Бърза закуска: сладоледен мус с фибри и къпини

3-минутна пълноценна закуска за събуждане на червата


 • Защо е важно да приемаме фибри и как да си ги набавяме – бърза видео рецепта?

 • Как да осигурим естествена нежна четка за стомашно-чревния си тракт?

 • Идея за здравословен плодов сладолед, който можем да си правим и извън топлите месеци

 • Вкусно, здравословно, засищащо и пълноценно: 4 в 1 и под 250 ккал! 


blackberry-ice-cream

Преди няколко години, последната ми грижа беше да закусвам. Закуската за мен беше онова хранене от деня, което ти губи време и ти създава ненужен дискомфорт и напълно излишно движение в корема. За мен прилично начало на деня означаваше кафе с мляко и цигара на терасата на офиса ми. Пълен ужас. А най-лошото от всичко беше, че наистина не изпитвах никаква реална нужда от закуска.

blackberry-ice-cream

Днес, за мен това първо хранене от деня се е превърнало в може би най-същественото. Аз, която отричах закуската и потушавах апетита с пушене и профилактична дозировка кофеин!

Всъщност, “сутрин не ми се яде” спря да бъде адекватно оправдание за липсата на стабилна, пълноценна и комплексна закуска. С течение на времето, аз научих тялото си, че всъщност му се яде сутрин. Елиминирах цигарите, елиминирах стартирането с кофеин, започнах да тренирам сутрин, започнах да вечерям часове преди лягане и необходимостта от закуска дойде сама!

Закуската определя как ще стартирам деня си. Закуската кара червата ми да се рестартират и задвижва биологичните ми функции. Пак закуската е моят начин да дам на тялото си много конкретни макро и микронутриенти, които не просто да ме заситят за няколко часа, но и да работят с мен в посока постигане на дълготрайните ми цели.

Повечето хора прибягват до удобното оправдание, че нямат време да си приготвят здравословна закуска и затова и не се хранят сутрин. Е, днес ви споделям една от моите любими напоследък идеи за бърза закуска, която постига всичките ми цели. А освен, че е много комплексна, засищаща и хранителна, тази бърза закуска е нискокалорична и е…сладолед. Да, точно така! И се приготвя за по-малко от 10 минути.

Защо е важно да приемаме фибри и как да си ги набавяме?

Постоянно слушаме за фибрите и тяхното благотворно действие. Всъщност, редовният прием на фибри спомага за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт. Освен това, фибрите спомагат за поддържането на добър метаболизъм и на добри нива на холестерола. Фибрите държат кръвната захар в нормални граници и осигуряват редовна детоксикация на организма. Фибри си набавяме по естествен път – от плодовете, зеленчуците, житните продукти и ядките.

Фибрите присъстват в моето меню от много време и под всякаква форма. Овесените и пшеничните трици са два от любимите ми източници на фибри. Една друга безкрайно любима моя бърза закуска са всички видове здравословни палачинки, които си приготвям с трици.

Тъй като съм в постоянно търсене на нови и интересни продукти, които могат да намерят място в храненето ми, днешната бърза закуска поставя на фокус един за мен непознат доскоро продукт – хуск. 

Какво е хуск?

Приети на гладно, с достатъчно количество течности, по пътя през стомаха и червата фибрите хуск набъбват, като същевременно изпускат растителна слуз, подобна на желе, която намазва стените на стомаха и червата и ги предпазва, като дава възможност на лигавиците да се възстановят (при леки възпаления, гастрит, колит).

Фибрите хуск правят вътрешен масаж на стените на червата и така активизират и поддържат силата и контракцията на чревната мускулатура. Освен това, тези фибри действат като мека, нежна четка за стомашно-чревния тракт. Хора, които страдат от лениви черва, запек и дивертикулоза, хемороиди, или синдрома „раздразнено дебело черво” определено ще оценят достойнствата на тези фибри.

Сладоледен мус с фибри и къпини
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Prep Time
5 min
Cook Time
5 min
Total Time
10 min
Продукти
 1. 200 гр. кисело мляко
 2. 100 гр. къпини (замразени)
 3. 1 с.л. орехов тахан (или друг по избор)
 4. нектар от агаве на вкус (или друг по избор)
 5. 3 с.л. семена чиа
 6. 3 с.л. фибри хуск
Приготвяне
 1. Пасирайте всички продукти без семената чиа и фибрите.
 2. Към пасираната смес добавете фибрите и чиата и разбъркайте на ръка.
 3. Оставете муса за 5-10 минути, за да формират фибрите и чиата гелообразна течност.
 4. Консумирайте с много вода.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>