6 идеи за здравословна, стилна и вкусна закуска

Първи стъпки в кулинарията: Как лесно да аранжираме чинията естетично и впечатляващо 

6 идеи за лесна и здравословна закуска

Напълно погрешно е впечатлението, че за да създаваме кулинарни шедьоври трябва да имаме изключителни готварски умения. Истината е, че в кулинарията има много видове дейности, благодарение на които могат да се създават изумителни кулинарни творби. Карвингът, например, използва различни продукти, най-често плодове и зеленчуци, чрез издълбаването на които се създават различни тематични фигури, оформления и дори скулптури само от тези продукти. Молекулярната кухня пък променя физическата структура на продуктите, за да презентира традиционни ястия и съставки по нетрадиционен начин, например плодови или шоколадови спагети, хайвер от мед, листа от балсамов оцет и още какво ли не 🙂 

Въпреки да не се състоят в готвене в чистата му дефиниция, споменатите дейности изискват сериозни умения, които се придобиват в течение на немалко време и изискват постоянно усъвършенстване. Днес, обаче, ще ви споделя един изключително лесен начин да правите визуално впечатляващи презентации на съвсем традиционни продукти или бързи и лесни рецепти. Единствените умения, които са ви необходими, са малко търпение и око за естетика в кулинарията. С други думи, ще ви дам няколко идеи и съвети как в рамките на 10 минути и без особени усилия да презентирате ястия както ги виждате в кулинарните предавания и в заведенията. И за да направя нещата още по-конкретни и практични, ще ви покажа как ако искате да направите съботна или неделна сутрешна кулинарна изненада за любимите хора, може да се справите с тази задача дори тепърва да прохождате в кухнята. Ето моите предложения за красива, лесна, експресна, здравословна и вкусна закуска 🙂 

Подсладен йогурт с кленов сироп с микс сурови ядки и сушени плодове и с парченца карамбола

breakfast idea 1

Съвет: Белите съдове и прибори са ваш приятел – те са като платно, върху което рисувате и подчертават всеки нюанс в цветовете и текстурите на храната, като по този начин й помагат да изпъкне. Изберете любимите си ядки и сушени плодове и ги добавете към любимото си кисело мляко (може да използвате и цедено за по-голяма гъстота). Всички плодове сами по себе си са красиви, но има някои, които придават допълнителна екзотика на чинията, в случая съм използвала карамбола – един малко по-рядко срещащ се плод (аз го купувам от Пикадили и Била), който обаче изглежда наистина изумително. Ето колко е лесно една здравословна и вкусна закуска да изглежда като от корицата на кулинарно списание.   


 

Микс плато “протеини+мазнини+въглехидрати” в 2 вариации

breakfast idea 5

И в двете предложения тук съм използвала сходни продукти, тъй като една от любимите ми закуски е именно комбинацията от варени яйца/сирене/извара (от които си набавяме протеини), различни зеленчуци – домати, краставици, чушки (от които си набавяме правилните въглехидрати), и за финал авокадо и/или маслини (които дават на телата ни правилните мазнини). 

Съвет: Може да поднесете закуската като подредите всички продукти в плато или пък като презентирате отделните продукти в подобни съдове, които да си кореспондират и да се допълват – в случая аз отново използвам чисто бели еднакви порцеланови съдове, които подчертават различните цветове на продуктите. Вместо поднос може да използвате голяма дъска за рязане, която е много удобна и придава допълнителна елегантност на презентацията. 

breakfast idea 8


 

Извара с пекани, ягоди и сливи, и микс семена

breakfast idea 10

Съвет: Тук предложението доста наподобява на йогурта в началото с тази разлика, че тук презентацията е в прозрачна купичка, която е много полезна, когато приготвяме нещо с няколко слоя или пък искаме да покажем съдържанието. Аз, например, исках от всички страни да се виждат ядките и сушените плодове.


 

Цедено кисело мляко с горски плодове и суров чипс от кокос

breakfast idea 12

Предложението за красива и вкусна закуска тук се различава като презентация от предишното само по избора на съд, а именно чашите. Всъщност чашите за вино са именно съдовете, които могат да придадат най-голяма изтънченост на всякакви кремове, мусове и смутита ако вкъщи нямате нищо друго подходящо за презентиране. 


 

Бъркани яйца със сирене, с гарнитура от телешка пастърма и червени чушки Калифорния

breakfast idea 3

Съвет: Последното предложение е за бъркани яйца. Това всъщност е вечеря, с която най-почетният ми дегустатор ме посрещна след дълъг и изморителен работен ден. Не можах да сваля усмивката си цяла вечер и веднага си представих как някой ден ще поднасяме подобна вкусна закуска на децата си през уикендите. В случая ви трябва единствено малко въображение и добро настроение, за да презентирате здравословната и вкусна храна като истински шедьовър. 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>