яйцата с бадемовото мляко, подсладителите и ванилията. Захарта трябва да се разтвори напълно.
 4. Поставете 4 с.л. кокосова захар и 1 с.л. вода в съд на слаб котлон и при постоянно бъркане карамелизирайте захарта (трябва да се втечни изцяло и всички кристалчета да се разтворят добре).
 5. Разпределете карамела в съдовете, в които ще приготвяте крема.
 6. Изсипете сместа за крема в избраните формички (може да са силиконови, метални или керамични).
 7. Поставете формичките в предварително загрятата фурна и печете на 150 градуса за около час - час и 10 минути. Внимавайте водата да не изкипи.
 8. Охладете крема и сервирайте.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>