Здравословни десерти: 15 идеи за всеки вкус

Не бягайте от сладките изкушения – те са приятел, не враг!


  • Как да превърнем десертите в реално здравословна част от менюто си?

  • В търсене на баланса – да се научим да опитомяваме изкушенията!

  • Вкусни сладки идеи за всеки режим: сурови, веган, нискокалорични, безглутенови, без брашно, без захар


15-healthy-dessert-ideas

Заговори ли се на тема десерти, веднага се обособяват няколко лагера от яростни поддръжници на някаква много ярка позиция.

Една категория са хората, за които десертите са табу. Изцяло. Десерти не се ядат, независимо дали са здравословни или не. Част от тези хора просто не си падат по сладкото, а останалите го избягват заради съображения свързани с теглото и формата си като цяло.

Друга категория представляват хората, които са обсебени от десертите. Без сладко денят направо не е пълноценен. Никое хранене не може да приключи без нещо сладичко, без значение дали то е здравословно или не. Тук отново има две категории. В едната попадат хората, които не се интересуват от това от какво естество са десертите, които хапват, и спокойно си се наслаждават на каквото им се дояде. В другата пък са хората, които са взели съзнателното решение да не бягат от десертите като дявол от тамян, но да избират здравословни такива.

В третата категория попадат хора, които някак си са достигнали своя оптимален баланс. Сладкото присъства в техния живот и в менюто им, но не е на пиедестал. Понякога им се хапва нещо „виновно“ и те си го позволяват в умерено количество и са напълно способни да теглят чертата, преди да са се почувствали като пълен провал. В други случаи, осъзнато посягат към някой здравословен десерт, но не използват оправданието, че съдържа „полезни неща“, за да рационализират унищожаването на промишлени количества от него.

avoid-eating-too-much-during-the-holidays

Как да превърнем десертите в реално здравословна част от менюто?

Всъщност, като се замисля, лагерите от различни позиции по темата десерти май са доста повечко от изредените. Самата аз съм била част от всеки от тях 🙂

Но моментът, в който десертите започнаха да ми носят 100% удоволствие беше моментът, в който започнах да експериментирам със здравословни десерти. Тогава осъзнах, че няма нужда консумацията на нещо сладко да върви ръка за ръка с чувство за вина, прегрешение и усещане за провал.

Започнах да се интересувам от нутриентите и от ролята на всеки от тях за човешкия организъм. Постепенно си дадох сметка, че здравословността на даден десерт далеч не гарантира, че той е полезен, особено ако се консумира в огромни количества.

Също така си дадох сметка, че водейки се от нутриентите, от огромното разнообразие от здравословни продукти около мен, от нуждите на тялото ми и от най-елементарния ми апетит за различни неща, сама мога да си разработвам десерти, които освен здравословни да са и реално полезни.

Така, например, започнах да си приготвям десерти, които реално изцяло могат да заменят едно хранене и да съдържат всички макронутриенти.

Многократно съм споделяла, че се стремя във всяко мое хранене да се съдържа баланс от протеини, мазнини и въглехидрати. По този начин аз се чувствам най-оптимално – сита съм за най-дълго, всичките ми сетива са задоволени и усещането от процеса на хранене е най-приятно. Затова огромна част от десертите, които създавам, са базирани именно на комбинация от всички макронутриенти.

shutterstock_121153783_1

Един съвсем лесничък и нагледен пример: обожавам да си приготвям експресни мусове. Отнемат 5 минути, не повече от 3-4 продукта, адски лесни са и са евтини. А ето и какво обикновено слагам в тях.

  • Изварата е един от любимите ми източници на протеини. Харесвам вкуса й, харесвам консистенцията й, харесва ми как ме засища. Освен това, изварата е съвсем неутрална, така че позволява всякакви импровизации и моделиране на вкуса. Затова често протеинът в някой десерт, който приготвям, идва именно от извара.
  • След като съм си осигурила протеиновия източник, започвам да мисля за въглехидратите и мазнините. Понеже обожавам плодове, винаги посягам към тях като източник на въглехидрати в десертите. Бананите са сред плодовете с най-подходяща консистенция с цел блендиране/пюриране. Затова, към моя мус бих добавила и половин банан. Налице вече са два от макронутриентите. Естествено, изборът на плодове е безграничен! През лятото обичам да добавям шепа малини, ягоди или къпини. През зимата слагам по няколко резенчета райска ябълка или круша. Ако искам малко екстра сладост – ще сложа лъжичка мед или агавем 1-2 сочни фурми или сушени смокини.
  • А по отношение на мазнините – тук най-често посягам към кокосовото масло, авокадото, тахана или суровите ядки. Който и от тези източници да избера, вкусът винаги е страхотен. Консистенцията накрая е перфектна както за директна консумация, така и за намазване върху пълнозърнеста филийка. А ако съм малко по-търпелива – дори за замразяване и преобразяване на муса в здравословен сладолед!

nutritionslider

В търсене на баланса – да се научим да опитомяваме изкушенията!

Всичко, което споделих, олицетворява как аз разсъждавам по темата с десертите.

Преди много време осъзнах, че да бягам от изкушенията не е дълготрайно решение за справянето с тях. Видях, че колкото и да е силна волята ми, в даден момент тялото си казва своето. Видях, че дълготрайното лишаване от нещо в крайна сметка води до сгромолясване и усещане за пълен провал.

Започнах вместо да се чудя как да избягвам изкушенията, да търся начини да ги опитомявам. А да ги опитомявам значи да откривам варианти, които държат съвестта ми спокойна, а гладът ми за сладко – кротък и щастлив. Здравословните десерти за мен са точно това – опитомени изкушения, които ми помагат дългосрочно да следвам пътя, който съм избрала в храненето си. Това е пътят на баланса и максималното удоволствие от храната без вина.

15-healthy-dessert-ideas

Вкусни сладки идеи за всеки режим

Днешните здравословни рецепти, които избрах да споделя, са изключително разнообразни. Независимо от режима ви на хранене, предпочитанията, избягваните продукти или методи на приготвяне, сред тези 15 идеи със сигурност ще откриете нещо, което ще погъделичка сетивата ви.

 


Суров, веган, безглутенов, без брашно, без захар

Веган бонбони Рафаело с шамфъстък и кокос

15-healthy-dessert-ideas


 

Суров, веган, нискокалоричен, безглутенов, без брашно, без захар

Какаов мус “Шоколадова лава”

15-healthy-dessert-ideas


 

Нискокалоричен

Пълнозърнести кифлички с кокосова нотка и черешов конфитюр

15-healthy-dessert-ideas


 

Нискокалоричен, безглутенов, без захар

Бананови палачинки без глутен

15-healthy-dessert-ideas


 

Веган, нискокалоричен, безглутенов, без брашно, без захар

Тиквен мус с банан и чиа “Песента на есента”

15-healthy-dessert-ideas


 

Нискокалоричен, безглутенов, без захар

Мини палачинкови тиквеничета

15-healthy-dessert-ideas


 

Веган, нискокалоричен, безглутенови, без захар

Бананов хляб с лешници и сушени плодове

15-healthy-dessert-ideas


 

Веган, нискокалоричен, безглутенов, без брашно, без захар

Безглутенов какаов кекс с круши без захар “Контрасти”

15-healthy-dessert-ideas


 

Суров, нискокалоричен, безглутенови, без брашно, без захар

Кокосов мус с горски плодове и рикота

15-healthy-dessert-ideas


 

Нискокалоричен, безглутенов, без брашно

Диетичен крем карамел с бадемово мляко и кокосова захар

15-healthy-dessert-ideas


 

сурови, веган, нискокалорични, безглутенови, без брашно, без захар

Бананов пай с извара и фурми

15-healthy-dessert-ideas


 

Суров, веган,  без брашно, без захар

Сурова веган шоколадова торта “Обичам те”

15-healthy-dessert-ideas


 

Нискокалоричен

Ябълков щрудел с овесени ядки и стафиди

15-healthy-dessert-ideas


 

Сурови, нискокалоричен, безглутенов, без брашно, без захар

Пролетни рулца със свежа плодова плънка

15-healthy-dessert-ideas


 

Без брашно, без захар

Диетични ореховки с фурми и горски плодове

15-healthy-dessert-ideas

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>