Пости? Перфектният момент за здравословно и разнообразно хранене!

10 идеи за здравословни и разнообразни рецепти за пости за всякакви поводи

Здравословен пир по време на пости с Foodie Boulevard

Постите са период, който доста хора погрешно използват като повод да пречистят организмите си и дори да отслабнат. За съжаление, спирайки консумацията на животински продукти, хората масово започват да се хранят основно с ориз, картофи, голи салати и тук-там нещо бобово. В общи линии – въглехидрати на корем, нишестени храни и най-често недостатъчно протеини и доста грешни мазнини. Постоянно попадам на хора, които постят и менюто им на обяд включва сандвич с пържени картофи. Постн0 – да. Здравословно – как мислите? Днес ще ви споделя 10 рецепти за пости, които да улеснят ежедневието ви, да ви дадат свободата да избирате и да ви помогнат да се храните пъстро, пълноценно и разнообразно. 

Здравословен пир по време на пости – мисията възможна

Днешният мой пост е посветен именно на постещите 🙂 Ще ви споделя 10 изключително разнообразни предложения, които могат да намерят място в храненето не само през постите. Ще видите, че храненето без животински продукти няма нужда непременно да бъде подчинено на лишения, а напротив! Ще видите, че постите могат да са безкрайно полезен период, стига да се практикуват разумно и образовано. Ще видите, че може да си набавяте протеини, здравословни мазнини и въглехидрати от толкова много продукти, за които вероятно не сте се и сещали!

Какво се случва ако постим “на сляпо”?

Повечето хора знаят, че бобовите култури съдържат немалко протеини, но истината е, че не можем да разчитаме само на тях. Като цяло съществуват твърде малко естествени растителни източници на протеини, които могат изцяло да заместят животинските продукти като източник на този толкова важен макро нутриент. Какво правят хората по време на пости? Спират месото, спират яйцата, спират сирене, извара, кисело мляко… Вместо да заменят тези източници на протеин с растителни алтернативи, те просто започват да ядат повече въглехидрати под формата на картофи, ориз, нишестени продукти и зеленчуци. Макар в някои ситуации подобни режими да водят до краткотрайна загуба на тегло, в дългосрочен план щетите, които причиняваме на телата и организмите си, започват да си личат на доста по-късен етап.

Самата аз никога не съм правила пост, но 3 години се хранех без месо. Тогава бях изключително неинформирана относно това от какво лишавам тялото си. Не ядях месо, рядко хапвах яйца и в общи линии живеех основно на зеленчуци. Здравословно? Да, но не напълно. Не знаех, че от нищо друго не си набавям това, от което се лишавам, изключвайки месото. И тялото ми изкрещя. Започнах да се будя хронично изморена, седмици наред нямах никаква енергия и се чувствах ужасно анемична. Чак тогава проумях, че като всичко останало в природата, и при постенето трябва да има баланс. С други думи – лишаваш се от едно, но на негово място включваш алтернатива. 

За соята…

Ще ви направи впечатление, че немалко от алтернативите, които посочвам, са на основата на соя. Има доста противоречиви мнения по отношение на соевите продукти. Чувала съм и съм чела множество теории и проучвания за реалния ефект на соевите (и то не на всички) продукти, но за съжаление все още нямам точната наука зад нещата. Единствената причина да споделя тези алтернативи е да дам идеи за разнообразие, което често липсва при постите. Това не значи, че препоръчвам постоянната консумация на тези продукти, а просто индикирам възможностите за избор, които пазарът ни предлага. 

Кои са някои от алтернативите на животинските продукти?

Някои от основните продукти, с които може да замените животинските продукти в храненето си и във всякакви рецепти са следните: 

  • Месо -> пшеничен гранулат, пшеничен зародиш, киноа, семена чиа, леща, бобови
  • Яйца -> семена чиа накиснати във вода, пюриран банан/ябълка, ленено семе накиснато във вода
  • Прясно мляко -> всякакви ядкови млека, соево мляко, кокосово мляко, конопено мляко
  • Кисело мляко -> соево кисело мляко или различни домашно подквасени ядкови млека
  • Сметана -> кокосова сметана, оризова сметана, соева сметана
  • Сирене -> Ядково сирене

Рецепти

 

Кюфтенца от киноа и боб мунг

Кюфтенца от киноа и боб мунг

 

Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении

Тарталети от нахут и лимец с плънка от свежи зелении

 

Постни пълнени чушки с булгур и маслиниПълнени чушки с булгур

 

Веган сирене от кашу с ароматни билки

Веган сирене от кашу с ароматни билки

 

Веган сочни тиганички с чиа и трициСочни постни тиганички с чиа и трици

 

Крем супа от кашу и карфиол

Крем супа от кашу и карфиол

 

Омайващи веган ябълкови бисквитки „Хапка страст“

Веган ябълкови бисквитки

 

Рататуй с пресен розмарин и олио от авокадоРататуй с пресен розмарин и олио от авокадо

 

Веган протеиново блокче с червена киноаВеган протеиново блокче с червена киноа

 

Сурова веган шоколадова торта “Обичам те”Сурова веган шоколадова торта "Обичам те"

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>