Постна крем супа от печена тиква с авокадо и магданоз

Вкусна есен в топли цветове и аромат на печена тиква 

Крем супа от печена тиква с авокадо и магданоз

Поглеждам навън и виждам три деца. Три деца си играят някаква своя игра с техни си правила. Подреждат се едно след друго, после се разменят и започват да се гонят.  Гонят се и, залисани в играта си, сякаш забравят поредността, която в началото следваха.

Ей така ми се струват и сезоните през последните няколко дни  – като три гонещи се деца. Лятото, есента и зимата се заиграха толкова палаво, че забравиха, че трябва да следват някаква традиционна поредност.

Миналата седмица ме галеха леко щипещи, но все пак приятни и нежни есенни слънчеви лъчи докато правех сутрешната си разходка на път за работа.

На следващия ден сякаш лятото изтича обратно при нас и донесе такива високи температури, че чак можех да си позволя замечтано да фотосинтезирам, разхождайки се само по тениска по любимия маршрут в обедната си почивка.

Вчера пък се събудих в китната Копривщица и подавайки носа си през вратата усетих смразяващите и порядъчно разсънващи лъчи на зимното слънце. А днес градусите са съвсем близо до нулата , а още не сме преполовили ноември!

Днешната рецепта е за нещо, което обичам да наричам храна-преживяване. Когато си намръзнал и ръцете ти са като шушулки, когато носът ти е като кубче лед и чак усещаш кожата на лицето си обтегната от ниските температури, няма нищо по-свещено от една топла супа.

 Вижте моята рецепта за витаминозна супа от печена тиква с авокадо и магданоз.

Крем супа от печена тиква с авокадо и магданоз

Моята супа от печена тиква се получи малко непланирано. Бях планирала да правя мус от тиква с натурален шоколад без захар. Подадох носа си навън и категорично се отказах да ходя до магазина за шоколад 🙂 

Приготвянето на супата е съвсем лесно, а резултатът е наистина чудесен. Ако си падате по вкуса на печена тиква и аромата на есенни подправки, тази супа от печена тиква ще бъде истински празник и за вашите сетива. 

Продуктите

Ако обичате по-плътен вкус може да добавите лъжица кокосово масло към супата. Това ще добави допълнителни здравословни мазнини към комплексните нутриенти от супата и ще я направи малко по-тежка.

Ако не разполагате с ядково мляко, спокойно може да използвате традиционно прясно мляко или сметана. Това, разбира се, се отклонява от здравословната траектория на рецептата, но пък прави импровизациите възможни. 

По отношение на подправките, има толкова прекрасно разнообразие от билки, които може да се добавят. Понеже обожавам канела и я включвам и в недесертни ястия, сложих малко и тук 🙂 В допълнение сложих и по малко от всички подправки, с които традиционно си приготвям греяно вино. 

Ако предпочитате по-изчистен вкус, просто пропуснете някои от подправките или пък използвайте само една като акцент. 

Заради всички витамини и минерали в рецептата, тази супа от печена тиква ще бъде ваш верен приятел в борбата с всички зимни вируси. Ако сте като мен, една огромна купа от това течно блаженство ще презареди батериите ви за нула време. 

Най-добрите ми приятели в борбата със студените крайници

Като заговорих за затоплящи супи, няма как да не споделя няколко от любимите си есенно-зимни рецепти. Тези предложения са още по-стратегически, защото винаги ми помагат да се преборя с вечно ледените си ръце – нещо, от което зимата все не успявам да се спася. 

Пилешка супа със застройка – Вълшебство срещу грип

Крем супа от кашу и карфиол

Зеленчукова супа с артишок, коприва и тиквички

Ментова крем супа с тиквички и авокадо

Витаминозна супа за тонус и настроение

Картофена крем супа с козе сирене

Крем супа от печена тиква с авокадо и магданоз

Рецепта

Продукти за 4 порции:
1 кг. обелена тиква
1 авокадо
400 мл. бадемово мляко
2 шепи пресен магданоз
1 ч.л. канела
щипка индийско орехче
щипка черен пипер
щипка карамфил
хималайска сол на вкус
1 с.л. кокосово масло по желание

Приготвяне:
Изпечете тиквата във фурната за около 30 минути на около 200 градуса до пълното й омекване.
В блендер или с пасатор пасирайте всички продукти до получаване на желаната консистенция. Ако предпочитате по-рядка консистенция, добавете допълнително мляко, за да разредите малко супата.
Поднесете супата гореща.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>