Къпинов крем със сладко от рози без захар

Къпинов крем със сладко от рози без захар

Едно от най-любимите ми неща през лятото са сутрешните ми разходки. Онзи час и половина докато е все още приятно и леко хладно. Час и половина само за мен. Онзи час и половина, през който наблюдавам как сезоните зреят. Виждам как всеки нов ден носи със себе си най-прекрасните цветове, вкусове и аромати на сезона. А любимата част от сутрешните ми разходки са отрупаните със сезонни плодове и зеленчуци сергии, които ме поглъщат с цялата си пъстрота и изобилие. Всъщност, доста от идеите за рецептите ми се раждат точно в тези моменти.

Такъв е случаят и с днешното нежно изкушение. Този къпинов крем приготвих с огромно нетърпение не само заради сочните къпинки, които чакам от толкова време, а и заради още една от съставките в тази рецепта, с която нямах търпение да експериментирам 🙂 Къпинов крем със сладко от рози без захар

Вкусните неща идват с вкусна история

Когато създавах Foodie Boulevard, основната мисъл в главата ми беше, че този блог е моят малък оазис. Този блог е моят начин да придам измерима и обозрима форма на моя вътрешен свят. Тук давам глас на всички мои особености, на моето вдъхновение, на моята философия, убеждения, изобщо на моя път. 

Като човек с тотално различно образование и професия, кулинарията отдавна спря да бъде просто хоби за мен. Всъщност, кулинарията вече е един прекрасен повод да се сблъсквам с прекрасни и вдъхновяващи хора, които на свой ред вдъхновяват мен. Кулинарията се оказва повод аз да научавам за личните истории и за мисиите на изключителни хора. Хора, които илюстрират какво значи да имаш страст и с размах да крачиш по своя път, въпреки трудностите, въпреки изпитанията. 

С дъх на рози и къпини…

Рецептата, която ви споделям днес, е много повече от един вкусен и здравословен десерт. Днешният къпинов крем всъщност има много красива история. И това е историята на две сестри – Роси и Ина. Две сестри със своя мисия, с неизчерпаема енергия, с огромна страст, незалязващи усмивки и с желание да сложат един красив и вкусен щрих върху образа на България и българското. Роси и Ина са двете харизматични момичета зад Rosey’s mark. Роси и Ина са един изключително симпатичен сестрински тандем, който разработва хранителни продукти на базата на българска роза под собствена марка. 

Роси ме потърси, за да ми сподели за обновената серия натурални сладка с рози на Rosey’s mark без захар и за да чуе моята автентична, нережисирана обратна връзка. И преди тези редове да зазвучат твърде много като реклама, бързам да кажа, че за мен срещата с Роси беше лично удоволствие. За мен всяко запознанство с млади и ентусиазирани хора, които имат смелостта и неспирното желание да се борят за мечтите си, е огромна чест. А и ми дава смелост да вярвам, че понякога мечтите ти могат да пораснат повече, от колкото сам си се осмелявал да си представиш. 

Къпинов крем със сладко от рози без захар

Една лъжичка, две лъжички… три бурканчета

Честно казано, Роси ми стана толкова симпатична, че искрено стисках палци сладката, които ми даде да дегустирам, да ми харесат 🙂 Ами, да ви кажа, малко ме е срам да си призная, но 3те бурканчета сладко, с които си тръгнах от срещата ни, бяха унищожени за отрицателно време 🙂 Днешният къпинов крем е само прелюдия към “розовите” десерти, които творих този уикенд 🙂

Причината да съм толкова ентусиазирана за нещо подобно е много проста. Освен запален любител кулинар съм и емоционален турист. С други думи, при всяко свое пътуване обичам да “открадвам”  по нещо автентично от мястото, което да ми помага да запазя магичността на всяко преживяване. Откакто започнах да се занимавам с кулинария, емоционалните армагани, които винаги си купувам от някое място, са най-често нещо, което да вдъхнови някоя моя бъдеща рецепта.

Факт е, че сладко от рози съм си купувала неведнаж. От Казанлък. От Сандански. От Карлово. Обожавам нежната текстура на сладкото от рози и приятното усещане, което розовите листенца придават. Но най-любимото от всичко ми е, когато мога да се насладя на нещо толкова вкусно с чиста съвест. В интерес на истината, първоначално бях леко скептична към идеята за “сладко”, което не съдържа захар. Макар да ми се стори перфектно за моя стил на готвене и за естеството на рецептите ми, не ми се вярваше вкусът да може да се мери с на онези, стабилно подсладените сладка от рози, които бях опитвала. И точно в такива моменти много обичам да греша! И трите варианта, които опитах, съдържат по-малко от 50 калории на 100 грама. Подслаждането пък се постига с ябълков сироп, вместо със захар. 

Днешният къпинов крем подсладих със сладко само от рози, като в 1 порция има 2 супени лъжици сладко. Вкусът е много елегантен и нежен, а по желание може да се добавят и цели плодчета вътре. Заради авокадото в рецептата, този къпинов крем може спокойно да се остави в камера за няколко часа. Резултатът ще е много приятен къпинов сладолед, който няма да кристализира заради “мазното” авокадо. 

Къпинов крем със сладко от рози без захар
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
 1. 1 банан
 2. 100 гр. къпини
 3. 1/2 авокадо
 4. 100 гр. извара
 5. 4 с.л. сладко от рози
Приготвяне
 1. Отделете няколко къпини за декорация.
 2. Пасирайте всички продукти до получаване на желаната консистенция.
 3. По желание добавете 1-2 с.л. семена чиа за допълнителна плътност.
 4. Охладете и поднесете.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

 1. Leave a Reply

  Desea
  June 27, 2016

  Рецептата е интересна. Ще опитам, но сладкото ми от рози е със захар.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   June 28, 2016

   По принцип няма никакъв проблем, но лично на мен вкусът на това без захар ми е доста по-деликатен и ненатрапчив, а и ако следим приема на калории и избягваме захарта по принцип си е допълнителен бонус 🙂

 2. Leave a Reply

  Galia
  July 7, 2016

  Нещо не ми се вярва това сладко да е било без захар.Какъв е този ябълков сироп.който не съдържа захар.Струва ми се шменди-капели.Според мен сте се заблудили.Няма толкова сладка ябълка.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   July 7, 2016

   Здравейте. Всъщност не съм се заблудила 🙂 Макар и аз да не бях запозната до момента, от скоро на пазара има нова линия различни видове сладко от рози, които не съдържат никаква добавена захар освен плодовата. В 100 гр. от сладкото има по-малко от 50 калории. Знам, че звучи твърде хубаво да е истина и на дова се дължеше моят първоначален скептицизъм, но останах изключително приятно изненадана. Ето и едно от въпросните видове сладко от рози: http://roseysmark.com/bg/-/50-rosa-damascena-jam-jar-recipe.html

 3. Leave a Reply

  Петя Стоева
  October 19, 2016

  Аз лично използвам БИО изворна вода Rose Drops за готвене (освен за пиене)

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   October 20, 2016

   Звучи интересно 🙂 Определено бих пробвала 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>