Запечено козе сирене с боровинково сладко

А за постите и веган привържениците – алтернативна версия с тофу

Запечено коза сирене с боровинково сладко

Една от най-подходящите експресни идеи за предястие, с която може да впечатлите гостите си и да реагирате бързо ако се окажете домакини на импровизирано парти, е запеченото сирене във фолио – вкусно е, става за около 15тина минути и изглежда наистина представително. Идеята е чудесна и дори част от гостите ви да не консумират животински продукти, защото можете да следвате рецептата, която ще ви споделя днес, едно към едно и единствено да замените сиренето с тофу. По този начин получавате постен вариант на същото ястие и то приготвено със същата скорост 🙂 Запечено коза сирене с боровинково сладко Много популярна е комбинацията запечено козе сирене с някакъв вид сладко и пресни подправки. Сладкото най-често е боровинково, но можете да се осмелите да пробвате и с други варианти. Аз бих тествала комбинацията между запечено козе сирене и малиново или къпиново сладко, изобщо всеки сладко-кисел плод би осигурил много приятна нотка в комбинация със сирене или тофу.

Запечено коза сирене с боровинково сладко

При изпълняване на рецептата с тофу вместо с козе сирене, единствената разлика в технологията на приготвянето е, че лично аз предпочитам да шпиковам леко тофуто предварително с вилица, за да може сладкото да проникне навсякъде при печенето и овкусяването да стане равномерно. 

Запечено коза сирене с боровинково сладко

Аз бих използвала натурално тофу, защото така или иначе ще го нюансираме достатъчно с вкуса на сладкото и аромата на пресните подправки, които сме си избрали. В случая, аз използвах прясна мащерка, но рецептата се получава чудесно и с розмарин, босилек и дори мента. 

Запечено козе сирене с боровинково сладко
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Продукти
 1. 200 гр. козе сирене или натурално тофу
 2. 3-4 с.л. сладко по избор (боровинково, малиново, къпиново)
 3. няколко стръкчета прясна мащерка
Приготвяне
 1. Нарежете сиренето или тофуто на плочки с дебелина около 1 см.
 2. Поставете прясната мащерка върху плочките, залейте със сладкото и увийте плътно в алуминиево фолио.
 3. Поставете сиренето или тофуто в предварително загрята на 200 градуса фурна и изпечете за около 15 минути.
 4. Сервирайте веднага.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply


  April 22, 2016

  И така ще ядете сирене с алуминий. Не бих съветвала никой да ползва алуминиево фолио.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 22, 2016

   Оценявам загрижеността Ви. Не разполагам, обаче, с категорични фактологически данни, които да ме откажат да използвам този изключително широко разпространен метод за термична обработка на храната.

 2. Leave a Reply


  April 22, 2016

  Извинявам се, коментарът ми изглежда доста груб, може би се полуи така защото го натраках на бързо. Аз не ползвам алуминиево фолио точно заради информацията на която съм попадала относно алуминия ползван в кухнята. Но всеки си преценява. Харесвам сайта Ви и рецептите в него и може би трябваше да напиша само това и да спестя всичко останало.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   April 23, 2016

   Всяка обратна връзка е страшно важна за мен! Самата аз се опитвам да отсявам множеството противоречива информация от разнообразните източници, защото нямам все още достатъчно научна подготовка, за да мога да преценявам кое е наистина вярно 😉 Така че съм напълно съгласна, че всекш решава с кое има готовност да направи компромис. И благодаря за милите думи, никога не ми спестявайте нищо, важно е да знам как мога да подобрявам нещата!

 3. Leave a Reply

  Милена Михайлова
  March 23, 2018

  А не можели да се замести с пергамент?

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   March 23, 2018

   Може без никакъв проблем. Може да има известна разлика в крайния резултат, но ще бъде не по-малко вкусен 😉

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>