Бирени пържоли с билкови картофки

бирени свински пържоли с билкови картофи
Дългият празничен период е зад гърба ни, но това определено не значи, че не можем да продължаваме да поставяме на трепезата си вдъхновени кулинарни творения, които да глезят сетивата ни. Днес споделям едно прекрасно изкушение за снежните вечери, което се съчетава прекрасно с чаша червено вино. А най-прекрасното от всичко за мен в приготвянето на това изкусително ястие беше, че моят най-почетен дегустатор пое руля и сам измисли маринатата за тези крехки свински пържоли (а това определено придаде основната част от чара и неустоимия им вкус). Вижте как си приготвихме тези апетитни бирени свински пържоли с билкови картофи.


бирени свински пържоли с билкови картофи

За да станат достатъчно сочни и крехки пържолите е важно да се мариноват не просто с подходящи съставки, но и достатъчно дълго. Аз се стремя да им давам около едно денонощие да си “починат” и това е след като хубаво съм ги окрехкотила (или изтънила с чук за месо). 

Някои хора старателно изрязват всичко тлъсто от месото, но, без да навлизам в научни обяснения или да претендирам за дълбоки познания относно химическите процеси и разграждането на храната в организма ни, имайте предвид, че така наречените хубави мазнини са полезни за тялото ни, за да може то да функционира пълноценно. Всичко, разбира се, трябва да е в разумни количества. С други думи, този един квадратен сантиметър тлъстинка на пържолата ни веднъж-два пъти в седмицата не е най-ужасното нещо, което можем да хапнем. 

Моят опит показва, че един от най-безпогрешните начини за приготвяне на пържоли (когато нямаме налична скара) е да ги изпечем в специален плик за печене. Има много разновидности и размери на тези пликове в цялата търговска мрежа, евтини са, а храната става невероятно крехка и вкусна. 

Можем да изпечем месото като използваме част от маринатата или пък като добавим малко вода (това, разбира се, е с цел да запазим крехкостта на месото и да предотвратим изсъхването по време на печене.

 

Бирени пържоли с билкови картофки
Serves 2
Write a review
Print
Продукти
 1. 4 свински пържоли от рибица
 2. 500 мл. бира
 3. 3 с.л. мед
 4. 3 с.л. горчица
 5. сокът от 1/2 лимон
 6. 1 глава лук
 7. 3-4 скилидки чесън
 8. риган
 9. чубрица
 10. червен пипер
 11. къри
 12. 1/2 пресни картофи
 13. зехтин за овалване
Приготвяне
 1. Ако рибицата Ви е от домашно прасе, порционирайте я, нарязвайки я на пържоли с желаната от Вас дебелина.
 2. Окрехкотете пържолите с чук за месо или специален уред (окрехкотител).
 3. Пригответе маринатата като разбъркате бирата с меда, горчицата, лимоновия сок и 2/3 от подправките (3-4 щипки от всичко са достатъчни).
 4. Нарежете лука и чесъна на филийки и ги разпределете върху пържолите.
 5. Поставете окрехкотените пържоли в маринатата и ги покрийте с алуминиево фолио. Оставете така покритите пържоли да се мариноват за едно денонощие или поне за една нощ.
 6. Непосредствено преди печене измийте и нарежете картофите на филийки (не ги белете).
 7. Оваляйте картофите в малко зехтин и ги поръсете с подправките, така че да полепнат по картофите.
 8. Извадете пържолите от маринатата и заедно с картофите ги поставете в плик за печене. Застъпете плика с пържолите, така че да ги задушите. Поставете плика в достатъчно голяма тава.
 9. Изпечете за около час на 200 градуса. Изключете фурната и оставете пържолите за още около 10 минути.
 10. Сервирайте веднага.
Foodie Boulevard http://foodieboulevard.com/

 

Comments

 1. Leave a Reply

  Мариета
  January 18, 2016

  Здравейте, не разбрах как да застъпва плика с картофите.

  • Leave a Reply

   foodieboulevard@gmail.com
   January 18, 2016

   Здравейте, идеята е пликът да се подпъхне, така че да може ароматите да се запечатат вътре. Сгънете горната част навътре и затиснете крайчето с част от картофите или пържолите.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>