Как да сложим здравословна вечеря на масата си само за 30 минути – част 5

 Метаморфозите на здравословната храна: как да създаваме разнообразна храна с няколко базови продукта?


  • Как да си приготвяме разнообразни ястия с еднакви продукти?

  • 7 вкусни и хранителни ястия, които се приготвят за 30 минути или по-малко.

  • Fast food от ново поколение: “бърза вечеря”, която всъщност е здравословна 


30-minute-healthy-ideas-5

Развитието на хранителната индустрия през последните няколко десетилетия е предефинирало възприятията ни за храната изначално. Ситуацията се задълбочи буквално пред очите ни в резултат на катастрофалната метаморфоза, която индустрията претърпя през последните 10-15 години. Бумът на заведенията за бързо хранене, бумът на полуфабрикатените храни, бумът на замразеното “всичко”, което мушкаш в микровълновата и след 15 минути имаш вечеря. Всички тези “бумове” предвещават една мащабна експлозия със забавен механизъм.

Като говорим за бързо хранене, колко от вас правят положителна асоциация с термина “бърза храна”

Всъщност, точно тази “бърза храна” или по-популярното “fast food” е в сърцевината на един от основните проблеми със здравето на човечеството днес.

cholesterol-food-1

Парадокс е, че днес разполагаме с повече храна от когато и да било, а се храним най-зле. 

Парадокс е, че в световен мащаб все повече хора са с наднормено тегло, но са недохранени! Недохранени са, защото не приемат почти никакви макро и микронутриенти с нещата, с които се хранят.  

Парадокс е, че сме склонни да отделяме един час в чакане на поръчка за храна по телефона, вместо да използваме половината от това време, за да приготвим сами храната си.

Парадокс е, че разполагаме с повече информация и възможности да се образоваме и да правим разумни избори за храненето си от когато и да е, а в глобален мащаб страдаме от престъпно много заболявания свързани с лошия стил на живот и лошите избори, които правим.

a02ca4c9f1f2a97c4ba57fe374f1a1dd

С всеки следващ ден се задълбочава тенденцията да живеем динамичен живот, в който се опитваме да изпълним всяка минута с продуктивност. Опитваме се буквално да “сгънем” времето, за да се справим с всичките си задачи и ангажименти. 

Постоянно повтаряме, че нямаме време да се храним добре, нямаме време да си готвим здравословна храна у дома, нямаме време да живеем здравословно. Невярно. Невярно. Невярно. 

До момента споделих с вас 4 селекции от по няколко здравословни и вкусни предложения, които можем да приготвяме за нула време вечер след работа. 

robert-pattinson-new-moon-eno

Как да сложим здравословна вечеря на масата си само за 30 минути

Как да сложим здравословна вечеря на масата си само за 30 минути – част 2

Как да сложим здравословна вечеря на масата си само за 30 минути – част 3

Как да сложим здравословна вечеря на масата си само за 30 минути – част 4

Днес ви споделям поредната порция идеи, които могат да бъдат на трапезата за не повече от 30 минути. Идеи, които елиминират оправданието, че нямаме време да приготвяме здравословна храна. 

И понеже обожавам да разбивам стереотипи, ще нарека моите предложения “бърза вечеря”, но такава, с която занапред да правим положителни асоциации. В основата на повечето предложения за бърза вечеря днес стоят няколко основни продукти. По този начин, ще видим как можем да “играем” с продуктите и да ги моделираме така, че да създаваме тотално различни ястия чрез леки вариации в списъка от продукти. 


Глазирани зеленчуци на фурна

30-minute-healthy-ideas-5


 

Витаминозна супа за тонус и настроение

30-minute-healthy-ideas-5


 

Солен флан с тиквички и целина

30-minute-healthy-ideas-5


 

Зеленчуков пай с пшеничен гранулат

30-minute-healthy-ideas-5


 

Спаначен омлет с нахут и сирене

30-minute-healthy-ideas-5


 

Вегетариански шницели с яйце и сирене

30-minute-healthy-ideas-5


 

Спаначени кюфтенца с лек млечно-чеснов сос

30-minute-healthy-ideas-5

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>