10 идеи за леки летни рецепти

10 идеи за леки летни рецепти от Foodie Boulevard

Високите летни температури масово ни карат да не изпитваме никакъв апетит по цял ден, а вечер, озверели от глад, да се нахвърляме на каквото намерим. Подобно поведение е съвсем очаквано. Доста хора забелязват, че нямат голям апетит през лятото, основно им се хапва таратор и свежа салата, а за тежки манджи не могат и да си помислят. 

Колкото и да си падаме по традиционните интуитивни летни ястия, обаче, в даден момент еднообразието може да стане много досадно.

Днес ви споделям 10 от моите идеи за леки летни рецепти, които са чудесни опции за обяд или вечеря. Вместо да извръщаме глава от храната по цял ден, а вечер да се чудим какво да унищожим, по-разумното и здравословно решение е да си приготвяме леки ястия с много витамини и минерали, които да ни дават енергия да се наслаждаваме на прекрасния сезон!

Истината е, че универсална категория за летни рецепти няма. Всеки от нас има своите предпочитания и нужди на организма. В този смисъл, най-доброто, което можем да направим, е да се стремим да се храним редовно, макар и с малки количества. По този начин имаме чудесен шанс да използваме всички сезонни плодове и зеленчуци и чрез тях да набавяме на телата си възможно най-разнообразни витамини и минерали.

Всяка от днешните летни рецепти, които ви споделям, предполага свобода за импровизация. Ако нямате достъп до някой зеленолистен зеленчук, например, съвсем спокойно го заменете с друг. Ако нямате някое вариво – следвайте рецептата и заменете конкретното вариво с някое ваше любимо и налично. Ако не ви допадат подправките – сменете ги. Ако искате да избегнете някой животински продукт – пуснете въображението си или си изберете някоя от множеството веган алтернативи на животинските продукти

***

Нудълс от краставица с печен таханов сос от кашу и джинджифил

Нудълс-от-краставица-и-тиквичка

 

Витаминозна супа за тонус и настроение

Витаминозна супа за тонус и настроение

 

Глазирани зеленчуци на фурна

Глазирани зеленчуци на фурна

 

Постни пълнени чушки с булгур и маслини

Постни пълнени чушки с булгур и маслини

 

Гаспачо – нежен оазис за летните жеги

Гаспачо

 

Зеленчукови шницели на фурна

Зеленчукови-шницели-4-3

 

Пролетни парти хапки с нахут, тофу и кашу

Пролетни хапки

 

Зеленчукови пръчици с дип от авокадо

Зеленчукови пръчици с дип от авокадо

 

Реден огретен със сезонни зеленчуци

Реден огретен със сезонни зеленчуци

 

Пълнозърнеста тортила „Свежа палитра”

Здравословна тортия

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>